Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman maakt ‘Safe Return To Racing’ regels, maar blijft onduidelijk over wedstrijden
De Ironman Frankfurt, waar Alexandra Tondeur in 2017 derde werd (foto: Ingo Kutsche)
Nieuws

Ironman maakt ‘Safe Return To Racing’ regels, maar blijft onduidelijk over wedstrijden

Ironman Group wekt de indruk dat ze klaar zijn om terug aan Ironman wedstrijden te beginnen door het opstellen van een set veiligheidsregels voor organisaties en triatleten, maar ondertussen blijft er veel onduidelijkheid heersen over de aankomende wedstrijden. Ironman komt met het ‘Safe Return To Racing’ plan, dat in essentie drukke punten tijdens wedstrijden moet verminderen en dat atleten verzoekt om zelfvoorzienend te zijn. Het zou volgens Ironman tot wel 90 procent van de ‘risicopunten’ tijdens een wedstrijd wegnemen. Op 28 juni staat een eerste 70.3 Ironman op het programma, in het Texaanse Lubbock, terwijl in de Hawaiiaanse media juist bekend werd dat de 70.3 Ironman Hawaii uitgesteld wordt naar november.

Ironman heeft heel wat races moeten cancellen in 2020 door de covid-19 crisis maar de laatste dagen blijft de status van de wedstrijden die in de zomer op de planning staan ongewijzigd, althans volgens Ironman. Want dinsdag raakte in de Hawaiiaanse media bekend dat de al naar augustus uitgestelde 70.3 Ironman nu nog verder opschuift naar november, al zien we daar nog geen melding van op de Ironman kalender.

Al 70.3 in Polen in augustus?

Daar staan voorlopig de 70.3 Ironman van Lubbock op 28 juni, de 70.3 Ironman Muncie op 11 juli en de eerste Europese race van 2020, de 70.3 Ironman van Gdynia op 2 augustus nog als actieve wedstrijden. Wat zoekwerk in de lokale media leert ons dat er nog altijd besmettingen bijkomen in de regio van Lubbock en dat andere triatlons onder de vlag van USAT, de Amerikaanse triatlonfederatie, eind juni uitgesteld werden.

Dat de halve Ironman in Gdynia kan doorgaan, lijkt ons ook onwaarschijnlijk. Polen versoepelt vanaf nu wel de maatregels. Zo zijn vanaf deze week zwembaden terug open. Maar de grenzen blijven nog altijd gesloten en reizigers uit de meeste landen moeten verplicht in quarantaine. Dinsdag raakte ook bekend dat Ironman Kalmar, gepland in augustus, naar augustus 2021 verhuist. En over de nieuwe datum van Ironman Frankfurt in september 2020 zou eind mei duidelijkheid gegeven worden, maar begin juni is er nog steeds geen communicatie gebeurt. En dat leidt tot veel frustratie bij triatleten die nog altijd niet weten waar ze aan toe zijn…

‘Safe Return to Racing’ uitgangspunten:

Ondertussen heeft Ironman Group dus een aantal maatregels opgesteld die wedstrijden die wel doorgaan veiliger zouden moeten maken. Atleten, personeel en vrijwilligers moeten handgel en mondmaskers dragen. Vrijwillgers worden opgeleid en atleten worden gescreend. Zo mag iemand met een temperatuur van meer dan 38 graden niet deelnemen aan de race. Iedereen moet afstand houden en aanrakingen minimaliseren…

  1. Betere hygiëne: door het aanbieden van desinfectie handgel, kraantjes en zeep om handen te wassen en desinfecterende doekjes. Daarnaast zullen ook gemeenschappelijke ruimtes extra goed schoon worden gehouden. Personeel en vrijwilligers gebruiken een mondkapje en handschoenen tijdens werkzaamheden in ruimtes waar atleten aanwezig zijn. Atleten zelf worden ook verzocht om mondkapjes te dragen tijdens bijvoorbeeld de registratie.
  2. Screening en opleiding: personeel en vrijwilligers krijgen uitleg over hoe om te gaan met het virus en hoe verspreiding te voorkomen. Atleten moeten daarnaast een formulier voor de wedstrijd invullen met vragen over hun gezondheid, en hun temperatuur wordt gemeten. Mensen met een lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden Celsius mogen niet deelnemen aan de wedstrijd.
  3. Afstand houden: in gebieden zoals de zwemstart, wisselzone of bij de finishlijn treft Ironman maatregelen om voldoende afstand tussen mensen te realiseren. Mogelijk worden niet-essentiële services zoals een award ceremonie geschrapt of in ieder geval aangepast.
  4. Aanrakingen minimaliseren: Ironman zal het aantal ‘aanraak oppervlakken’ verminderen.
  5. Zelfvoorzienende atleten: via het zogenaamde Athlete Smart programma van Ironman worden atleten aangemoedigd om zoveel mogelijk zelf hun zaken te regelen – zoals voeding – om zo contactpunten te beperken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…