Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De eerste triatlon in Europa sinds weken… op een corona-vrij eiland
De zwemstart van de Granite Man in Guernsey in 2019
Nieuws

De eerste triatlon in Europa sinds weken… op een corona-vrij eiland

Zondag bereikt de Europese triatlonsport een grote mijlpaal met een eerste echte triatlonwedstrijd sinds de uitbraak van de corona-crisis… met zestig deelnemers op een covid-vrij eiland. De eer is weggelegd voor het Britse Guernsey, waar een supersprint-triatlon op het programma staat. Het Britse eiland ligt vlak boven Normandië in het Kanaal en is al 36 dagen covid-vrij verklaard. Er zijn geen besmette gevallen in heel Guernsey en dus kreeg de plaatselijke triatlonclub groen licht van British Triathlon om zondag hun sprint-triatlon te organiseren in Grandes Roques.

In de supersprint-triatlon, met 400 meter zwemmen, 10 km fietsen en 3 km lopen, komen twee waves van telkens maximum 30 triatleten aan de start. En het spreekt voor zich dat het allemaal plaatselijke Guernsey-atleten zijn die mogen deelnemen aan het evenement. “Ik denk dat de hele club super opgewonden is en we kunnen niet wachten om terug te gaan naar het echte fysieke racen”, vertelde de voorzitter van de Guernsey Triathlon Club, Mark Naftel, aan ITV News.

Non-drafting in fietsen én lopen

“Al de dingen die we de afgelopen maanden hebben gedaan, het virtuele racen, het elkaar ontmoeten in videocalls, is echt goed geweest, maar het kon niet op tegen het racen hier tegen de elementen en tegen elkaar. We hebben met British Triathlon gesproken en ze zijn blij voor ons en gaven ons groen licht”, zei Naftel. “Het zal er een beetje anders uitzien, maar het blijft een echte race.”

Hoewel het hele eiland al 36 dagen geen covid-19 gevallen meer heeft, worden er toch extra maatregelen genomen. Zo wordt er in het zwemmen gestart met twee waves van maximum 30 triatleten. Tijdens het fietsen wordt de non-drafting zone van 5 naar 10 meter verdubbeld en dezelfde afstand geldt bij het lopen. Ook de wisselzone is twee keer zo groot als normaal. Triatlon is al de derde competitiesport die hernomen wordt in Guernsey nadat vorige week cricket en wielrennen herstart zijn met de eerste wedstrijden.