Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frank Segaert volbrengt eigen Ironman Lendlee als eerbetoon aan Kasper Lagae
Nieuws

Frank Segaert volbrengt eigen Ironman Lendlee als eerbetoon aan Kasper Lagae

Triatleet Frank Segaert van de Izegemse EFC-ITC triatlonclub heeft zaterdag zijn eigen Ironman Lendlee tot een goed einde gebracht, gesteund door een aantal ploegmakkers en vrienden en familie én met het pakje van de dit jaar overleden Kasper Lagae als eerbetoon aan De Phil. Frank deed zijn Ironman in 10u17. “Ik heb de 180 km alleen gefietst, met veel wind, alles non-drafting uiteraard. Het was een sportief eerbetoon aan Kasper, dus mocht het zeker geen flauwe prestatie zijn, he…”

Een twintigtal supporters, waaronder de familie van de betreurde Kasper Lagae en zijn vriendin Stephanie, stonden Frank zaterdagnamiddag op te wachten aan de finish aan zijn huis in Lendelede. Die liep samen met onder andere nonkel Wim Lagae na 10u17 over de finisgh, met boven hun hoofden het triatlonpakje van De Phil, wat vervolgens in een emotioneel moment werd overhandigd aan papa Bart.

“Sportief eerbetoon aan Kasper”

Een dag na zijn prestatie voelt Frank zich goed. “Het valt best mee, ik ben niet te stijf en ik ben vooral blij dat ik het gedaan heb,” vertelt Frank. “Het doel was om dit jaar de Ironman van Klagenfurt te doen met 25 man van de club. Ik ben blijven trainen tot het helemaal duidelijk was dat die wedstrijd niet door zou gaan. En ook in de corona-tijd bleef ik in vorm. Dus ben ik tien dagen geleden naar de ouders van Kasper gestapt met de vraag of zij een eerbetoon zagen zitten. Ze waren meteen akkoord met deze Ironman Lendlee. Maar we waren wel overeengekomen dat we het klein zouden houden, ook gezien de corona-crisis.”

Frank startte zaterdagochtend met 3,8 km zwemmen en bezorgde zijn familie heel wat werk. “Zij stonden aan de kant om te supporteren en om streepjes te trekken. Ik heb in mijn eigen zwembad van 12,5 meter gezwommen. Ik had al wel eerder eens een 1.000 meter gezwommen, maar nog nooit de volledige Ironman-afstand in dat bad. Mijn familie langs de kant heeft 304 streepjes moeten zetten voor alle baantjes die ik getrokken heb,” lacht Frank. Na 1u03 zat het zwemmen er op en lag hij al een paar minuten voor op het schema.

“180 km alleen, met veel wind, niet-stayer…”

“Voor het fietsen ben ik naar Harelbeke gereden en daar had ik een lus voorzien via Deinze naar Gent en terug. Terug in Harelbeke stond mijn zoon Alec halfweg klaar met de bevoorrading en dan heb ik een tweede ronde van 90 km gedaan. Ik heb de 180 km fietsen volledig alleen gedaan, met veel wind, maar het moest een echte Ironman zijn, dus niet-stayer. Het was een sportief eerbetoon aan Kasper, dus het mocht geen flauwe prestatie zijn, he. Ik heb 5u14 over het fietsen gedaan, aan 34,4 km/uur gemiddelde en 238 Watt, wat echt stevig is voor mij,” vertelt Frank.

“Na het fietsen stonden er al wat bekenden mij op te wachten thuis,” gaat Frank verder. “Ik heb snel gewisseld en ben dan begonnen aan de marathon. Ik had een rondje van 14 km uitgestippeld langs een paar vrienden zodat ik onderweg bevoorrading had. Mijn zonen Loic en Alec hebben een stukje meegelopen en Wim Lagae, de nonkel van Kasper, heeft 28 km meegelopen. Wim was zenuwachtiger dan ik, maar hij heeft het goed gedaan,” lacht Frank.

Emotionele finish met pakje van Kasper

De finish werd een moment om nooit te vergeten. Stephanie, de vriendin van Kasper, Frank Bruyneel, de voorzitter van EFC-ITC en goeie vriend van De Phil, en de volledige familie van Kasper stond Frank en de lopers op te wachten aan zijn huis. “Het was een emotioneel moment. Er waren een twintigtal mensen die ons aanmoedigden. In de laatste kilometer hebben we gelopen met het triatlonpakje van Kasper in onze handen en dat hebben we aan de streep boven ons hoofd gehouden. Het was een heel mooi moment toen we dat na de finish aan Bart, de papa van Phil, konden overhandigen.”

Met een marathon van 3u52 kwam Frank aan een eindtijd van 10u17. “Ik had ook voor een rustige Ironman van twaalf uur kunnen kiezen, maar het was voor De Phil en hij had niet anders gewillen dan dat we er helemaal voor gegaan zouden zijn. Nadien zijn we met de familie nog een tijdje aan het napraten geweest en hebben we nog goed gelachen met de leuke herinneringen aan Kasper.”

1 jaar na eerste zege van Phil

“Het was een sportieve manier om het allemaal emotioneel te kunnen plaatsen en te verwerken. En er zal ongetwijfeld nog een grotere herdenking komen, maar nu hadden we samen besloten om het kleinschalig te houden. Want met al die supporters van De Phil was het anders ineens een massa-evenement geworden,” aldus Frank. Wij zijn er alvast van overtuigd dat De Phil ‘preus’ geweest zou zijn, Ortje!

Het toevel wil overigens dat de Ironman Lendlee in hetzelfde weekend viel als de Meetria-triatlon in Meer vorig jaar, waar Kasper zijn allereerste overwinning behaalde… En het is een nieuwe trend aan het worden: triatleten die hun persoonlijke Ironman doen. Twee weken geleden deed Hank Mees zijn eigen Ironman Beveren-Waas. En vorige week finishte Jo Cinjaere, ook al van EFC-ITC, zijn eigen 70.3 Ironman Victoria.