Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgie stuurt 18 atleten naar EK triatlon en WK duatlon… als het doorgaat
Duathlon

Belgie stuurt 18 atleten naar EK triatlon en WK duatlon… als het doorgaat

Triatlon Vlaanderen heeft de selecties bekendgemaakt voor het EK triatlon in Tartu en het WK long distance duatlon in Zofingen. Over een paar dagen zou er meer duidelijkheid moeten komen vanuit het Zwitserse Zofingen of een WK haalbaar is. In Estland is het optimisme groter dat de races door kunnen gaan. In dat geval komen er dertien Belgische triatleten aan de start, met de comeback van de geblesseerde Claire Michel. Voor Zofingen zijn vijf duatleten geselecteerd.

Jan Petralia voor het eerst naar Zofingen

De communicatie uit Zofingen was de laatste weken niet altijd even duidelijk. Zo bleek dat de organisatie de rechten van het WK opnieuw overgedragen had aan de ITU, maar ze beweerden tegelijkertijd dat als er een WK zou plaatsvinden, dat dan wel bij de legendarische Powerman Zofingen zou moeten zijn. Over een paar dagen zou er helemaal duidelijkheid moeten komen over het WK op 20 september.

En dan weten de Belgische duatleten meteen ook waar ze aan toe zijn. Er zijn 5 duatleten geselecteerd: regerend wereldkampioen Diego Van Looy, ex-wereldkampioen Seppe Odeyn en nieuwkomer op dit lange afstand WK Jan Petralia krijgen het gezelschap van de twee snelste Belgische vrouwen in duatlon: Lotte Claes en Maurine Ricour, twee weken geleden nog winnares van de Duatlon van Vlaanderen in Oudenaarde.

Estland redelijk veilig voor corona

Het EK triatlon stond aanvankelijk van 2 tot en met 5 juli gepland in het Estse Taru, maar door de corona-crisis werd de wedstrijd uitgesteld. In overleg met de ETU, de Europese triatlon federatie, en de Estse overheid werd besloten om het EK alsnog te houden van 27 tot en met 30 augustus. Estland lijkt de laatste tijd redelijk veilig, met nauwelijks nieuwe besmettingen. In totaal over de hele corona-periode waren er in Estland 2.016 gemelde besmettingen en slechts 69 overlijdens.

Er gelden voorlopig wel een aantal restricties. Reizigers uit andere Europese landen waar de besmettingsgraad boven de 16 per 100.000 inwoners ligt, moeten twee weken in quarantaine bij aankomst in Estland. Voor Belgen is dat niet het geval, wel voor onder andere Luxemburg, Portugal, Zweden, Tsjechie, Kroatie en Bulgarije.

EK wordt heroptreden Claire Michel

Als het EK effectief doorgaat, en zowel ETU als de plaatselijke organisatie zijn erg optimistisch, dan stuurt Belgie een ruime delegatie van 13 triatleten naar Tartu. Bij de mannen komen Belgian Hammers Marten Van Riel en Jelle Geens aan de start, samen met Erwin Vanderplancke, Christophe De Keyser en Noah Servais. Bij de vrouwen krijgen we het heroptreden van de lang geblesseerde Claire Michel, die samen met Valerie Barthelemy, Hanne De Vet en Kiara Lenaertz (als reserve voor het mixed relay team) naar Estland trekt.

Debutant bij juniores

Bij de juniores krijgen we het debuut van de 18-jarige Jorre Van De Weyer, die vorige zaterdag in de T3-triatlon in Willebroek een sterke indruk gaf. Hij wordt vergezeld door juniores Antoine Vandebroek, Hasse Fleerackers en Rhune Vansteenkiste.

De individuele triatlons worden op vrijdag 28 augustus gehouden. De Belgische triatleten komen op zondag 30 augustus een tweede keer in actie in de Mixed Team Relay.