Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
IOC verlengt kwalificatie voor triatlon met 1 jaar, mogelijk geen atletendorp
De Belgian Hammers op het testevent in Tokio 2019 met Marten, Hanne, Jelle en Claire (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Nieuws

IOC verlengt kwalificatie voor triatlon met 1 jaar, mogelijk geen atletendorp

Normaal zouden op 24 juli de Olympische Spelen van start gaan in Tokio, maar door de corona-crisis zijn de Spelen uitgesteld naar 2021. Het IOC, het internationaal olympisch comité, heeft deze week officieel bekendgemaakt dat voor een aantal sporten, waaronder triatlon, de kwalificatie-periode met een jaar verlengd wordt. Opvallend, bij het BOIC wordt op dit moment gekeken naar eventuele Spelen zonder atletendorp. Atleten zouden toekomen, hun competitie afwerken en weer naar huis vertrekken.

Met het nieuws dat in Tokio voor de vierde dag op rij het hoogst aantal corona-besmettingen gemeten is sinds de uitbraak van de covid-19 pandemie, staan ook de Olympische Spelen opnieuw ter discussie. Donderdag was er een opmerkelijke uitspraak van Olav Spahl, de Chef de Mission van het BOIC voor de Spelen in 2021, over eventuele Spelen zonder atletendorp. Daarbij zou het de bedoeling zijn dat de atleten vlak voor hun competitie naar Tokio reizen en meteen na hun competitie weer verder reizen.

Kwalificatie mogelijk tot 5 juli 2021

Het goeie nieuws is dat voor triatlon de kwalificatieperiode met een jaar verlengd is, al waren Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy al zo goed als zeker van hun ticket voor de Spelen. “Het IOC en de internationale federaties hebben zich aan hun belofte gehouden, 46 van de 48 internationale federaties hebben hun criteria reeds herzien, aangepast en gepubliceerd. Op basis daarvan hebben wij samen met de nationale federaties ook onze bijzondere en interne criteria opgesteld. Het BOIC heeft aanpassingen aangebracht enkel daar waar ook de internationale criteria werden gewijzigd,” zegt Olav Stahl in het persbericht van het BOIC.

De olympische kwalificatieperiode wordt dus danig ingekort als de internationale wedstrijden pas vanaf eind dit jaar begin volgend jaar weer hervatten in de meeste sporten. De einddatum van inschrijvingen werd verschoven van 6 juli 2020 naar 5 juli 2021. “Met de aangepaste olympische kwalificatie wedstrijdkalender wordt het inderdaad een heel gecondenseerde periode. Het einde van de kwalificatieperiode, selecties voor de Olympische Spelen, het vertrek naar Japan, alles zal elkaar heel snel opvolgen.”

Atletendorp herbestemd in 2021

Dat het atletendorp niet beschikbaar zou zijn in 2021 heeft niet alleen met het respecteren van afstandsregels en de bescherming van de atleten tegen een covid-19 besmetting te maken, maar ook met de herbestemming van de gebouwen. “Voor het olympisch dorp moet er onderhandeld worden met de eigenaars van de appartementen die zouden opgeleverd worden na de Paralympische Spelen.”

“Als het olympisch dorp vrijgesteld wordt, dan kunnen we dezelfde appartementen betrekken als voorzien. Het organisatiecomité heeft ons ook bevestigd dat de nodige sanitaire maatregelen zullen worden in acht genomen. In oktober is er een chef de mission meeting via webinar en zullen we meer weten over de stand van zaken,” aldus Olav Stahl.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van het BOIC