Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mountainbike-kampioen en duatlon-topper breekt Belgisch record Everesting
Kris Henderieckx beklimt 59 keer Col de la Haussire (foto: Itske Loomans)
Multisports

Mountainbike-kampioen en duatlon-topper breekt Belgisch record Everesting

Kris Henderieckx heeft woensdag zijn Everesting op de Col de la Haussire tot een goed einde gebracht en na 59 beklimmingen van de Haussire zette hij de snelste Belgische tijd ooit neer in een Everesting in 10u27. Bij een Everesting is het de bedoeling om op eenzelfde helling hetzelfde aantal hoogtemeters te halen als de Mount Everest: 8.848 hoogtemeters. Kris kwam na 59 keer de Haussire aan 8.926 hootemeters, goed voor 184 km. “Rond de 6.000 hoogtemeters had ik een dipje, maar ik zat bijna de hele tijd ‘in the zone’…”

De 42-jarige Kris Henderieckx is vooral bekend als mountainbiker, waar hij in de marathon-discipline ooit Belgisch kampioen werd en ook nu nog goed meekan met de Belgische toppers. De laatste jaren legde hij ook de focus op trailrunnen en duatlon, met een top-10 in de Hel van Kasterlee en podiumplaatsen in de Grand Raid van Berismenil en de Houffaraid in Engreux. Dat hij specifiek de Haussire uitkoos voor zijn Everesting-poging was geen verrassing. De Ardennen zijn een tweede thuis voor de atleet van de Waasland MTB school.

“Ik verleg graag mijn grenzen”

Hij moest twee dagen wachten op de validatie van zijn Belgisch record, maar sinds vrijdag is het officieel. “Voila, mijn Everesting is door de mannen van Hells500 goedgekeurd,” laat Kris weten. “Daarmee zette ik de snelste Belgische Everesting tot op heden neer. Of ik droomde van zo’n Everesting? Van 59 keer een col op knallen? Nee. Maar ik ben wel te vinden voor een uitdaging en verleg graag mijn grenzen. Ik koos natuurlijk voor een helling in La Roche, mijn tweede thuis, zorgde dat ik goed getraind en uitgerust aan de start stond en had de beste Sherpa om mij peperkoek, boterhammen, sportdrank en cola aan te reiken.”

Kris besloot om niet de volledige Haussire te doen, maar wel het deel van de klim voorbij het Parc a Gibier. Het eerste deel van de kerk van La Roche richting het kerkhof is namelijk erg steil met stukken aan 16%. Op een gravelbike (de Trek Checkpoint ALR 5) kwam Kris alsnog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 10,4 procent.

Dipje na 6.000 hoogtemeters

“Ik kon best lang strakke tijden neerzetten, maar rond de 6000 hoogtemeters kreeg ik een dipje,” vertelt Kris. “Mijn maatje Lizander was dan al afgehaakt en alleen is maar alleen. Vanaf dan kwam het op karakter aan, maar ook op verstand. Ik wist heel goed wat er nog in de tank zat en hoe dat optimaal te gebruiken, had referentiepunten en kreeg heel veel aanmoedigingen.”

“Itske hield iedereen op de hoogte en liep regelmatig al bellend naast me zodat ik alle aanmoedigingen door kreeg. Koenraad die voor het timing systeem had gezorgd, passeerde geregeld, mijn pa fietste een paar keer mee naar boven, enkele bevriende bikers passeerden, Lizander, zijn pa en Chaspar bleven tot het einde en ik had heel wat leuke gesprekken met fietsers van alle slag die de col d’Haussire wilden op fietsen. Het werd dus een boeiende rit waarin ik bijna de hele tijd in ’the zone’ zat,” aldus Kris.

Seppe Odeyn deed er 15 uur over

Eerder waagde ook achtvoudig winnaar van de Hel van Kasterlee, Seppe Odeyn, zich aan een geslaagde Everesting. Hij deed er op ‘De Sigaar’ in Herent meer dan 15 uur over.

En dan nog een paar straffe cijfers over de Everesting van Kris:

– aantal beklimmingen: 59
– snelste klim: 8min03sec
– “traagste” klim: 9min48 sec
– snelste afdaling: 1min46sec (inclusief keerpunten)
– traagste afdaling: 2min16sec (inclusief keerpunten)
– gemiddelde klim: 8min45sec
– gemiddelde afdaling: 1min51sec (inclusief keerpunten)