Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen nemen mooie herstart in Otillo Swimrun World Series in Zwitserland
Wat een uitzicht tijdens het zwemmen in de Otillo SwimRun Engadin (foto: Otillo Engadin/Madlaina Walther)
Multisports

Belgen nemen mooie herstart in Otillo Swimrun World Series in Zwitserland

Triatleten Bastiaan Breine en Gertjan Winten hebben afgelopen weekend eindelijk de herstart kunnen nemen van hun swimrun seizoen, met de Zwitserse manche van de Otillo Swimrun World Series in Engadin en ze pakten meteen een mooie zevende plaats. Ze lagen halfweg nog in podiumpositie maar Engadin is een echte klimwedstrijd, met pieken tot 2.200 hoogtemeters. Ook de twee andere Belgische teams deden het goed. Opvallend: de Franse toptriatleet Antony Costes werd samen met Thomas Navarro tweede. Ook de winst ging naar Frankrijk, naar het duo Guillaume Heneman en Remi Mariette.

Sinds corona ons leven op zijn kop zette en sportwedstrijden één na één werden geannuleerd of uitgesteld, was het dit weekend tijd voor één van de grotere internationale sportevenementen die wél konden doorgaan: de Ötillö Swimrun World Series in de Engadinvallei, Zwitserland. Een swimrun is een avontuurlijke race waarbij in duo afwisselend wordt gelopen en gezwommen zonder wisselzones. Je bent dus verplicht al je materiaal (handpaddles, schoenen en aangepaste wetsuit) gedurende de hele wedstrijd mee te nemen. De Ötillö swimrun in Engadin  is extra challenging door de hoogte waarop de wedstrijd zich afspeelt en de uitdagende loopstukken over rotsen en single tracks. Samengevat : een berghiking in wetsuit met een occasionele verfrissende zwemstrook.

39 km lopen en 5,8 km zwemmen

Zoals we tegenwoordig al gewoon zijn, waren er lange tijd twijfels of er naar Zwitserland kon worden afgereisd en vanuit welke landen men mocht afreizen. De Zweedse organisatoren zaten zelf 10 dagen in quarantaine op hun hotelkamer in voorbereiding op de race. Van toewijding gesproken! Mede hierdoor stonden er slechts 78 van de 103 ingeschreven teams aan de start van deze keiharde race van 39 km lopen (1500 hm+) en 5,8 km zwemmen, en dat alles tussen de 1800m en 2200m hoogte! Aangezien er zo weinig wedstrijden doorgaan, stond er een sterk deelnemersveld aan de start waaronder enkele professionele triatleten die ook eens wilden proeven van deze sport. Aan de start stonden 3 Belgische teams : Allo Concurrentie (Bastiaan Breine en Gertjan Winten), TRAKKS Swimrun BELteam (Kevin Buffet en Thomas Ghysel) en debutanten team BEVER (An Verhoeven en Johan Berteloot).

Bastiaan Breine en Gertjan Winten in de Otillo Swimrun Engadin (foto: Otillo Engadin/Madlaina Walther)

De anders zeer gemoedelijke en amicale sfeer – eigen aan alle swimrunevents – werd enigszins beknot door de aanwezigheid van mondmaskers en handschoenen bij deelnemers en vrijwilligers. Desondanks waren er enkel blije gezichten aan de start in Maloja op zondagochtend om 8u. Zoals altijd begon de race met een stevige klim tot aan de eerste zwemsectie in Lej Cavloc. Velen bliezen hun motor hier al meteen op en  zoniet gebeurde dit wel in de daaropvolgende klim die via een single track naar het hoogste punt op 2200m hoogte liep!

“Je komt nooit in je ritme”

Allo Concurrentie stond reeds voor de derde keer aan de start en wist waaraan ze begonnen: niet te snel starten dus en gewoon proberen na de eerste zwem voldoende vooraan te zitten zodat ze de single track op hun eigen tempo konden nemen. Eenmaal boven volgde een zeer technische en lange afdaling waarna ze konden opschuiven naar een 3e plaats bij de eerste bevoorrading. Intussen bleek de afdaling ook een uitstekende relatietest voor team BEVER, die deze met glans doorstonden!

Team Bever’s debuut in een Otillo Swimrun (foto: Otillo Engadin/Madlaina Walther)

“Na de brutale start geeft deze swimrun je nooit de kans om in je ritme te komen. Je gaat ofwel stevig omhoog ofwel stevig omlaag en de ijle lucht helpt ook niet bepaald! Enkel de zwemstukken geven een soort van verpozing om de ademhaling terug te controleren, maar door de wind bemoeilijkten de golven de oriëntatie en was het daar dus ook opletten geblazen. Gelukkig was de watertemperatuur dit jaar zeer mild met zo’n 15 graden Celsius,” vertelt Gertjan Winten.

“Bikkelharde race met ups en downs”

Gaandeweg verloor Allo Concurrentie enig terrein, maar ze konden toch rond de 6e plaats blijven hangen. In de laatste lange zwemstrook konden ze zelfs even profiteren van de slipstream van het eerste mixed team met wereldkampioene Desirée Andersson, maar hierna moesten ze dit team laten lopen tijdens de laatste klim. Uiteindelijk konden ze beslag leggen op de 7e plaats overall, net voor de Zwitserse triatlontoppers Jan Van Berkel en Samuel Huerzeler. Ook het TRAKKS Swimrun BELteam had een zeer verdienstelijk debuut in een Ötillö World Series race met een 18e plaats overall. Team BEVER debuteerde moe maar voldaan in de swimrunsport met een 13e plaats bij de gemengde teams. Een prestatie die smaakt naar meer!

Flink wat hoogtemeters in de Otillo Swimrun Engadin (foto: Otillo Engadin/Madlaina Walther)

“De Ötillö Swimrun in Engadin is een bikkelharde race waarbij de temperatuursverschillen, de hoogtemeters en de duur van de wedstrijd draaglijk worden door het feit dat je deze ups en downs (letterlijk én figuurlijk!) kan delen met je teamgenoot. Om het met de woorden van Bas te zeggen : Als je dit kan, kun je de Ötillö, het wereldkampioenschap in Zweden, ook aan!,” aldus Gertjan…

Uitslag Otillo Engadin 2020