Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sara Van de Vel denkt voorzichtig aan driekleur in debuutseizoen
Foto's Team Ciclotel
Nieuws

Sara Van de Vel denkt voorzichtig aan driekleur in debuutseizoen

Het wielerseizoen zal er dan wel een zijn met een zeer beperkt aantal wedstrijden, toch belette dat Sara Van de Vel niet om haar naam al meteen een stuk bekender te maken binnen het peloton. De Belgische kampioene LD triatlon haalde onlangs haar tweede zege tegen de klok met toch al wat meer klinkende namen aan de start en droomt daarmee stiekem over het veroveren van een volgende driekleur…

Net zoals begin juli is in het begin van deze maand opnieuw prijs voor Sara Van de Vel. Op hetzelfde parcours (circuit van Zolder) snelde ze opnieuw naar de snelste tijd tegen de klok en ditmaal kwamen er nog wat meer grotere namen aan de start. Hierdoor klopt de LTTD-triatlete op de deur om tot het lijstje favorietes te behoren voor het BK tijdrijden bij de Elites.

Dit jaar focus op de fiets

“Begin juli nog veel vraagtekens had over mijn vorm, maar dat was uiteraard voor iedereen zo want het koersritme was na de coronabreak alle renster verdwenen. Toen kwam de zege als een totale verrassing maar ook deze keer had ik niet verwacht de snelste tijd neer te zetten omdat er met Ann-Sophie Duyck (meervoudig Belgisch kampioene tijdrijden) toch een stevige tegenstander aan de start verscheen. Ik ben alvast zeer blij dat ik nu al de goede fietsbenen te pakken heb en dat ik nog maar een minimum aan TT-trainingen achter de rug heb. “

“De twee tijdritten waren over exact hetzelfde parcours maar deze keer kon ik nog eens 30secondes sneller rijden in vergelijking met begin juli terwijl de meeste renster die beide wedstrijden reden toch ongeveer dezelfde tijd realiseerden. Ik mag er dus wel vanuit gaan dat ik de voorbije maand extra progressie heb gemaakt. Ik zal mij dus de rest van het jaar blijven focussen op de fiets, mede doordat bijna alle triatlonwedstrijden afgelost worden. “

“Eind deze maand staat het Belgisch kampioenschap tijdrijden op het programma en daar piek ik dan ook naartoe. Er staan daar wel nog een pak andere grote namen aan de start maar de trui zit zeker in mijn hoofd al moet ik ook realistisch blijven. Het is niet omdat ik nu plots een tijdrit win tegen iemand dat ik binnen een maand nog altijd sneller ben als diezelfde atlete. Het zijn bizarre tijden en is daarom moeilijk in te schatte over welk vormpijl de andere atletes beschikken. Wat ik wel zeker ben is dat er bij mij de komende periode nog marge zit op progressie, zowel op technisch als conditioneel vlak.”

Belgisch titel in triatlon ook verdedigen

“Ik sta ook nog steeds ingeschreven voor het BK halve triatlon in L’eau d’Heure. Ik hoop dan ook dat die wedstrijd kan plaatsvinden want ondanks mijn focus op het wielrennen ben ik wel van plan om er nog altijd mijn nationale titel te verdedigen. Ik blijf deze periode nog steeds mijn loop – en zwemtrainingen onderhouden dus zal niet zonder de nodige basiskilometers aan de start verschijnen.”

Katrien Verstuyft, Sara Van De Vel en Tine Deckers op het podium van het BK halve triatlon in 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“Dankzij mijn overwinningen in het wielrennen is mijn status de voorbije maanden natuurlijk wel al wat veranderd. Begin dit jaar was ik nog een nobele onbekende die voor het eerst haar wedstrijdplunje aantrok terwijl ik nu wel voel dat er al wat meer naar mij gekeken wordt. Als ik deelneem aan het BK wegwielrenner vrees ik dan ook dat ik niet meer als underdog zal kunnen wegspringen uit het peloton zoals ik dat nog begin dit jaar deed. Ik hoorde dat enkele collega rensters toch al hun research deden naar mijn mijn kwaliteiten dus ze zullen mijn niet meer zomaar laten rijden.”