Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eindelijk weer Belgische zege in internationale triatlon: Hammers domineren Baltisch kampioenschap
Valerie Barthelemy wint ETU race in Riga
Nieuws

Eindelijk weer Belgische zege in internationale triatlon: Hammers domineren Baltisch kampioenschap

Valerie Barthelemy heeft voor de eerste Belgische zege gezorgd sinds de corona-lockdown in een internationale triatlon. Samen met Claire Michel domineerde de Belgian Hammer de Baltic Championships triatlon in Riga in Letland. De twee triatletes van de Belgian Hammers waren voor de geannuleerde Europese kampioenschappen afgereisd naar Estland en besloten dit weekend de grens over te steken om aan de Baltic Championships in Riga in Letland deel te nemen.

“Het was geweldig om vandaag weer te racen en ik ben in de wolken met die overwinning,” vertelt een blije Valerie Barthelemy vanuit Riga. “Het is altijd leuk om te winnen, maar dit betekent toch heel veel voor me, zeker na die hele corona-periode. Het uitstel van mijn grootste doel, de Olympische Spelen, was zwaar voor mij om ermee om te gaan. Dus ik ben enorm blij dat ik die lange periode doorgekomen ben en dat ik weer aan de start stond van een race. En het was niet alleen gewoon opnieuw racen, ik voelde ook dat ik in vorm was.”

“We hammered the first 2 laps”

Valerie en Claire op de fiets aan de leiding in Riga “Hammering Down”…

De wedstrijd zelf verliep ideaal voor de twee Belgian Hammers, ook al waren ze met slechts 12 triatletes. “In het zwemmen had ik een kleine voorsprong, maar ik keek achterom en zag Claire niet heel ver achter mij. Ik wist dat het beter zou zijn als ik het fietsen niet alleen moest afleggen, dus heb ik even vertraagd en gewacht op Claire tot ze in mijn voeten lag. ‘We hammered the first two laps’, we gingen stevig door tijdens de twee fietsrondes en in de wissel was onze voorsprong gegroeid op de achtervolgsters. Het was echt een perfect plan,” lacht Valerie.

“In de laatste wissel besefte ik dat het een serieuze test zou worden. Ik weet dat Claire sterk loopt, zeker na haar alternatieve looptrainingen. Het werd een mooie battle tussen ons twee. Ik had een kleine voorsprong, maar ik weet dat je altijd met Claire rekening moet houden. En dat zorgde ervoor dat ik nog harder aan het racen was. Ik voelde me erg goed in het lopen en ik vond het super om nog eens een keer te kunnen winnen,” legt Val uit.

Supersprint-triatlon

https://www.facebook.com/LatvianTriathlonFederation/posts/3172724496137156
Check de live video op Facebook. De start van Claire en Valerie is vanaf 35 minuten…

Valerie haalde het in de Baltic Championships in een supersprint-triatlon van 375 meter zwemmen, 13 km fietsen en 3,5 km lopen van Claire Michel en Yulia Yelistratova. Kaidi Kivioja, van het trainingsgroepje van Val en Claire, werd vierde en pakte daarmee de Baltische titel.

“Nog paar weken in Estland”

De twee Belgian Hammers blijven voorlopig nog even in Otepaa in Estland om hun geimproviseerde stage verder te zetten. Omdat Estland een quarantaine-periode van twee weken eiste voor veel landen, waaronder Belgie, reisden Claire en Val al eerder af om in goeie vorm aan de start van het EK in Tartu te komen. Dat Europees kampioenschap werd ondertussen geannuleerd. Maar de twee Belgische triatletes blijven voorlopig nog in Estland om verder te trainen richting de Mixed Team Relay triatlon in Hamburg. “Estland is geweldig geweest om te trainen, het is er erg mooi en rustig om te trainen,” aldus nog Valerie.

Maandag krijg je ook het verhaal van Claire Michel nog te horen, die voor het eerst sinds oktober weer een wedstrijd uitliep…