Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironlakes triatlon geannuleerd door gemeenteraad Froidchappele. Komt er nog een alternatieve oplossing?
Start van de halve triatlon bij de Ironlakes 2019 (foto: Ironlakes)
Nieuws

Ironlakes triatlon geannuleerd door gemeenteraad Froidchappele. Komt er nog een alternatieve oplossing?

Woensdagochtend berichtte de Waalse krant La Nouvelle Gazette dat de Ironlakes triatlons van 19 en 20 septembers aan de Lacs de l’Eau d’Heure geannuleerd zouden zijn door het schepencollege van Froidchapelle. Voorlopig is dat nieuws bij ons nog door niemand van de organisatie bevestigd, al is er wel veel commotie onder de Belgische triatleten op social media. Onder andere Alexandra Tondeur sprak zich al zeer kritisch uit tegen de houding van Wallonie ten opzichte van de nevensporten. Florian Badoux en zijn team zitten momenteel in vergadering en hij heeft beloofd ons op de hoogte te houden. Vanaf we meer weten, geven we een extra update.

Afgelopen weekend konden de eerste post-corona triatlons sinds de heropflakkering van covid-19 in ons land opnieuw doorgaan. Zowel in La Roche als in Viersel werd bewezen dat het mogelijk is om een wedstrijd corona-proof te organiseren. Ook in Froidchapelle hadden Florian Badoux, Denis Detinne en hun team van de Ironlakes voorlopig groen licht van de lokale overheid. Maar de gemeenteraad van Froidchapelle heeft dinsdagavond negatief advies gegeven.

https://www.facebook.com/tondeur.alexandra/posts/10224610483628388

“Mogelijke toestroom van toeristen”

“We hadden deze beslissing al een week geleden genomen, maar gezien de omvang van het evenement hebben we afgesproken om het dinsdag opnieuw te bespreken op het college,” vertelt brugemeester Alain Vandromme van Froidchapelle in La Nouvelle Gazette. “Maar na veel nadenken hebben we ervoor gekozen om vast te houden aan onze aanvankelijke beslissing. Het is geen gelukkige beslissing en we stellen de professionaliteit van de organisatoren niet in vraag. Maar het gezond verstand heeft de overhand gehad. We konden de huidige covid-19 situatie niet negeren.”

“Er zijn 2.600 triatleten ingeschreven, met soms twee tot drie begeleidende personen per atleet. En afhankelijk van het weer zouden we ook een mogelijke toestroom van toeristen kunnen verwachten. Reken maar uit. We hadden ons ook voorgesteld om de site voor de gelegenheid te privatiseren, maar dat zou het gevolg hebben gehad dat de horeca- en andere ondernemers rond de Lacs de l’Eau d’Heure, die de crisis al onder ogen hebben moeten zien, een weekend van mogelijke inkomsten zouden worden ontnomen.”

Wachten op reactie organisatie

Dat deze beslissing zo laat genomen wordt, op twee weken voor het event, schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Wij wachten nog even de reactie van Florian Badoux of, ook om te bekijken of er een alternatieve oplossing kan komen. De annulatie heeft ook gevolgen voor de Belgische kampioenschappen. Ironlakes zou dit jaar drie BK’s houden: zaterdag op de volledige en halve triatlon en zondag op de kwarttriatlon… De halve triatlon van Menen kan mogelijk nog een alternatief zijn, dus wordt zeker vervolgd…