Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Timmy Deman 7de in age group in Tallinn “Wachten op telefoontje van Ironman om naar Kona te gaan…”
Hawaii

Timmy Deman 7de in age group in Tallinn “Wachten op telefoontje van Ironman om naar Kona te gaan…”

De Zwevezeelse triatleet Timmy Deman gaat de geschiedenis in als een van de de eerste Belgische triatleten die post-corona een kwalificatie voor het WK Ironman 2021 in Hawaii behaald heeft. Timmy liep in de Ironman Tallinn in Estland, waar de corona-maatregelen speciaal voor de Ironman werden aangepast, een persoonlijk record op de marathon en werd 22ste overall, goed voor een 7de plaats in zijn age-group. Nadien was het wachten aan de telefoon op een oproep van Ironman, want wegens covid-19 was er een zeer beperkte slot award ceremony…

Timmy Deman finishte na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen als 22ste overall in 8u56’23, op net geen 20 minuten van de Noorse winnaar Breivold. Het leverde Timmy een mooie 7de plaats op in de M35 age group. Eerder was er ook al Belgisch succes met de 6de plaats overall van Quentin Devos in 8u47’25, goed voor winst in de M30 categorie. En bij de M40 werd Steven Debaere achtste. Quentin had eerder zijn slot voor het WK Ironman in 2021 al te pakken. Dinsdag krijg je bij ons zijn verhaal, maar nu eerst de kwalificatie van Timmy Deman…

“Vlucht omgeboekt omdat fiets niet mee mocht”

Voor Timmy Deman werd het een nerveus weekend, met een omgeboekte vlucht en zondag wachten op een verlossend telefoontje van Ironman. De passage van Ironman zorgde er overigens voor dat de Estse regering een uitzondering maakte op de corona-maatregelen. Eerst was er gezegd dat alleen pro’s een negatieve corona-test moesten voorleggen en dat age groupers bij aankomst in Estland 2 weken in quarantaine zouden moeten. Maar uiteindelijk werd besloten dat een negatieve covid-test ook volstond voor de age groupers. En dus boekte Timmy Deman nog snel een vlucht naar Estland.

“We zouden woensdagochtend om 6u55 vertrekken, althans dat dachten we toch,” vertelt Timmy. “Maar bij het inchecken bleek dat mijn fiets niet mee kon en er zat niets anders op dan de vlucht om te boeken naar de avondvlucht, deze keer wel met fietskoffer. We vlogen eerst naar Frankfurt en dan naar Tallinn. We zijn er om 12u30 aangekomen en dan moest ik nog snel de covid test ondergaan, er zijn aangenamere dingen.”

Nieuw PR op de marathon

De wedstrijd zelf verliep goed voor de West-Vlaamse triatleet, met zelfs een nieuw PR op de marathon. “Het zwemmen was lastig want in de laatste anderhalve kilometer kwamen er veel golven op het water. Ik kwam na 1u03 uit het water. Het eerste uur had ik wat zware benen, maar nadien ging het beter en kreeg ik een goed en fris gevoel op de fiets. Na 4u39 fietsen mocht ik mijn loopschoenen aantrekken. Ik had direct een goed gevoel in het lopen, al was het een behoorlijk zwaar loopparcours met 460 hoogtemeter. Ik heb de volledige marathon een goed gevoel gehad en constant mijn tempo kunnen houden en zo kon ik mijn marathon afronden in een nieuw PR van 3u07.”

De vreugde was groot toen Timmy na 8u56’23 over de meet kwam, op een 7de plaats in zijn age groep en als 22ste overall. Daarna bleef het lang spannend. Door de corona-crisis hield Ironman geen slot award ceremony, maar werden atleten telefonisch op de hoogte gebracht van eventuele kwalificatie voor het WK Ironman. “Het was inderdaad afwachten voor de slots. Ironman had laten weten dat ze zondag tussen 15 en 17 u. zouden bellen. Ik heb zondag op bed liggen wachten of ze zouden bellen, tot ik plots om 16u40 een telefoontje kreeg met de mededeling dat ik een slot voor Hawaii had gewonnen en of ik het wou nemen. Ik heb natuurlijk ja geantwoord, dus op naar Kona 2021,” aldus Timmy.