Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Ik was verrast dat het klimmen me zo goed af ging” – Valerie Barthelemy over World Cup Karlovy Vary
Valerie Barthelemy centraal in de groep op 1 van de vele klimmetjes in Karlovy Vary (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Nieuws

“Ik was verrast dat het klimmen me zo goed af ging” – Valerie Barthelemy over World Cup Karlovy Vary

Triatlete Valerie Barthelemy is de laatste weken in goeie doen, met een overwinning in de Baltic Championships in Riga, een podiumplaats op de Arena Games in Rotterdam, een 20ste plaats op het WK individueel en 5de met de Belgian Hammers op het WK Mixed Team Relay en afgelopen zondag een mooie 14de plaats in de wereldbeker triatlon in Karlovy Vary. Al vindt ze zelf dat er nog meer had ingezeten, maar ze ontdekte wel nieuwe kwaliteiten bij zichzelf op het lastige glooiende parcours van Karlsbad. “Sommige meisjes zijn echte lichtgewichten, dus ik wist dat het een uitdaging zou worden om bij hen te kunnen blijven in het klimmen, maar ik was blij verrast dat het klimmen mij zo goed af ging…”

Jessica Learmonth, de bronzen medaille-winnares van het WK in Hamburg, had de wedstrijd in Karlovy Vary hard gemaakt. Al vanaf het zwemmen en ook in het fietsen, trok ze het hele veld uit elkaar. “Dit was dan ook het zwaarste parcours over de 3 disciplines, zowel zwemmen, fietsen als lopen, dat ik ooit gedaan heb,” vertelt Valerie. “Het is zot om te zien hoe het veld echt uit elkaar spatte. Iedereen, van de beste van de wereld tot en met de laagst gerangschikte vrouwen moesten hun demonen trotseren zondag. Dus mag ik misschien toch trots zijn op die 14de plaats.”

“Mee met de lichtgewichten”

Vooral in het zwemmen en op de lastige gedeelten van het loopparcours kon het volgens Valerie beter. “Ik heb afgezien vanaf de start. Ik voelde me niet op mijn normale best in het zwemmen. Ik heb dan ook stevig gefietst om aan te sluiten bij de achtervolgende groep en daar ook mijn rol te spelen. Sommige meisjes zijn echte lichtgewichten, dus ik wist dat het een uitdaging zou worden om bij hen te kunnen blijven in het klimmen, maar ik was blij verrast dat het klimmen mij zo goed af ging.”

Valerie Barthelemy aan kop van de achtervolgende groep in Karlovy Vary (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Op het lastige loopparcours liep ex-wereldkampioene Flora Duffy meer dan anderhalve minuut uit op kersvers wereldkampioene Georgia Taylor-Brown, iets wat je nog zelden ziet in het moderne triatlon. “Tja, dat lopen, dat was lastig. Dit parcours vereist overall veel kracht in het lopen en dat is iets waar ik nog steeds aan moet werken. Ik miste een beetje de fitheid voor dit soort van 10 km. Net zoals heel wat andere triatletes kreeg ik al na 1 km te maken met krampen en voor de rest was het een beetje ‘damage recoverymode’, de schade proberen te beperken.”

“Aan de start in Lille”

Met een nieuwe top-15 op wereldniveau mogen we wel stellen dat Valerie in dit rare triatlonjaar sterk bezig is. “Als ik er zo op terugkijk, dan kan ik best wel blij zijn met ‘putting my hat in the ring’, dat ik alles gegeven heb tussen de meisjes in een wedstrijd van WTS-niveau. Ik doe mijn petje af voor alle dames die zo moedig waren om er volledig voor te gaan en enorm respect voor de drie dames op het podium. Dit is een wedstrijd waarin de beste triatlete wint, dus ik denk dat ik wel blij mag zijn dat ik in de top-15 eindig.”

Voor de Belgian Hammer betekent Karlovy Vary ook meteen het einde van een vrij lange periode van trainen in Estland, waar ze samen met Claire Michel half augustus naar toe trok om de twee weken quarantaine te gebruiken om zich voor te bereiden op het uiteindelijk afgelaste EK in Tartu. Val keert binnenkort terug naar Belgie. “Ik kijk er alvast naar uit, ook om weer in Belgie een race te doen. Afspraak op zaterdag 26 september voor het BK Mixed Team Relay in Lille, waar ik zeker aan de start kom,” aldus Valerie.