Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Valerie Barthelemy 14de in World Cup triatlon Karlovy Vary
Valerie Barthelemy aan kop van de achtervolgende groep in Karlovy Vary (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Nieuws

Valerie Barthelemy 14de in World Cup triatlon Karlovy Vary

Belgian Hammer Valerie Barthelemy is zondagnamiddag in de wereldbeker-triatlon van Karlsbad mooi 14de geworden na een door de Britse Jessica Learmonth zwaar gemaakte wedstrijd. De Britse trok het hele veld uit elkaar in het zwemmen en op het lastige fietsparcours, waarvan onder andere Hanne De Vet het slachtoffer werd, net zoals 18 andere atletes die de finish niet haalden. Learmonth zwom en fietste zeer sterk, maar ze kon het niet afmaken in het lopen. In dat laatste onderdeel was Flora Duffy duidelijk de sterkste, met meer dan een minuut voorsprong op kersvers wereldkampioene Georgia Taylor-Brown. Eerder op de dag had Jelle Geens al voor Belgisch succes gezorgd met een derde plaats bij de mannen.

Valerie Barthelemy in de wissel in Karlovy Vary (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Meestal vormt zich in het zwemmen een mooie kopgroep, maar Learmonth trok in de 1.500 meter zwemmen het hele veld uit elkaar. Ze kwam na een snelle 17’53 solo aan de leiding uit het water met 25 seconden voorsprong op Katie Zaferes en 33 seconden op Flora Duffy. Valerie Barthelemy kwam in 15de positie uit het water op 1’17. Hanne De Vet verloor 1’42.

Learmonth trekt veld uit elkaar

In het fietsen kreeg Learmonth het gezelschap van Katie Zaferes. Het Brits-Amerikaanse duo fietste een halve minuut weg van een groepje van zes met Maya Kingma, wereldkampioene Georgia Taylor-Brown, Flora Duffy, Laura Lindemann, de Braziliaanse Djenyfer Arnold en de Tsjechische thuisatlete Tereza Zimovjanova. Valerie Barthelemy zagen we een aantal keer op kop in de achtervolgende groep, maar ze verloren toch meer dan twee minuten. Hanne De Vet kwam in het fietsen helemaal alleen te zitten en dreigde gedubbeld te worden en dan moet je volgens de ITU-regels de wedstrijd verlaten.

Hanne De Vet solo in achtervolging op 1 van de klimmetjes in Karlovy Vary (foto: ITU/Tommy Zaferes)

In de slotfase van het fietsen moest Zaferes lossen en zo wisselde Learmonth alleen aan de leiding met nog maar 24 seconden voorsprong op het groepje van zeven, die Zaferes opslokten. Val wisselde als achtste, aan kop van de achtervolgende groep, op 2’46. In het lopen moest Learmonth de tol betalen van haar stevige inspanningen. Flora Duffy nam al snel de leidersplaats over en liep een indrukwekkende 10 km waarin ze meer dan een minuut voorsprong pakte op wereldkampioene Taylor-Brown. De Nederlandse Maya Kingma, al een paar weken in goede doen, zette haar beste prestatie ooit neer met een knappe run naar het brons.

Flora Duffy en Georgia Taylor-Brown aan de finish in Karlovy Vary (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

De Bermudaanse ex-wereldkampioene Duffy won de kwarttriatlon in Karlovy Vary in 2u05’17. Exact 1’37 later kwam Taylor-Brown als tweede binnen en Maya Kingma moest als derde al 1’50 toegeven, wat nogmaals duidt op het overwicht van Duffy. Valerie Barthelemy liep naar een solide 14de plaats in 2u10’03. Na haar 20ste plaats in Hamburg en haar sterke prestatie in het WK Mixed Team Relay opnieuw de bevestiging dat Barthelemy haar plaats verdient tussen de wereldtoppers op dit moment…

Uitslagen ITU World Cup triatlon Karlovy Vary 2020