Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jonathan Wayaffe en Jolien Vermeylen winnen laatste kwarttriatlon van 2020 in Hofstade
Jolien Vermeylen straalt aan de finish in Hofstade (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jonathan Wayaffe en Jolien Vermeylen winnen laatste kwarttriatlon van 2020 in Hofstade

Jonathan Wayaffe en Jolien Vermeylen hebben de laatste kwarttriatlon van het door corona erg korte 2020 seizoen gewonnen. Triatlonclub SP&O Mechelen organiseerde hun wedstrijd voor de eerste keer op het Sport Vlaanderen domein van Hofstade en dat bleek een ideale lokatie voor een topwedstrijd. Reken daarbij nog een enorm sterk deelnemersveld met een dertigtal toppers en je mag bijna spreken van een officieus Belgisch kampioenschap…

Klaar voor de beach-start in Hofstade (foto: 3athlon.be)

De Belgian Hammers waren aanwezig om de medailles uit te delen aan de jeugdatleten tijdens hun BK triatlon, maar voor de rest stond de creme de la creme van de kwarttriatlon aan de start, met Christophe De Keyser als topfavoriet. CDK deed dit seizoen 4 wedstrijden en won ze ook alle 4, waaronder het Belgisch kampioenschap sprinttriatlon. Hij zat ideaal geplaatst in een kopgroepje van vier triatleten die na de 1.000 meter zwemmen aan de leiding gingen. Naast Christophe zaten ook zijn ploegmaat Peter Denteneer, Simon Folens en snelste zwemmer Joris Bassle vooraan.

Wayaffe wint voor derde keer

Op het technische en bochtige parcours slaagden de vier er niet in om uit de greep te blijven van de achtervolgende groep met daarin zowat alle andere favorieten, zodat we een kopgroep kregen van 16 triatleten. Daarbij misten we een aantal grote namen zoals Stijn Goris en Nick Thijs, die zouden opgeven, en Simon De Cuyper, die vanuit de achtervolgende groep, met onder andere Bert Jammaer erin, nog naar een 13de plaats liep. Mika Vekemans zat ook in die groep, hij zou nog knap voor eigen volk naar de 10de plaats lopen.

Jonathan Wayaffe wint voor eigen volk (foto: 3athlon.be)

Vooraan kregen we een mooie strijd met vier triatleten: Peter Denteneer, Jonathan Wayaffe, Thomas Guilmot en Dries Matthys. Christophe De Keyser en Antonio Hernaert volgden op korte afstand. Halfweg versnelden Guilmot en Wayaffe en vanaf dan was het duidelijk dat het om de zege tussen deze twee zou gaan. Guilmot liep veel op kop maar in de slotfase kon hij een aanval van Wayaffe niet beantwoorden. Jojo snelde voor eigen volk naar zijn derde overwinning in de triatlon van Mechelen. Guilmot werd op 19 seconden tweede. Peter Denteneer zag een sterke wedstrijd bekroond met een podiumplaats. Hij bleef nog net uit de greep van een oprukkende Tom Van Cappellen, die 4 seconden later vierde werd. Dries Matthys werd vijfde, voor Antonio Hernaert en een sterke Alexis Krug.

Guilmot, Wayaffee en Denteneer op het podium (foto: 3athlon.be)

Topfavoriet Christophe De Keyser had zijn dagje niet in het lopen en werd elfde. “Meer zat er vandaag niet in,” vertelde Christophe na afloop. “We misten deze keer in dat groepje van vier een ‘brommer’ zoals Dries Matthys, dat was het grote verschil met Viersel toen we wel voorop bleven. Nu, mijn zwemmen ging goed en op de fiets voelde ik me ook goed, maar ik merkte meteen in het begin van het lopen dat ik vandaag de benen niet had van de voorbije weken,” aldus CDK.

Jolien Vermeylen snelste loopster

Bij de vrouwen was het wel de topfavoriete die de kwarttriatlon won. Jolien Vermeylen moest wel een verbeten duel uitvechten met een sterke Charlotte Deldaele, die pas in de tweede helft van het looponderdeel kraakte. Belgisch kampioene sprint-triatlon Vermeylen ging na de 1.000 meter zwemmen meteen aan de leiding, vlak voor Charlotte Deldaele. De twee vonden elkaar in het fietsonderdeel en liepen 1’15 uit op Karlien Claus. Die kreeg halfweg de 37 km fietsen het gezelschap van een oprukkende Xenia Luxem die een achterstand van drie minuten in het zwemmen aan het wegwerken was. Luxem ging op en over Claus alleen op zoek naar de derde plaats.

Luxem, Vermeylen en Deldaele op het podium (foto: 3athlon.be)

Jolien Vermeylen en Charlotte Deldaele wisselden met een voorsprong van nog slechts 46 seconden op een ontketende Luxem. Karlien Claus en Jonie Vanhoutte volgden op 3 minuten en zouden strijden om de 4de en de 5de plaats in het lopen, waarin Vanhoutte duidelijk sneller was en de vierde plek veroverde. Karlien Claus werd vijfde. In de slotronde was het duidelijk dat de winst naar Jolien Vermeylen zou gaan. Met de snelste looptijd pakte ze in 1u52’44 een verdiende overwinning. Xenia Luxem snelde in de laatste meters nog voorbij Deldaele en werd op 1’46 tweede. Charlotte Deldaele werd in 1u55’23 derde.

Uitslagen Kwarttriatlon Hofstade 2020