Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dubbel gevoel voor triatletes op WK tijdrijden – pech voor Lisa Norden en leergeld bij Sara Van de Vel
Nieuws

Dubbel gevoel voor triatletes op WK tijdrijden – pech voor Lisa Norden en leergeld bij Sara Van de Vel

Wij keken donderdag met extra veel plezier uit naar het WK tijdrijden bij de vrouwen profs in Imola, wegens de aanwezigheid van een paar spraakmakende triatletes, maar de titelstrijd werd helaas geen succes voor onder andere Sara Van de Vel en Lisa Norden, al maakte het zilver voor de Zwitserse ex-triatlete Marlen Reusser nog wat goed. Onze vice-Belgische kampioene tijdrijden en Belgisch kampioene halve triatlon betaalde nog wat leergeld in Imola. Vice-olympisch kampioene Lisa Norden leek op weg naar de top-15 maar had technische problemen…

Voor Belgisch kampioene halve triatlon Sara Van de Vel was het de allereerste keer dat ze werd geselecteerd voor een wereldkampioenschap tijdrijden. In de Belgische wedstrijden deed ze het dit seizoen uitstekend, met zilver op het BK in Koksijde als kers op de taart. Op het EK deed ze het behoorlijk, maar in Imola op het WK, waar het doel vooral was om ervaring op te doen, betaalde ze nog wat leergeld. In tegenstelling tot wat het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen gepubliceerd hadden en wat we eerder schreven, had Sara geen last van maagproblemen. Ze betaalde wel nog wat leergeld, zeker in het technische stuk van de tijdrit. Ze moest uiteindelijk vrede nemen met een 33ste plaats op 4’23 van wereldkampioene Anne van der Breggen. Ze werd wel eerste Belgische, want Ann-Sophie Duyck, die steken had in haar lever, finishte vlak achter haar op 23 seconden van Sara.

“Nog werkpunten, zaterdag eerst triatlon in Lille”

Sara Van de Vel kon er nog wel mee lachen. “Laat de mensen maar geloven dat het aan mijn maag lag,” vertelt ze ons daags na de titelstrijd. “Op zich ging het bij mij redelijk goed, al zijn er natuurlijk nog wel wat werkpunten. Maar dat was sowieso voorzien. In de eerste paar kilometers werkte mijn oortje niet en miste ik belangrijke aanwijzingen. Achteraf hoorde ik dat ik daar al los twintig seconden verloor door gewoon niet goed in te sturen. Ook mijn tijdrithouding is nog niet optimaal, maar dat wisten we. En aan de wegrit zou ik zaterdag sowieso niet deelnemen, dat zijn te veel hoogtemeters voor mij. Ik keer terug naar België om er zaterdag aan de triatlon in Lille deel te nemen.”

We waren ook zeer benieuwd naar Lisa Norden. De Zweedse toptriatlete, zilver medaille winnares op de Olympische Spelen van Londen in 2012, legde zich dit jaar wat meer toe op het wielrennen. In Imola was de 36-jarige Zweedse bezig aan een sterke tijdrit, met zicht op de top-15, tot haar ketting loskwam bij het schakelen van de klim naar het vlakke gedeelte. “Dit is niet hoe je je tijd wil doorbrengen tijdens een tijdrit. Ik was op weg naar een top-15 plaats toen ik kostbare tijd verloor vlak voor ik naar het F1-circuit terugkeerde. Wellicht heb ik te hard getrapt en dus te veel druk gezet toen ik schakelde van de de kleine naar de grote plaat na die laatste klim,” aldus Lisa. Norden werd uiteindelijk 24ste op 2’52 van van der Breggen.

Lone Meertens in wegrit

Uiteindelijk was Marlen Reusser de beste van de triatletes, al is het al van 2017 geleden dat ze nog in triatlon uitkwam. Dat werd helaas een korte carriere want na een operatie aan haar enkel moest ze het lopen vaarwel zeggen en legde ze zich toe op wielrennen en dan vooral tijdrijden. De Zwitserse reed een sterke tijdrit en pakte de zilveren medaille op 15 seconden van Anna van der Breggen.”

Sara Van de Vel past dus voor de wegrit op het WK nu zaterdag. Wie wel voor de Belgische ploeg uitkomt, is ex-triatlete Lone Meertens. Ook Lisa Norden is niet van de partij, maar het wordt zaterdag wel uitkijken naar een aantal andere triatletes en duatletes. Zo krijgt Marlen Reusser zaterdag in de Zwitserse ploeg het gezelschap van Melanie Maurer, tweevoudige vice-wereldkampioene in de Powerman van Zofingen de voorbije twee jaar. En in Frankrijk komt topatlete Sandra Levenez aan de start van het WK.