Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jong talent van Belgisch triatlon team wint bij debuut op volledige afstand in Ironman Cairns
Max Neumann wint bij debuut in Ironman Cairns (foto: Ironman Oceania)
Nieuws

Jong talent van Belgisch triatlon team wint bij debuut op volledige afstand in Ironman Cairns

De Australische triatleet Max Neumann, sinds 2020 lid van het Belgisch internationale BMC Vifit pro triatlonteam, heeft zondag voor een stevige stunt gezorgd door de Ironman Cairns in Australie te winnen. Het is een van de weinige volledige Ironman races die dit jaar kon doorgaan. Neumann, dit jaar nog maar net 25 geworden, klopte een aantal toppers zoals Josh Amberger en Tim Van Berkel. Bij de vrouwen haalde Amelia Watkinson het voor Sarah Crowley en Renee Kiley. Het aantal triatleten was beperkt tot 250, onder hen 1 Belgische finisher…

Max Neumann geldt als een enorm talent voor de lange afstand. De afgelopen jaren combineerde Neumann de korte afstand, waarin hij in 2019 Australisch kampioen werd op de kwart- en de sprinttriatlon, met het langere werk. Maar na winst in de 70.3 Ironmans van Xi’an en Western Sidney eind 2019, zette hij met BMC Vifit definitief de stap naar de long distance.

Op en over Amberger

Direct vanaf de start zat Neumann lekker in de wedstrijd en in de voeten van de snelste zwemmer, de eveneens Australische Josh Amberger, kwam hij na iets minder dan 46 minuten uit het water. Ook landgenoot Alexander Polizzi had op dat moment nog aansluiting. Op de fiets veranderde er lange tijd niks aan deze situatie en bleven de drie koplopers samen, tot Amberger iets na het 90 kilometer punt de gashendel opendraaide en bij zijn concurrenten wegreed.

Na 5u19’12 was het dan ook Amberger die als eerste aan de marathon mocht beginnen en daarachter was er ondertussen een groepje van vier man samengeklonterd, dat op ruim anderhalve minuut achterstand aan de run kon beginnen. Van dat groepje was het direct Neumann die weg kon lopen en na zestien kilometer vond hij alweer de aansluiting bij Amberger. Lang bleven de twee niet samen, want Neumann ging erop en erover en zou daarna zijn voorsprong vrijwel constant vergroten. Zo claimde Neumann dus het goud na 8u13’09, terwijl Tim van Berkel op 2’49 minuut achterstand het zilver pakte. Op 5’29 achterstand pakte de naar achteren gezakte Amberger nog wel het brons.

“BMC Vifit team hielp me door covid-crisis heen”

Max Neumann kon het zelf nauwelijks geloven dat hij zijn eerste Ironman won. “Het ging redelijk goed, maar je verwacht natuurlijk nooit dat je je eerste Ironman race meteen wint,” vertelt Max. “Ik moet vooral het team bedanken. Gedurende die hele periode was de steun van het BMC Vifit team echt ongelofelijk. Ik had dit nooit kunnen doen zonder hen. Hopelijk kunnen we dit jaar nog een paar races doen en een vreemd jaar eindigen met een hoogtepunt,” aldus Neumann.

1 Belgische finisher

Er deed slechts 1 Belgische triatleet mee in het tot 215 atleten beperkte deelnemersveld. Rinus Verhamme werd 137ste overall in een tijd van 12u40’20, goed voor een vijfde plaats in de M18 categorie. Rinus was een van de weinige niet-Australiers in de race. Slechts een handvol buitenlandse triatleten deden mee, veel van hen woonachtig in Australie.

Uitslagen Ironman Cairns 2020