Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tim Van Hemel debuteert met 6de plaats, Rudy Von Berg wint Trigames halve triatlon
Nieuws

Tim Van Hemel debuteert met 6de plaats, Rudy Von Berg wint Trigames halve triatlon

Tweevoudige Europees kampioen cross-triatlon en -duatlon, en ex-Belgisch kampioen kwarttriatlon Tim Van Hemel heeft zondag in de Franse Trigames halve triatlon van Mandelieu zijn debuut gemaakt op de lange afstand met een knappe zesde plaats. De overwinning ging naar Rudy Von Berg, die de zware fietsproef overigens met 1 en dezelfde versnelling moest afwerken na technische problemen. Pieter Heemeryck leek ook op weg naar een topresultaat maar hij stapte uit de wedstrijd na twee bijna-valpartijen op het niet eens verkeersvrije parcours.

Door de corona-crisis waren er de afgelopen tijd weinig triatlonwedstrijden. De Trigames halve triatlon in het Franse Mandelieu, nochtans volledig rood gekleurd op de Europese covid-19 kaart, mocht wel doorgaan. PTO zette mee de schouders onder de organisatie, met twee extra wildcards voor The Championship, en dat trok een hoop wereldtoppers aan, zoals Ironman wereldkampioene Anne Haug, Emma Bilham, Rudy Von Berg, Justus Nieschlag, Boris Stein, Pieter Heemeryck en debutant Tim Van Hemel.

Van Hemel zag eerder de Ironlakes, de triatlon van Menen en nog een LD triatlon in Frankrijk aan zich voorbijgaan, maar kon in Mandelieu-La Napoule eindelijk dan toch zijn eerste halve triatlon doen. De triatleet van het Squadra-team deed het uitstekend. Hij moest na het zwemonderdeel stevig in de achtervolging, maar knokte zich op het zware fietsparcours en in de 20 km lopen naar een knappe zesde plaats in 4u33’51 op meer dan 12 minuten van winnaar Rudy Von Berg.

Pieter Heemeryck: “Twee keer bijna in ravijn”

Von Berg ging samen met Pieter Heemeryck in de achtervolging op snelste zwemmer Justus Nieschlag op het heuvelachtige fietsparcours van 90 km. Beiden bleven niet gespaard van pech. Het was een lastig en technisch parcours, waarop verkeer was toegelaten. Rudy Von Berg had problemen met zijn schakelapparaat en legde de hele trip met slechts 1 versnelling af. Heemeryck stapte uit de wedstrijd nadat hij in de afdalingen tot twee keer toe net niet ten val kwam.

“Op dat moment zat mijn wedstrijd er mentaal helemaal op,” vertelt Pieter. “Ik was de focus helemaal kwijt nadat ik twee keer bijna in het ravijn terecht kwam. Het was echt gevaarlijk, zeker met die auto’s op het parcours. De combinatie van het technische parcours, mijn bochtentechniek en de auto’s maakte dat ik uit de wedstrijd stapte. Nu, de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik ook geen superdag had, al reed ik op dat moment in tweede positie. Op naar The Championship in Daytona, daar is het wel lekker rechtdoor fietsen,” aldus Pieter.

90 km fietsen met slechts 1 versnelling

Bijna vier minuten fietste Nieschlag bij Von Berg weg, maar toen T2 eenmaal in zicht kwam en het klimmen achter de rug was, wist Von Berg zich toch een weg terug naar voren te banen. Zo was er van de ruime voorsprong van Nieschlag slechts een kleine minuut over toen de twee eenmaal het loopparcours bestormden. Lang duurde het niet voor Von Berg de koppositie van hem over nam en deze stond hij ook niet meer af. Na 4u21’07 uur en een ‘hard day at the office’ stelde de Amerikaan zijn titel veilig. Achter Von Berg passeerden Nieschlag (+2’20) en de Duitse Boris Stein (+4’45) de streep respectievelijk met zilver en brons.

,,Ik heb het hele fietsonderdeel in hetzelfde verzet gereden,” reageerde Von Berg na de wedstrijd. ,,Dat maakte het behoorlijk zwaar en in het begin dacht ik dat mijn race gedaan was. Maar beetje bij beetje kwam ik weer in de wedstrijd. Het fietsen ging best goed, al had ik sneller gekund als ik kon schakelen. Ik ben super blij dat ik heb gewonnen.” Aangezien Von Berg al gekwalificeerd is voor The Championship in Daytona, ging de wildcard naar Justus Nieschlag. Op de vierde plaatsen vinden we Dylan Magnien, de Franse triatleet die voor TRIGT ook in Belgie al heel wat topprestaties neergezet heeft.

Wereldkampioene Ironman wint bij de vrouwen

Al in het water kon niemand wereldkampioene Ironman Anne Haug volgen, maar op de fiets kwam daar verandering in. Aan Emma Bilham had Haug een sterke concurrente en ongeveer halverwege het fietsen was het dan ook Bilham die de koppositie van Haug overnam. Even fietste de Zwitserse weg bij de achtervolging, maar bij het naderen van de tweede wissel vond Haug een tweede adem en zo fietste de Duitse terug naar de leiding.

Als eerste hing Anne Haug haar fiets weer in de rekken, maar dankzij een snelle wissel glipte Bilham net voor haar als eerste het loopparcours op. Op de halve marathon liet Haug echter haar benen gelden en lang duurde het dan ook niet voordat ze haar tegenstandster weer inhaalde. Met een flinke buffer was het dan toch Anne Haug die zegevierde (4:54:34 uur). Emma Bilham kwam als tweede over de streep (+11:02) en met de Franse Justine Mathieux (+13:01), van het Belgische TRIGT-team, was het podium compleet. Ook Anne Haug heeft de kwalificatie voor Daytona al op zak. Daardoor ging de PTO-wildcard voor The Championship naar Emma Bilham.

Foto’s Trimax

Uitslagen Trigames Mandelieu 2020