Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3.505 km fietsen op 1 week, Australische ultra-cyclist breekt wereldrecord in Valencia
Multisports

3.505 km fietsen op 1 week, Australische ultra-cyclist breekt wereldrecord in Valencia

In volle corona-periode zagen we redelijk wat triatleten hun doel van een fietsrit van meer dan 300 km behalen, maar wat dacht je van 500 km fietsen op een dag en dat zeven dagen lang? De Australische ultra-cyclist Jack Thompson brak begin oktober in het Spaanse Valencia het wereldrecord 7 dagen fietsen. Het oorspronkelijke plan was telkens 4 rondjes van 125 km te fietsen, maar uiteindelijk werd het dagelijks 12 tot 13 rondjes van 40 km, goed voor uiteindelijk 3.505 km op 1 week of een gemiddelde van 500 km per dag…

3 Everestings op 3 dagen

De Australier was niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar nog deed hij drie Everestings op drie dagen in drie landen, goed voor 880 km en 26.768 hoogtemeters in 71 uur. Dit jaar had hij het plan opgevat om de Tour de France achterna te jagen. Hij zou de renners 10 dagen voorsprong geven en vlak achter ze in Parijs finishen. Maar dat plan ging door corona niet door. En dus legde de Aussie, die sinds 2020 in Spanje woont, zich toe op het wereldrecord van 1 week fietsen.

Hij plande zijn wereldrecordpoging in Valencia waar hij een parcours van 125 km had uitgetekend wat hij 4 keer per dag wou rijden. Maar door de smalle wegen en drukke verkeersomstandigheden werd hij na twee dagen gedwongen een rondje van 40 km uit te stippelen, wat hij gemiddeld 12 tot 13 keer per dag zou fietsen. Na 7 dagen stopte de teller op 3.505 km, een nieuw wereldrecord voor een ‘niet-ondersteunde wielrenner op een UCI-goedgekeurde fiets’.

McChicken van McDonalds

Het verhaal van Thompson is er een van extreme uitdagingen. Na het afkicken van een drugsverslaving begon hij opnieuw te fietsen en dat nam al snel extreme vormen aan. In 2013 verbleef hij zelfs een jaar in Belgie om daar het wielerseizoen van dichtbij mee te maken. En sindsdien volgde de ene uitdaging na de andere. “Mijn vader had ooit als doel gesteld om rond de wereld te fietsen. Elk jaar vertrok hij en deed hij een stukje. En ik dacht, ik ga ook zoiets doen,” aldus Jack Thompson.

Tijdens zijn recordpoging in Valencia schakelde Jack, na twee dagen fietsen op het oorspronkelijke parcours, over naar een korte rondje rond zijn woonplaats. Dat betekende overigens meer klimmen en dat op een moment dat zijn maag de rijst en sportdrank niet meer aankon. “Gelukkig bezorgde mijn crew me McChicken burgers van McDonalds. Het is iets wat ik normaal gezien nooit eet, maar het bezorgde me opnieuw energie. Na 10 McChickens voelde ik me beter en kon ik weer gewone voeding zoals pasta eten.”

“It’s OK not to be OK”

Gelukkig waren de maagproblemen de enige problemen voor Thompson. Zeven dagen lang bleef hij gespaard van pech en aangezien hij rond zijn eigen huis fietste, was er genoeg ruimte voor verzorging en slaap. Alleen de vijfde dag zag hij enorm af toen de wind opstak en het fel regende, maar hij zette door en brak het wereldrecord.

Je vraagt je af waarom iemand in hemelsnaam zo’n zware inspanning wil leveren. Thomspon gebruikt regelmatig de hashtag #ItsOkNotToBeOk of “Het is ok om af en toe niet ok te zijn”. En daar heeft hij een reden voor. “Als wielrenners omarmen we het feit dat we kunnen afzien op de fiets. Wat is het zwaarste, wie kan er het langste afzien? Waarom kunnen we dat ook niet associeren met dezelfde trots om te kunnen zeggen dat je ook afziet in het dagelijkse leven en dat je daar niet zwak door wordt,” aldus Thompson.

Lees hier een uitgebreid interview met Thompson op Velonews.

En alle verdere info vind je op de website van Jack Thompson zelf