Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sluiting zwembaden treft triatleten “Sport en beweging cruciaal in strijd tegen het virus…”
Ook het Sportoase zwembad in Brasschaat moet voorlopig door de nieuwe maatregelen de deuren sluiten (foto: Sportoase)
Nieuws

Sluiting zwembaden treft triatleten “Sport en beweging cruciaal in strijd tegen het virus…”

Sinds de Vlaamse regering dinsdagavond de strengere maatregelen aankondigde om de corona-crisis het hoofd te bieden, regent het op de sociale media reacties van teleurgestelde triatleten die vooral de sluiting van de zwembaden hard voelen aankomen. Wij spraken met Michael Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen en CEO van Sportoase. Hij heeft begrip voor de frustraties van de triatleten, maar roept ook op om het gezond verstand te gebruiken. “De recente verstrenging van maatregelen is nog té vers om andere mogelijkheden te bekijken. We blijven als federatie actief op zoek naar mogelijkheden om al onze trainingen en events, op een zo kort mogelijke termijn en in veilige omstandigheden, opnieuw in volledigheid te kunnen beoefenen…”

Dinsdagsdag kondigde de Vlaamse regering strenge maatregels aan voor de sportwereld: geen binnensporten meer, een verbod op groepssporten voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en alleen nog buiten sporten in groepjes van maximum 4 personen. Dat bekent dat vanaf woensdag middernacht alle zwembaden in Vlaanderen moeten sluiten. En net dat is een beslissing die de triatleten moeilijk valt. Nu het triatlonseizoen in Belgie al een aantal weken afgelopen is, richten veel triatleten het vizier opnieuw op 2021 en begint de trainingsopbouw naar volgend jaar, inclusief zwemmen. De winter is de trainingsperiode bij uitstek voor triatleten om vooral aan zwemtechniek te werken en de conditie al baantjes trekkend te onderhouden.

“Gezond verstand aanspreken”

Wij spraken met Michaël Schouwaerts, die als voorzitter van Triatlon Vlaanderen als geen ander begrijpt dat er veel teleurstelling heerst bij de triatleten. “Met begrip voor alle frustratie gaan we als triatlon community vooral ons gezond verstand moeten aanspreken,” legt Michaël uit. “Het is te betreuren dat we ons opnieuw in een bijzonder moeilijke situatie bevinden, maar we moeten er samen door, met respect voor maatregelen en aandacht voor bescherming van onszelf en onze naasten.”

Samen met Triatlon Vlaanderen wil Michaël alleszins op zoek naar oplossingen, al staat ook bij hem de gezondheid van iedereen op de eerste plaats. “De recente verstrenging van maatregelen is nog té vers om andere mogelijkheden te bekijken. We blijven als federatie actief op zoek naar mogelijkheden om al onze trainingen en events, op een zo kort mogelijke termijn en in veilige omstandigheden, opnieuw in volledigheid te kunnen beoefenen,” vertelt Michaël. “Gelukkig zijn we een gezonde en bijzonder fitte gemeenschap en is beweging en sport één van de belangrijkste wapens in de strijd tegen deze pandemie. Ik hoop dan ook oprecht dat we allemaal gezond blijven en dat het vervelende 2020 spoedig niet meer is dan een vervelende herinnering.”

Voorzitter Michael Schouwaerts van Triatlon Vlaanderen is zelf ook actief triatleet en nam begin 2020 nog deel aan de 70.3 Ironman van Dubai

“Kunnen niet anders dan regels respecteren”

Michaël Schouwaerts wordt niet alleen als voorzitter van Triatlon Vlaanderen getroffen door de strengere maatregels, de sluiting van zwembaden en fitness centra is ook een streep door de rekening van Sportoase, het bedrijf waar hij CEO van is. “De recente evolutie van het virus maakt duidelijk dat extra maatregelen nodig waren,” zegt Michaël daar over. “Het is bijzonder jammer dat die maatregelen opnieuw in de sportsector terechtkomen, enerzijds omdat sport, beweging, ontspanning en gezondheid cruciaal zijn in de strijd tegen dit vervelende virus. Maar ook omdat we bij Sportoase de voorbije maanden een omgeving hebben gecreëerd waar veiligheid en vertrouwen centraal staat.  Die vele investeringen en het fantastische werk van onze honderden medewerkers kon rekenen op bijzonder veel bijval van onze bezoekers die hun Sportoase trouw bleven bezoeken om hun fysieke weerstand en mentale weerbaarheid te onderhouden of simpelweg om ontspanning te zoeken met het gezin.”

Ook als CEO van Sportoase legt Michaël zich neer bij de genomen maatregelen. “We moeten allemaal inspanningen leveren en vooral op een serene manier ons gezond verstand laten spreken. En dan kunnen we enkel de gezondheidsadviezen en opgelegde maatregelen naar volledigheid respecteren, in functie van een beperking van mogelijkheid tot verspreiding van het virus maar vooral in functie van een spoedige heropening. Mijn respect en gedachten gaan vooral uit naar onze vele fantastische medewerkers die het voorbije jaar zeer grote inspanningen hebben geleverd. Dankzij hun inzet en flexibiliteit zullen we hier samen door geraken en komen we binnenkort terug, sterker en beter dan ooit,” aldus Michaël.