Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Special Olympics naar Ironman: triatleet met Down-syndroom finisht Ironman Florida
Nieuws

Van Special Olympics naar Ironman: triatleet met Down-syndroom finisht Ironman Florida

Chris Nikic, een Amerikaanse triatleet met het syndroom van Down, heeft geschiedenis geschreven door als eerste atleet met Down-Syndrome een Ironman te finishen. Ondanks verschillende tegenslagen, alsof de uitdaging al niet zwaar genoeg was werd hij op de fiets gebeten door insecten en kwam hij ook nog eens ten val, kwam hij na 16u46’09 uur, net binnen de tijd, over de finish. Nikic nam eerder al deel aan de triatlon op de Special Olympics, maar hij wilde aantonen dat er geen grenzen zijn voor sporters, ook al heb je een beperking. “Morgen word ik wakker als jongen met het Down-syndroom, maar ik ga naar bed als een Ironman…”

Dat Nikic een bijzondere jongen met een bijzonder doorzettingsvermogen is, was al duidelijk. Hij deed al verschillende triatlons, en finishte zelfs in zijn eerste halve triatlon, de Challenge Daytona in 2019. Chris zette zijn zinnen toen op een Long Distance, zodat hij de eerste jongen met Down-syndroom zou zijn die 3.8 kilometer zwom, 180 kilometer fietste en 42.2 kilometer liep. De afgelopen honderd dagen was hij zeer actief op social media, waar hij zijn inmiddels duizenden volgers onder het motto van ‘iedere dag een procent beter’ een inkijkje gaf in zijn trainingen. Monstertrainingen soms, want Nikic trainde gemiddeld tussen de 4 en 6 uur per dag om helemaal voorbereid aan de start te staan.

Nikic tijdens het zwemonderdeel. (Foto: Ironman Florida)

Dat het zaterdag een lange dag zou worden, dat was op voorhand al wel duidelijk. Dat Chris Nikic mentaal zó sterk zou zijn, was wellicht iets lastiger te voorspellen. Na 1u54’39 kwam hij uit het water gekropen, mooi binnen de cut-off tijd. Ook het fietsen ging voortvarend, maar toen werd hij gestoken door insecten en kwam hij even later ook nog ten val. Schaafwonden en een flink bloedende knie waren het gevolg, maar Nikic klaagde niet. Eigenlijk klaagt Chris nooit en wilde hij vooral genieten van deze unieke ervaring. Dat Chris zelf uniek is, lijkt daarmee een understatement. Met een fietstijd van 8u12’37 kwam hij eindelijk terug in de wisselzone.

Op de fiets had NIkic behoorlijk wat tegenslag, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. (Foto: Ironman Florida)

Ook daarna was de dag uiteraard nog niet klaar en volgde er een marathon. Ondertussen stroomden de reacties van bijzonder veel profatleten al binnen. Niet dat Nikic die reacties volgde, want hij ging onverstoorbaar door. Slechts één doel: de finish. Hardlopend en soms wandelend kwam hij steeds dichterbij dat doel, om uiteindelijk met een looptijd van 6u18’48 en een totaaltijd van 16u46’09 te finishen en historie te schrijven.

Daarmee kijken we terug naar de woorden die hij 12 uur voor de start online gooide. ,,Morgen word ik wakker als jongen met het Downsyndroom, maar ik ga naar bed als een Ironman.”

Chris, you did it. You are an Ironman!

Chris tijdens zijn marathon. Ook in het donker ging hij maar door. (Foto: Ironman Florida)

Met dank aan onze collega’s van 3athlon.nl voor dit bijzondere verhaal.