Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Er zijn ergere dingen dan te stoppen zonder afscheidswedstrijd” – Tine Deckers zegt triatlon vaarwel
Geen champagne voor Tine Deckers dit jaar, wel in 2017 in de Challenge Geraardsbergen (foto: 3athlon.be)
Nieuws

“Er zijn ergere dingen dan te stoppen zonder afscheidswedstrijd” – Tine Deckers zegt triatlon vaarwel

Het triatlonseizoen 2020 was voor heel wat triatleten een zware dobber, maar voor Tine Deckers was het helemaal een drama, want haar afscheidsjaar viel volledig in het water en dus werd het einde van de carriere van Miss Ironman Nice er eentje zonder een echte afscheidswedstrijd. Woensdag 11 november neemt ze, helaas niet op een podium maar wel in een tv-studio, afscheid van het triatlonpubliek in het 3athloncafe op de virtuele Endurance Sports Day. Maar ze kan het allemaal relativeren. “Er zijn ergere dingen in het leven dan te stoppen zonder afscheidswedstrijd. Ik ga nu gewoon genieten van het sporten, met vriendinnen gaan mountainbiken en wat ’tetteren’ onderweg…”

Eind 2019 had Tine de knop al omgedraaid en besloten dat 2020 haar afscheidsjaar zou worden. Ze had alleen nog Ironman Lanzarote en Challenge Geraardsbergen op het programma staan en daarna had ze aan Finn beloofd dat mama op vakantie niet meer constant zou gaan fietsen en gaan lopen. We treffen Tine overigens in volle vakantieperiode. Ze is al een tijdje aan het werk als leerkracht lichamelijke opvoeding in het Sancta Maria in Leuven. “Ik heb die belofte aan Finn dat ik op zijn verjaardag na de Challenge Geraardsbergen zou stoppen, overigens gehouden,” vertelt Tine. “We zijn toen met vrienden op vakantie vertrokken, corona-proof in een huisje. En voor het eerst moest ik niet nadenken wanneer ik zou gaan lopen of fietsen en waar ik een zwembad in de buurt kon vinden. Dat was echt een fijne vakantie.”

Tine Deckers in de Embrunman in 2019, aangemoedigd door Pieter Timmermans

“Ik heb altijd graag getraind en blijf sporten”

Het sporten kan ze nochtans niet missen. Na een carriere van ruim 15 jaar triatlon op topniveau kijkt ze er nog altijd naar uit om te zwemmen, te fietsen en te lopen. Al kan zwemmen momenteel niet. “Ik sukkel al een hele tijd met een gaatje in mijn oor en kreeg daardoor al een paar keer een pijnlijke oorontsteking,” legt Tine uit. “Ik heb altijd heel graag getraind. En ondertussen blijf ik wel wat lopen en fietsen. Maar ik wil me daarbij gewoon amuseren. Ik ga nu gewoon genieten van het sporten, met vriendinnen gaan mountainbiken en wat ’tetteren’ onderweg.”

Sporten voor het plezier dus en geen competitie meer. Nochtans was het plan om dit jaar nog 2 wedstrijden te doen. “Ach, het valt allemaal wel mee,” zegt Tine. “Dit jaar was toch al het jaar extra. Ik ben 42 jaar geworden. Als je wat jonger bent, kan je je misschien nog wat motiveren, maar ik wist voor mezelf al dat het goed was geweest. Daarom was het ook het plan om nog twee speciale wedstrijden te doen, om samen met een paar vrienden afscheid te kunnen nemen. Ik wou Ironman Lanzarote doen omdat Jean-Pierre Filippini van Carglass er ook zou meedoen. Hij heeft mij altijd enorm gesteund en ik wou de race graag met hem samen doen. Een week later zou ik dan afscheid nemen in Geraardsbergen, er samen met de Marmotta’s de Challenge doen. Dat zou echt eentje geweest zijn om te genieten, want een week na Lanzarote zou ik niet de benen gehad hebben om te winnen. Het was me vooral te doen om me te omringen met de vrienden die altijd achter mij gestaan hebben, maar helaas viel dat allemaal in het water.”

Tine Deckers op De Muur Challenge Geraardsbergen 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“In triatlon haal je geen eeuwige roem”

Tine zag het op voorhand aankomen en bleef er ook redelijk rustig onder. “Tijdens de eerste lockdown dacht ik aanvankelijk: ‘mei is nog ver’ maar een maand later voelde ik het aankomen en toen al had ik er vrede mee. In het achterhoofd dacht ik ‘Tine, je bent 42 jaar, het is goed geweest.’ Na het wegvallen van Lanzarote en Geraardsbergen had ik nog even mijn hoop gezet op Ironlakes maar nog voor zij annuleerden had ik zelf al verwacht dat die volledige triatlon in Belgie niet zou doorgaan. Gelukkig dat ik toen besloten heb om niet meer door te trainen, want er stond nog een zwaar trainingsblok op het programma.”

“Er zijn ergere dingen in het leven dan te moeten stoppen zonder afscheidswedstrijd. Triatlon is geen sport waarin je eeuwige roem haalt, he. De steun van je vriendengroep en je familie is veel belangrijker. Een kaartje krijgen met steun van iemand die je graag ziet, dat doet veel meer. En met die mensen komt dat afscheidsmoment er wel eens. En van het publiek kan ik afscheid nemen tijdens de Endurance Sports Day in jullie 3athloncafe,” zegt Tine.

Tine Deckers wint Embrunman (foto: Embrunman/Activ’Images)

“Ik had Ironman Nice zes keer kunnen winnen”

Daardoor haalde ze wel de pers de afgelopen twee weken. “Ja, het was gek. Toen jullie op 3athlon.be de Endurance Sports Days aankondigden met de ‘afscheidnemende’ Tine Deckers schoot de pers ineens wakker en werd ik gebeld door Sporza, RTV en krantenjournalisten. En dus moest ze al een aantal keer terugblikken op een mooie carriere. “Ik heb het vooral over de wedstrijden in Frankrijk gehad. Ik vond de winst in de Embrunman schitterend en natuurlijk al die zeges in de Ironman Nice. Al blijft het nog een beetje knagen dat ze die vorig jaar hebben ingekort. Als het een volledige Ironman was geweest, dan had ik daar zeker voor de zesde keer gewonnen.”

“Maar ik hield vooral ook van de stages in Frankrijk en dan vooral in Font-Romeu, waar je alleen moest trainen, waar je alleen andere triatleten tegenkwam. Wij hadden als pro-triatleet de mooiste job ter wereld, dus ik weet wat ik achter me laat.”

Tine met Pieter Timmermans bij de bike check-in in Kona in 2016 (foto: 3athlon.be)

“Een gewoon weekend heb ik als topsporter nooit gekend”

Ondertussen zit Tine niet stil. “Ik doe de administratie van Pieter (Timmermans, haar partner en coach – redactie), ik ben bezig aan een graduaat functional training, ik geef personal training, ik werk als leerkracht LO in Leuven en ik geef wat begeleiding aan jeugd-triatleten in Leuven. Dat is heel leuk, die kids kijken soms meer op naar u dan je zelf denkt.”

“Ook op school krijg ik veel leuke reacties. De meesten weten dat ik toptriatlete geweest ben of ze gaan het eens googelen en reageren dan met ‘Amai’. En voor de rest heb ik veel zin in dit ‘andere leven’. Ik heb nu gewoon weer eens een ‘weekend’. Dat kende ik als topsporter niet. Ik was altijd bezig met trainen en mijn sport. Nu heb ik vooral die kleine dingen om naar uit te kijken,” aldus Tine.

Tine in 3athloncafe op Endurance Sports Day

Op woensdag 11 november (om 17u30) is Tine Deckers te gast in ons 3athloncafe op de Endurance Sports Day van Will Sports, samen met Frederik Van Lierde, Sara Van de Vel en Marten Van Riel. We gaan het dan met haar hebben over haar carriere, over vrouwen in triatlon, over de typisch Belgische voorliefde voor de lange afstand en veel meer. Je kan de Endurance Sports Day de hele dag online volgen. Inschrijven doe je op de website van Will Sports. En houd 3athlon.be in de gaten want de komende dagen geven we nog een paar gratis tickets weg voor de Endurance Sports Day.