Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens sluit 2020 af met knappe podiumplaats in World Cup triatlon Valencia
Jelle Geens pakt podium in World Cup Valencia
Nieuws

Jelle Geens sluit 2020 af met knappe podiumplaats in World Cup triatlon Valencia

Jelle Geens is knap derde geworden in de World Cup triatlon van Valencia geworden, de laatste internationale short distance triatlon van het sowieso al beperkte 2020-seizoen. Voor Jelle Geens was het meteen zijn laatste race van dit seizoen, aangezien vrijdag bekendraakte dat de European Cup van Quarteira in Portugal vanwege de covid-19 maatregelen niet kan doorgaan. Geens moest alleen wereldkampioen Vincent Luis en tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee voor zich dulden.

Valencia kreeg heel wat wereldtoppers aan de start, met natuurlijk de in 2020 onoverwinnelijke Vincent Luis als topfavoriet, maar ook met Alistair Brownlee, Jelle Geens, Gustav Iden, Kristian Blummenfelt en Henri Schoeman. De Zuid-Afrikaan gaf in de 750 meter zwemmen het tempo aan, met vlak achter hem Vincent Luis en Alistair Brownlee. Samen met de Fransman Pierre Le Corre gingen Brownlee, Luis en Schoeman in de aanval.

Jelle Geens in achtervolging op de 3 leiders in de World Cup in Valencia

Luis, Brownlee en Le Corre in de aanval

Henri Schoeman had technische problemen op de fiets en viel in de tweede van vier ronden weg uit de kopgroep, maar kon nog wel aanpikken bij de achtervolgende groep, waar Blummenfelt en Geens mee het tempo aangaven. De drie leiders slaagden er wel in om een voorsprong van 20 seconden te behouden op de groep van Jelle Geens. Die zat goed gepositioneerd bij de laatste wissel en kon als eerste van de achtervolgers aan het lopen beginnen.

Vooraan zette Le Corre de snelste wissel neer, maar Luis en Brownlee raapten Pierre al snel op en maakten er een Frans-Brits man-tegen-man duel van. Het gevaar kwam vooral vanuit de achtergrond want Jelle Geens was aan een supersnelle loopproef bezig. Halfweg de 5 km lopen kreeg hij Le Corre te pakken en naderde hij tot op 4 seconden van de wereldkampioen en de tweevoudige olympisch kampioen.

Vincent Luis wint zijn vijfde triatlon op vijf in 2020

Tweede podium van 2020 voor Jelle

Brownlee zette in de slotkilometer de aanval in, maar Luis pareerde sterk, hield de binnenkant van de laatste bocht en spurtte dan op the blue carpet naar zijn vijfde overwinning op vijf wedstrijden in 2020. De Fransman won met klein verschil van de Brit Brownlee. Jelle Geens liet in de spurt Le Corre achter zich en werd heel mooi derde.

Voor Jelle Geens was het meteen het einde van het seizoen. Normaal zou hij op 22 november nog van start gaan in de European Cup triatlon, maar de Portugese organisatie moest door de verstrengde covid-maatregelen de handdoek gooien. Jelle mag wel terugkijken op een kort maar goed seizoen, met als hoogtepunten de vierde plaats op de Grand Final in Hamburg, een 5de plaats met de Belgian Hammers op het WK Mixed Team Relay en een bronzen medaille in de World Cup triatlon van Karolvy Vary.

Jelle Geens blij met zijn tweede World Cup podium van 2020

“Blij met tweede podium, goed seizoen gehad”

Jelle Geens was blij met zijn seizoensafsluiter. “Ik ben erg tevreden met deze podiumplaats,” vertelde Jelle na zijn sterke race. “En ik mag ook tevreden zijn over dit seizoen. Ik had een vrij goed seizoen. Het was een aantal keer net naast het podium en twee keer er op. Helaas geen overwinning dit jaar, maar dat houden we dan voor volgend jaar. Ik dacht nog even dat winst er in zat toen ik bij Pierre Le Corre kwam en we Luis en Brownlee vlak voor ons uit zagen lopen. Maar ik wist dat die mannen nog een versnelling over hadden. En bij mij was de energie op,” aldus een blije Jelle Geens.

Uitslagen mannen World Cup triatlon Valencia 2020

Bij de vrouwen won lichtgewicht Beth Potter in een spannende loopfinale tegen Nicola Spirig en Lisa Tertsch. De Britse snelle loopster won in 56’35 met slechts 3 en 4 seconden voorsprong op Spirig en Tertsch. Er deden geen Belgische vrouwen mee in Valencia.

Uitslag vrouwen World Cup triatlon Valencia 2020