Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederland krijgt tweede 70.3 Ironman halve triatlon in 2021, vlak over Belgische grens
In 2022 keert de Ironman Maastricht terug (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Nederland krijgt tweede 70.3 Ironman halve triatlon in 2021, vlak over Belgische grens

Nederland krijgt er in 2021 nog een internationale halve triatlon bij, met naast de 70.3 Ironman Westfriesland in Hoorn nu ook de 70.3 Ironman Maastricht. Die halve triatlon zal in tegenstelling tot de periode 2015 tot 2018, toen in Maastricht de volledige Ironman georganiseerd werd, niet langer over Belgisch grondgebied lopen. De nieuwe 70.3 Ironman in Maastricht gaat op 1 augustus door. Maastricht heeft ook een overeenkomst met Ironman voor drie jaar voor de 70.3 Ironman. In Nederland hoopt men nog altijd op de terugkeer van de volledige Ironman, maar dat is volgens organisator Vincent Van der Stouwe “Voorlopig nog niet aan de orde…”

,,Het is misschien een gekke periode om een nieuwe race aan te kondigen”, doelt Van der Stouwe op het coronavirus dat ervoor heeft gezorgd dat er dit jaar nauwelijks wedstrijden door konden gaan. ,,Maar het is onze visie dat triatlon voor iedereen is. Voor jong en oud, voor ongetraind en getraind. Naast de sprint (4:18:4) en de OD (5150) zal er nu dus ook een 70.3 op het programma van Maastricht staan.”

Plaats voor 2200 deelnemers

Ironman Maastricht biedt voor die halve afstand plek aan zo’n 2200 atleten. ,,En we denken dat we zeker uitverkocht zullen zijn”, is Van der Stouwe positief. ,,Je ziet dat heel veel races voor volgend jaar al uitverkocht zijn. Atleten staan gewoon te popelen om weer te kunnen racen.”

De 70.3 zal sowieso de komende drie jaar – van 2021 tot en met 2023 – in Maastricht op het programma blijven. ,,We zijn hierover altijd in gesprek gebleven met het Europese hoofdkantoor, omdat we geloven dat de regio Limburg, maar ook heel Nederland en alle omliggende landen klaar zijn voor deze nieuwe afstand. We hopen zeker ook de Full Distance terug te brengen, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. We houden het eerst bij deze afstanden: als atleten eenmaal die ervaring op ons magische tapijt hebben beleefd, willen ze eigenlijk altijd terugkomen.”

Aangepast fietsparcours: ‘Het beste van twee werelden’

Ironman Maastricht heeft direct het fietsparcours aangepast. ,,Dit keer zullen we niet meer grensoverschrijdend zijn, België niet meer aandoen en dus alleen in Nederland blijven. Dat maakt het organiseren een stuk makkelijker, omdat we dan niet meer afhankelijk zijn van heel veel verschillende gemeentes, politiekorpsen en veiligheidsdiensten. Maar geen zorgen: de fietsronde blijft wel even afwisselend. Er zitten nog steeds prachtige klimmetjes in, maar ook brede en razendsnelle wegen. Leuk om te weten is dat we veel gedeeltes aandoen die vroeger tijdens de Triathlon van Stein werden gebruikt.”

Inschrijving opent 2 december, deelnemers Westfriesland krijgen extra keuze

Ironman Maastricht staat gepland in het weekend van 30 juli, 31 juli en 1 augustus, waarbij de 70.3 plaatsvindt op de afsluitende zondag. De inschrijving opent per 2 december. Deelnemers die dit jaar stonden ingeschreven voor Ironman Westfriesland maar door moesten schuiven naar 2021, krijgen ook nog eens de mogelijkheid om hun inschrijving over te zetten naar Maastricht. ,,Sterker nog: zij krijgen drie mogelijkheden. Zij kunnen natuurlijk volgend jaar gewoon starten in Hoorn, zij mogen hun inschrijving overzetten naar Maastricht óf hun inschrijving overzetten naar 2022,” aldus Vincent.