Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon kiest opnieuw Marisol Casado als voorzitter, ondanks klacht en felle oppositie
Nieuws

World Triathlon kiest opnieuw Marisol Casado als voorzitter, ondanks klacht en felle oppositie

De Spaanse Marisol Casado blijft nog eens vier jaar, tot minstens 2024, voorzitter van World Triathlon ondanks een tumultueuze aanloop naar de voorzittersverkiezing met felle oppositie van de Deense kandiaat Mads Freund en een (niet-aanvaarde) klacht voor de ethische commissie van het IOC. Tijdens het digitale triatlon-congres won Casado de verkiezing overtuigend, want met 86 tegen 43 stemmen was de stemming overduidelijk in het voordeel van de al regerende president. “Ik ben zeer blij met het vertrouwen dat jullie me hebben gegeven”, aldus Casado in een reactie gericht aan de leden. Vlak voor de verkiezingen had de ethische commissie van het IOC een klacht over Casado en World Triathlon als niet-ontvankelijk verklaard.

Het World Triathlon Tribunal, waarin ook de Belgische Monique Houten de komende vier jaar zetelt, had twee weken geleden een formele klacht neergelegd bij het IOC over “grove en meervoudige schendingen van de waarden, principes en voorschriften” van de organisatie door Marisol Casado. Eerder had ook haar Deense tegenkandidaat Mads Freund al duidelijk gemaakt dat hij afwilde van het “gedrag dat niet volgens de beginselen van goed bestuur is” binnen de toen nog ITU. Vlak voor het weekend werd de klacht bij het IOC afgewezen wegens geen bewijs van “persoonlijk onethisch gedrag” van Casado.

Casado blijft lid van IOC

Het afwijzen van de klacht gaf een extra boost aan de kansen van de Spaanse om haar voorzitterschap bij World Triathlon te verlengen én om haar zitje bij het IOC te behouden. Casado, ondertussen al voorzitter van World Triathlon sinds 2008, benadrukte na haar verkiezing nog maar eens dat triatlon in een rijtje sporten thuishoort die zich razendsnel ontwikkelen en steeds populairder worden. “En de afgelopen tijd heb ik weer gezien hoe solidair en integer onze organisatie is, maar ook onze nationale triatlonbonden, ons committee en onze commissieleden.”

Overigens hoeft de ‘verliezende’ Freund niet bang te zijn dat er niks met zijn ideeën gedaan zal worden, want ook al heeft hij de strijd om het presidentschap verloren, toch zal Casado wel bepaalde aandachtspunten van de Deen overnemen. “Ik weet dat hij mijn passie voor onze sport deelt en ik zal zeker wat met zijn input doen. We zijn klaar om World Triathlon nóg sterker te maken. Ik kijk er naar uit om met jullie allemaal onderdeel te zijn van een historisch 2021.”

Lees hier het volledige artikel op World Triathlon

https://3athlon.nl/kandidaat-voorzitter-mads-freund-hoopt-world-triathlon-terug-op-de-kaart-te-zetten/