Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Doping-affaire Starykowitcz krijgt nieuwe wending: PTO stelt onderzoek bij WADA en World Triathlon in
Andrew Starykowitcz (foto: Instagram Tri_Starky)
Nieuws

Doping-affaire Starykowitcz krijgt nieuwe wending: PTO stelt onderzoek bij WADA en World Triathlon in

Triatleet en “uber-biker” Andrew Starykowitcz, ook wel bekend in het Ironman-circuit als Starky, staat al een tijdje in het oog van een storm rond zijn zogenaamde positieve dopinggeval van 2019, maar de Amerikaan krijgt nu hulp uit onverwachte hoek van de PTO, de Professional Triathletes Organization. Die stelt nu een onderzoek in bij WADA en World Triathlon omdat ze structurele onregelmatigheden vermoeden in de anti-doping case van Starky.

Andrew Starykowitcz moest in oktober 2019 de dag van de wedstrijd verstek geven voor het WK Ironman in Hawaii met een zware longontsteking. Hij kreeg van de dokter 28 dagen gebruik van een Breo-inhalator voorgeschreven, waarin het verboden middel Vilanterol voorkomt dat de luchtwegen verbreedt, en vijf dagen het gebruik van het medicijn Medrol. Starky nam in oktober nog deel aan twee wedstrijden, diende een TUE (Therapeutic Use Exemption) in maar werd toch positief bevonden op het gebruik van Vilanterol en aanvankelijk voor 4 jaar geschorst. Die uitspraak werd nu teruggebracht tot 13 maanden. Opvallend: vanaf januari verdwijnt Vilanterol van de lijst met verboden producten en vanaf dan kan Starky in principe weer aan races deelnemen.

“Belangenconflicten, misbruik, geen eerlijk proces…”

Bij PTO vinden ze nu dat er op zijn minst een vermoeden is van structurele onregelmatigheden in de anti-doping case van Andrew Starykowitcz. Zij stellen bij monde van Charles Adamo, de gedelegeerd bestuurder van de PTO, een onderzoek in bij WADA en World Triathlon. “We vinden dat er een fundamentele fout gebeurt als een op winst beluste prive-instantie (zoals Ironman – redactie) aandringt op een sanctie die, in dit geval zwaarder dan normaal, onafhankelijk is van de bevoegde internationale federatie (World Triathlon – redactie) waartegen een atleet alleen een dure rechts- en beroepsprocedure kan voeren. Zo’n systeem is beladen met belangenconflicten, rijp voor misbruik en het schendt de basisvoorschriften voor een eerlijk proces en gelijke bescherming.”

Schorsing teruggebracht naar 13 maanden

Ondertussen heeft een onafhankelijke instantie geoordeeld dat de sancties van Andrew Starykowicz geen vier jaar hadden moeten zij maar in plaats daarvan 13 maanden. “Meneer Starykowicz heeft de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag aanvaard,” vertelt Charles Adamo nog. “Het doel van ons onderzoek is om een systeem aan te pakken dat het mogelijk maakt dat een privé-organisatie met winstoogmerk, zonder enig initieel toezicht van onze bestuursorganen, zo maar sancties kan instellen. De PTO wil vooral samenwerken met de betrokken bestuursorganen zodat atleten in de toekomst niet onderworpen zijn aan een volgens ons structureel gebrekkig systeem.”

De PTO benadrukt nog dat ze elke vorm van dopingmisbruik afkeuren en dat ze tijdens dit onderzoek ook verder niet meer zal communiceren over het onderwerp. “De PTO zal altijd aandringen op de hoogste normen van antidoping-bepalingen en strenge sancties. Maar we kunnen tegelijkertijd niet, in goed geweten, aan de kant blijven toekijken in situaties waarin een systeem kan worden onderworpen aan misbruik van macht en een atleet beoordeeld wordt op een manier die niet consistent is met andere cases,” aldus Charles Adamo.