Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Paula Findlay wint PTO Championship na spectaculaire race met drafting penalty voor Anne Haug
Paula Findlay wint het PTO Championship bij d Challenge Daytona (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Paula Findlay wint PTO Championship na spectaculaire race met drafting penalty voor Anne Haug

De Canadese triatlete Paula Findlay heeft het PTO Championship triatlon in de Challenge Daytona gewonnen, een spectaculaire wedstrijd van 100 km, met 2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen. Een van de bepalende momenten in de grootste wedstrijd van het jaar was de tijdsstraf van twee minuten voor drafting voor wereldkampioene Ironman Anne Haug, haar allereerste penalty ooit. Ze kwam nog sterk terug, maar uiteindelijk was het verschil ‘gelukkig’ toch nog iets meer dan twee minuten. Findlay pakte haar grootste overwinning ooit, voor Haug en Laura Philipp.

Lucy Hall aan kop na 2 km zwemmen

We kregen meteen een snelle wedstrijd in de 2.000 meter zwemmen in het Lake Lloyd, het kunstmatige meer langs het binnenplein van het circuit in Daytona. Ex-Europese kampioene Lucy Hall, die sinds eind 2018 de stap naar de lange afstand zette, kwam als eerste uit het water na een snelle 24’15, vlak voor Lauren Brandon. De twee hadden een 45-tal seconden voorsprong op een eerste achtervolgende groep met onder andere Fenella Langridge, Nicola Spirig, Lisa Norden en Paula Findlay. Andere favorietes als Anne Haug, Sarah Crowley en Emma Pallant verloren 1’40.

Lisa Norden aan de leiding op het race-circuit van Daytona (foto: 3athlon.nl)

Findlay en Norden aan 42,6 km/uur

De Duitse Laura Philipp en de Britse Kimberley Morrison lagen buiten de top-15 en verloren meer dan 2’30, maar de beide dames vonden een stevig ritme tijdens de 20 ronden fietsen op het race-circuit. Terwijl vooraan Lisa Norden en Paula Findlay al vrij snel op en over Lucy Hall gingen en de rest van het veld op achterstand zetten, kwam Morrison enorm sterk terug. Ze nam de derde plaats in op 2’10 van dee twee leidsters. Ondertussen had Nicola Spirig geen al te beste dag op de fiets en ze zakte zelfs weg uit de top-30. Laura Philipp dook in de tweede helft van het fietsen de top-10 binnen en ging samen met Anne Haug in de achtervolging.

Wereldkampioene Ironman Anne Haug in de penalty-tent (foto: 3athlon.nl/Tim Moria)

Drafting penalty voor Anne Haug

Blijkbaar zat Anne Haug wat te dicht binnen de 20 meter non-drafting zone achter haar landgenote, want na de tweede wissel moest de regerende wereldkampioene Ironman twee minuten in de penalty tent plaatsnemen. Haug begon meteen sterk aan het lopen en in de eerste ronde kreeg ze Lisa Norden te pakken. De Zweedse vice-olympisch kampioene van 2012 moest beginnen stappen, nadat ze twee weken voor de race een spier in haar kuit had verrokken.

Paula Findlay, de titelverdedigster van de Challenge Daytona 2019, bleef ondertussen sterk lopen. Na de eerste van de 4 loopronden had de Canadese al een mooie voorsprong aan een tempo van een 1u10 eindtijd. Kimberley Morrison volgde op 3’58 met op 4’15 vlak achter haar Laura Philipp. Maar Anne Haug maakte ook flink wat plaatsen goed en halfweg kregen we nog een strijd met drie: Findlay met vier minuten voorsprong op het Duitse duo Haug-Philipp.

Paula Findlay had een sterke race in Daytona

Findlay pakt grootste zege ooit

In de laatste 8 km moest Laura Philipp haar landgenote laten gaan in de achtervolging op Findlay. De wereldkampioene Ironman van 2019 bleeft tijd goedmaken op de Canadese koploopster. Zouden de twee minuten penalty bepalend worden voor het eindresultaat? Uiteindelijk bleef het verschil steeds boven de drie minuten. Paula Findlay pakte haar grootste overwinning uit haar carriere na een zeer sterke wedstrijd. Ze won de PTO Championship in 3u24’55. Anne Haug moest, ondanks de 2 minuten tijdstraf, vandaag haar meerdere erkennen in de Canadese. De Duitse werd knap tweede in 3u27’32 op 2’36 van Findlay. Ook de derde plaats ging naar Duitsland. Laura Philipp pakte het brons in een strakke 3u30’00.

Een emotionele Paula Findlay in de laatste rechte lijn richting de overwinning in Daytona

Sterke inhaalrace van Betta Curridori

Er stonden in Daytona geen Belgische vrouwen aan de start, maar met Elisabetta Curridori, de vriendin van Belgische triatleet Jim Thijs, was er toch nog een kleine Belgische link. Het duurde lang voor we de Italiaanse in beeld kregen. Na een traditioneel minder sterk zwemnummer ging ze stevig in de achtervolging. In het fietsen rukte ze op naar de top-20 en in de 18 km lopen kwam ze nog heel sterk terug met een supersnelle 1u08’18, goed voor de vierde looptijd van de dag. Ze haalde het in de sprint van Nicola Spirig en werd knap negende in dit topveld.

Uitslagen PTO Championship Challenge Daytona 2020 vrouwen

Om 20.00 u. Belgische tijd starten de mannen in het PTO Championship. Let vooral op de nummer 9: onze landgenoot Pieter Heemeryck. Je kan de wedstrijd op dezelfde, zeer goed in beeld gebrachte, livestream volgen: