Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wereldkampioen Gustav Iden wint spannend PTO Championship, Pieter Heemeryck in top-20
Pieter Heemeryck loopt naar de 18de plaats in Daytona (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Wereldkampioen Gustav Iden wint spannend PTO Championship, Pieter Heemeryck in top-20

Het PTO Championship bij Challenge Daytona was aangekondigd als de grootste triatlon-wedstrijd van het jaar en die verwachtingen werden zondag helemaal waargemaakt, met Gustav Iden als winnaar van een enorm spannende strijd bij de mannen. Er werd enorm snel gezwommen en gefietst, maar uiteindelijk maakte het lopen het verschil in deze bijna halve triatlon met 2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen. Pieter Heemeryck, de enige Belg aan de start op het legendarische race-circuit van Daytona, werd 18de.

Olympische atleten domineren zwemonderdeel

Het aangekondigde duel tussen de triatleten van de korte en de lange afstand begon meteen vanaf de start, met de olympische triatleten voorin bij de 2.000 meter zwemmen, twee rondjes in het Lake Lloyd, het kunstmatige meer op het binnenplein van het circuit in Daytona. De Zuid-Afrikaan Henri Schoeman, die in Rio nog brons pakte op de Olympische Spelen, ging na 22’24 aan de leiding voor de Zwitser Andrea Salvisberg (die in het fietsen met hamstring-krampen zou uitvallen), Alistair Brownlee en Vincent Luis. Pieter Heemeryck kwam als 27ste uit het water op 1’36 van de leiders, met halve Belg Rudy Von Berg 20 seconden voor hem. Andere favorieten als Sebastian Kienle en vooral Lionel Sanders (3’29) verloren veel tijd. Een licht geblesseerde Kienle zou iets na halfweg uit de wedstrijd stappen.

Magnus Diitlev aan kop in het fietsen

Magnus Ditlev haalt bijna 50 km/uur

De triatleten moesten 20 rondjes op de fiets afleggen op het ovaal van de Daytona 500, goed voor 80 km in totaal. Op een vlak parcours met slechts twee lange bochten, lag het tempo hoog. De non-drafting afstand van 20 meter was keurig aangegeven met kegels langs het parcours. Toch slaagden Alistair Brownlee en Vincent Luis er in om de kantjes er af te rijden, wat de Franse triatleet een penalty van 2 minuten kostte. Een mindere rol was er voor Michael Weiss, die gedubbeld was na een slecht zwemnummer en zich aan kop van de kopgroep zette, met Brownlee die zich moest inhouden voor de sowieso al niet zo populaire Oostenrijker.

Pieter Heemeryck in actie op het race-circuit van Daytona (foto: 3athlon.nl)

Ondertussen schoven vanuit de achtergrond een paar sterke fietsers naar voor. Terwijl Florian Angert zich op kop zette, rukte Rudy Von Berg op naar de kopgroep. Het jonge Deense talent Magnus Ditlev, winnaar van de 70.3 Ironman Gdynia, een van de weinige races van dit jaar, knalde in het eerste uur op de fiets met een gemiddelde van 49,5 km/uur. Pieter Heemeryck kwam terecht in een groepje met wereldkampioen 70.3 Ironman Gustav Iden en Javier Gomez, op anderhalve minuut van de leiders.

Alistair Brownlee out na 4 km lopen

Alistair Brownlee valt uit na 4 km

Na 80 km fietsen bleef er een kopgroep van 7 triatleten over met Sam Appleton, Rudy Von Berg, Magnus Ditlev, Alistair Brownlee, Floriant Angert, Tim O’Donnell en de verrassende Brit Tom Davis. Vincent Luis, in een groepje met Lionel Sanders, Henri Schoeman en Gustav Iden op een minuut. Pieter Heemeryck volgde daar vlak achter, nog altijd op 1’35. Na de wissel was het vooral uitkijken naar wie er allemaal in de penalty-tent zou plaatsnemen. Dat viel nog mee. Alleen Vincent Luis en Johnny Brownlee moesten een twee minuten tijdsstraf uitzitten.

Het lopen werd superspannend, zeker toen plots na 4 km lopen Alistair Brownlee vooraan volledig wegviel. En zo kregen we Sam Appleton en de verrassende Tom Davis aan de leiding. Maar lang duurde hun 15 minutes of fame niet, want in de tweede loopronde zette wereldkampioen 70.3 Ironman Gustav Iden orde op zaken. De Noor zette, met nog 10 km lopen te gaan, Davis en Appleton op 21 seconden. Henri Schoeman volgde op een halve minuut, samen met Sam Long en Rudy Von Berg. Lionel Sanders volgde als 7de op 50 seconden. Pieter Heemeryck liep als 17de op bijna drie minuten.

Rudy Von Berg leidt de achtervolging

Halve Belg leidt achtervolging

In de laatste 10 km bleef de Noor Gustav Iden een stevig tempo aanhouden. De wereldkampioen 70.3 Ironman van Nice 2019 kreeg een grote achtervolgende groep achter zich aan. Iden had dan al een minuut voorsprong op de groep, waar halve Belg Rudy Von Berg de achtervolging leidde voor Henri Schoeman. Pieter Heemeryck verloor ondertussen nog wat meer terrein. Hij volgde op meer dan 4 minuten als 18de.

Gustav Iden op weg naar de titel

Gustav Iden duidelijk de snelste

Als wereldkampioen 70.3 Ironman werd Gustav Iden regelmatig bij de favorieten gerekend en hij maakte die favorietenrol pas helemaal waar in het lopen, met een erg stevig tempo. Niemand slaagde er nog in om terug te komen, al deed de jonge Brit George Goodwin het uitstekend. Hij was de enige die ongeveer hetzelfde tempo als de Noor kon aanhouden. In de slotronde ging de 24-jarige Brit, die dit jaar nog de Outlaw-X triatlon won, op en over Schoeman en Von Berg naar de tweede plaats. Ook Matt Hanson rukte nog op naar voor, nog zo’n verrassende naam. En Von Berg moest nog een stevige battle uitvechten met een opzettende Lionel Sanders.

Gustav Iden is de verdiende winnaar in the Championship

Gustav Iden bleef zijn koppositie vasthouden en won het PTO Championship en de hoofdprijs van 100.000 dollar in een tijd van 3u05’06. Met zilver voor Matt Hanson, op 51 seconden van de Noor, en brons voor George Goodwin, 12 seconden na Hanson, kregen we een verrassend podium. Lionel Sanders werd nog knap vierde en Rudy Von Berg pakte de vijfde plaats. Pieter Heemeryck finishte als 18de in 3u10’45 op 5’38 van Gustav Iden.

Het PTO Championship loste de verwachtingen als grootste triatlon van het jaar volledig in, met veel spektakel, spanning, snelle tijden en uiteindelijk een verdiende winnaar, met achter de Noor een paar verrassende namen. In dit corona-jaar was het moeilijk om de conditie van de atleten te peilen. En bij Pieter Heemeryck, waar we later hopelijk nog een reacte van kunnen krijgen, was de aanloop ook niet optimaal, met die val twee weken geleden en een mogelijke barst in de elleboog…

Uitslag PTO Championship Challenge Daytona mannen 2020