Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Onze eerste indruk van de WAHOO ELEMNT RIVAL,
Gear

Onze eerste indruk van de WAHOO ELEMNT RIVAL,

Vorige maand lanceerde Wahoo met de RIVAL zijn eerste multisport horloge. Terwijl we ons aan het voorbereiden zijn om de RIVAL binnenkort tijdens een minitriatlon te testen gingen we voorbije weken al tijdens iedere discipline afzonderlijk met dit nieuwe item aan de slag. Hoog tijd dus voor een eerste indruk van de WAHOO RIVAL.

Connecteren : een fluitje van een cent

Net zoals de verschillende fietscomputers (ROAM & BOLT) gebruik je ook de ELEMENT app om je nieuwe sporthorloge te configureren. Verbinden is een fluitje van een cent: gewoon de horloge met de meegeleverde adapter opladen en wanneer een QR code op het scherm verschijnt deze inscannen met de ELEMNT app en de connectie is een feit. De Rival leest van de ELEMNT app je profiel en past zo de nodige gebruikersinstellingen aan.

Net zoals de fietscomputers kan je ook je gloednieuwe RIVAL volledig naar wens instellen en voor elk sportprofiel bepalen welke gegevens je wil aflezen op het scherm. Neem dus zeker je tijd om de benodigde sportprofielen (zwemmen, fietsen, lopen, …) te selecteren en in te stellen. Ook het startscherm kan je volledig laten weergeven volgens je eigen smaak en je kan ook kiezen welke gegevens zichtbaar zijn zoals hartslag (de RIVAL heeft een ingebouwde hartslagsensor), totale trainingsarbeid per week, batterijmodus en stappenteller.

Fietsen en lopen

Voor de eerste training met de RIVAL gingen we de fiets op. Ook de verbinding met de ELEMNT ROAM verliep vlekkeloos. Eenmaal de twee toestellen verbonden zijn wisselen deze onderling gegevens uit. De hartslag van je polshorloge krijg je meteen op je scherm van de fietscomputer te zien zodat je vanaf nu de focus kan leggen om alle gegevens van je ROAM af te lezen. Wanneer we de training beëindigen en alle gegevens uploaden op de ELEMNT app worden deze meteen doorgestuurd naar de RIVAL. De horloge wordt dus automatisch up to date gehouden dankzij de app.

Diezelfde avond bonden we meteen de loopschoenen aan om de RIVAL aan zijn eerste looptraining te onderwerpen. De hartslagband lieten we voor wat het was want uiteraard waren we benieuwd naar hoe de meting verliep tijdens het lopen. In het fietsen leken de waarden redelijk te kloppen en ook bij het lopen vertoonden de hartslagwaardes van onze 3athlon.be – atleet geen uitzonderlijke waardes. Echter wanneer er de trainingsblokken met verschillende intensiteiten eraan te pas kwamen merkten we al snel op dat de hartslag niet meer de correcte waardes illustreerde. Ook voor deze trainingen is bij de RIVAL een hartslagband rond de borst een must. Het paren van de TICKR of de TICKR X met de horloge wijst trouwens helemaal zichzelf uit.

Zwemmen maar

Het open water zwemmen laten we nog even voor het is, alhoewel… Hierover later meer. Maar nu de zwembaden terug open zijn repten we ons meteen richting het Sportoase bad om met de RIVAL het water in te duiken. Vergeet niet de juiste setting te kiezen want het open water zwemmen en zwembadzwemmen zijn twee verschillende disciplines binnen de brede waaier en sportmogelijkheden die WAHOO aanbiedt. Wanneer je je RIVAL in het Nederlands zet kies je voor de optie ‘Ronde Zwemmen’.

Eenmaal in het sportbad kiezen we voor een eenvoudige training van 5 x 200meter op vooral de gps in de gaten te houden. Wanneer we na 200 meter de rand van het bad tikken geeft deze meteen de juist afstand weer. Na enkele secondes schakelt de RIVAL meteen over naar de rustmodus (de rustpauze begint te tikken) maar merken we ook op dat je gratis en voor niks extra meters er bovenop krijgt. Omdat dit louter toeval kon zijn besluiten we de volgende keer na 100 meter af te tikken maar herhaalt zich hetzelfde tafereel. Aftikken na iedere oefening is dus het voorlopige advies tenzij die extra ‘niet gezwommen’ meters je natuurlijk goed uitkomen in je weektotaal al kan dat uiteraard de bedoeling niet zijn. Benieuwd of bij een volgende update dit euvel verholpen wordt.

Makkelijk in gebruik, beperkt in opties, lange batterijduur

Je merkt dat we jullie nog niets vertelt hebben over het gebruiksgemak van deze RIVAL alsook enige uitleg over de drukknoppen. We gaan hier echter niet verder over uitweiden omdat dit alles zichzelf snel uitwijst. We laten het jullie dus met plezier ontdekken maar we verzekeren jullie dat je na vijf minuten de toetsencombinaties helemaal zal beheersen.

Waar we wel niet verder kunnen over uitweiden zijn eventuele nieuwigheden die deze Rival met zich meebrengt want die zijn er niet echt. In vergelijking met de POLAR Vantage V2 is dit echt wel een basic model dat zich louter beperkt tot de trainingsgegevens overzichtelijk weer te geven (vooral via de ELEMNT app). Voor de ene een groot gemis, voor de ander net een zegen omdat ze toch geen gebruik maken van de testfuncties die andere sporthorloges wel bevatten.

Over de batterijduur zijn we dan wel weer laaiend enthousiast. De 14dagen in horlogemodus hebben we uiteraard niet uitgetest maar de 24uur in GPS-modus kunnen we helemaal beamen. Na een weeklang trainen met de RIVAL die bestond uit 2 fietstrainingen, 2 loopsessies en 1 zwembeurt was de batterij nog lang niet aan het einde van z’n latijn dus de Ironmanatleten onder ons kunnen dus zeker met een gerust gemoed met de RIVAL om de pols hun volgende uitdaging aangaan. Dat de horloge slechte 53gram! weegt is meer dan een klein detail om ook nog te vermelden alsook dat smartphonemeldingen (mail, oproep, sms) op het display van je RIVAL worden weergegeven.

Ons verdict

Hoewel we al veel over deze RIVAL kunnen vertellen willen we nog geen definitief oordeel velgen. WAHOO prijst vooral de race ervaring van de RIVAL dankzij de ’touchless transition’ optie die aanwezig is. Een volledig triatlon uitdoen en nadien al je gegevens afzonderlijk aflezen (inclusief transitietijden) zonder enige druk op de knop? Wij zijn alvast benieuwd en springen dan ook binnenkort met de RIVAL het verwarmde buitenbad in om de proef op de som te nemen.

Tot dusver zijn we alvast meer dan tevreden over de prestaties van deze RIVAL. Neen, deze horloge heeft niet echt iets vernieuwend en kan zeker de concurrentie niet aangaan van de duurdere exemplaren die POLAR en GARMIN bezitten maar die vergelijking wil WAHOO ook duidelijk (nog?) niet maken. Het doel was een sporthorloge op de markt te brengen dat perfect kan samenwerken met de overige producten van WAHOO en daar zijn ze zeker in geslaagd. Voor de adviesprijs van €379,99 is deze RIVAL de perfecte aanvulling op de andere WAHOO toestellen of zelf de ideale aankoop om het merk WAHOO te leren kennen.