Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kwalificatie voor olympische triatlon exact 1 jaar bevroren, herstart pas na 15 maart 2021
De Belgian Hammers vlak voor de start van het WK in Hamburg met Erwin, Claire, Jelle en Valerie (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Kwalificatie voor olympische triatlon exact 1 jaar bevroren, herstart pas na 15 maart 2021

De Executive Board van World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, heeft donderdag beslist dat de kwalificatieperiode voor de triatlons op de Olympische Spelen in Tokyo, door de corona-crisis opgeschoven naar 2021, exact 1 jaar bevroren wordt en dat kwalificeren pas kan na 15 maart 2021. Het lag in de lijn van de verwachting, maar het is niettemin een belangrijke beslissing voor de triatleten en de nationale federaties. World Triathlon volgt hiermee de wens die Belgian Hammer Claire Michel eerder dit jaar uitsprak

“Ik denk dat het IOC en de federaties de tijd moeten nemen om goed na te denken om de kwalificaties voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen. We weten bijvoorbeeld momenteel nog niet of we voor het einde van het jaar nog een race kunnen doen. Ik zou voorstellen om nu een ‘freeze’ te zetten op de olympische ranking en in 2021 de laatste drie maanden voor de zomer opnieuw de kwalificatie te openen. In triatlon is het twee jaar hard werken aan je kwalificatie voor de Spelen, dus dat zou voor mij de eerlijkste oplossing zijn,” vertelde Claire Michel ons in april 2020.

Aan die vraag wordt nu door World Triathlon voldaan. Door de kwalificatieperiode niet op te starten voor 15 maart 2021 is er effectief een periode van 1 jaar waarin de rankings bevroren zijn. Er was in 2020 nochtans de Grand Final in Hamburg in september en nog een paar World Cup triatlons, maar daar was al eerder over beslist dat er geen olympische punten zouden gescoord worden, vooral door de reisrestricties van veel niet-Europese landen.

Een exacte datum voor de herstart van de kwalificaties is er nog niet. World Triathlon wil in januri en februari eerst een consultatieronde houden met de nationale federaties alvorens daarover een beslissing wordt genomen. Maar het zal dus al zeker niet voor 15 maart 2021 zijn… Voor de Belgian Hammers Claire Michel, Valerie Barthelemy, Jelle Geens en Marten Van Riel is dit goed nieuws, want de vier triatleten staan er momenteel goed voor in de olympic ranking.