Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Year In Sport op Strava: opvallende corona-trends in Strava’s 2020 jaar-rapport
Extra

Year In Sport op Strava: opvallende corona-trends in Strava’s 2020 jaar-rapport

Strava heeft deze week zijn jaarlijkse ‘Year In Sport’ rapport uitgebracht, waarbij de fiets-, loop- en wandelkilometers van maar liefst 73 miljoen gebruikers geanalyseerd werden. Met meer dan 1 miljard activiteiten die in 2020 geupload werden naar Strava, krijgt het platform een goed inzicht in de gewoontes van atleten van over de hele wereld. Wanneer trainen we graag? Hoe heeft de pandemie onze trainingen beïnvloed? En hoe doen mannen het statistisch gezien ten opzichte van vrouwen? Strava deelde deze week het zogenaamde ‘Year in Sport’ rapport. We kijken naar een paar interessante cijfers.

Opvallende trend: er werd veel meer aan Everesting gedaan in 2020

Dat mensen steeds meer bewegen is mogelijk één van de weinige positieve gevolgen van het coronavirus. Dat de cijfers voor allerlei soorten sporten hard zouden stijgen, is logischerwijs niet wat Strava had verwacht toen ze begin van dit jaar hun voorspellingen deden. “Op mondiaal niveau heeft de Covid-19 pandemie geleid tot een ongekend sterke groei in het aantal activiteiten op Strava. Het overtrof al onze normale voorspellingen”, verklaart Strava in het rapport. Een van de opvallende trends die we zien, is de toename in het aantal Everestings in 2020.

Lockdowns

Toch stegen de cijfers niet in alle landen. Dit komt met name door de maanden maart en april, toen veel landen in lockdown verkeerden. In Spanje en Italië – waar mensen hun huis bijna niet uit mochten – vertoonde de grafiek bijvoorbeeld een gigantische dip in deze periode. Terwijl in deze landen het aantal geüploade activiteiten afnam met 64 tot 67 procent, zag Engeland een piek met +82 procent meer Strava activiteiten dan gebruikelijk. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling in deze twee maanden zien vergeleken met Strava’s verwachtingen voor deze tijd.

Meer vrouwen en andere dag- en weekindeling

Per maand registreerden gemiddeld twee miljoen nieuwe gebruikers zich op Strava in 2020. Met name vrouwen sloten zich volop aan bij het platform. Daarbij blijkt uit de cijfers sowieso dat vrouwen een stuk actiever zijn geworden dit jaar ten opzichte van mannen. Ook jonge mensen werden in verhouding actiever tijdens de pandemie. In de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar groeide de activiteit bij vrouwen met 45,2 procent, terwijl mannen in dezelfde categorie 27,3 procent meer activiteiten uploadden. Voor alle leeftijdscategorieën geldt dat vrouwen relatief meer gingen bewegen dan mannen.

Aangezien zoveel mensen dit jaar vanuit huis werkten, veranderde onze dag- en weekindeling aanzienlijk. Zo beginnen mensen hun trainingen later in de ochtend en wordt het weekend relatief minder gebruikt om te trainen.

Lopers gaan fietsen, fietsers gaan lopen

Terwijl fietsers het hardlopen ontdekten, ontdekten hardlopers het fietsen. Lockdowns lijken onze ogen te hebben geopend als het aankomt op het proberen van nieuwe sporten én dat merkten niet alleen de fietsenwinkels en hardloopzaken, ook Strava viel het op. 5,6 procent van de Strava fietsers waagden zich dit jaar voor het eerst aan hardlopen, terwijl 11,2 procent van de hardlopers fietsen toevoegden aan het programma. Ook wandelen werd steeds populairder in 2020. Gemiddeld gezien liepen hardlopers 6,24 kilometer per training.

‘Mensen houden andere mensen actief’

“In dit uitdagende jaar, was het een voorrecht om atleten te verbinden aan dat wat hen motiveert en helpt met het verbeteren van hun persoonlijk records”, aldus Strava CEO en medeoprichter Michael Horvath. “Gebruikers deelden meer dan een miljard aan activiteiten én 400 miljoen foto’s met elkaar, van virtuele marathons en Everesting uitdagingen tot middagwandelingen tijdens het werk. Tijdens dat alles moedigden atleten van over de hele wereld elkaar aan, waarmee zij bewijzen dat iedere activiteit telt en dat mensen andere mensen actief houden.”

Download hier het volledige Year In Sports rapport van Strava