Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Velofollies zonder zorgen, triatleten zijn kuddebeesten en Diego is eerste winnaar… Terug naar januari 2020
12 x 2020

Velofollies zonder zorgen, triatleten zijn kuddebeesten en Diego is eerste winnaar… Terug naar januari 2020

Nu de officieuze Hel van Kasterlee achter ons ligt, is het tijd om terug te blikken op een memorabel jaar, ook op triatlon- en duatlonvlak. We zullen het jaar 2020 natuurlijk nooit vergeten, vooral door een virus waarover we in januari nog grappen maakten met Marten Van Riel, zilveren medaille winnaar op de militaire wereldspelen in 2019 in Wuhan, of all places… Maar er was veel meer dan alleen maar corona. Dat beseften we toen we begonnen aan dit jaaroverzicht, met zoals altijd een persoonlijke toets, verre van volledig en vaak met een knipoog, maar hier en daar ook een traan. 2020 zoals we het nooit meer zullen vergeten, met om te starten een zorgeloze januari-maand, die we begonnen in ons 3athloncafe op de stand van SWS in Kortrijk XPO en die eindigde met de eerste grote internationale Belgische zege van het jaar…

Het jaar begon goed, ook voor ons. We waren al even de Vantage V en in het geval van onze hoofdredacteur de Vantage M aan het testen, toen Polar als nieuwjaars-cadeautje een nieuwe update uitbracht, met vooral de Fitspark als leuke nieuwe feature. Het zette ons aan om er een actievere levenshouding op na te houden. Samen met Kris van SWS smeedden we drieste en wilde plannen om op iets meer dan een half jaar onze bolwerken van lichamen, door respectievelijk speaken en spaken zo gevormd, tot waarlijke sportieve kathedralen om te vormen en iedereen omver te blazen tijdens de Challenge in het iconische Almere.

Wedstrijden die je niet mocht missen in 2020

Toen we later hoorden dat er geen halve triatlon zou zijn in Almere, wegens de organisatie van het WK Multisport, richtten we onze blik op een wel heel verre einder: Challenge Daytona. Ach, hoe anders zouden onze plannen uitdraaien in 2020. En onze sportieve kathedraal werd in 2020 onze eigen versie van de Sagrada Familia: work in progress…

Januari leek een heel gewone maand, alleszins op sportief vlak. Terwijl wij aan de slag gingen met de voorbereidingen voor Velofollies, brachten we de dag na nieuwjaar iedereen al in de triatlon- en duatlon-stemming door een lijstje te publiceren met de wedstrijden die je in 2020 niet mocht missen. Boy, were we wrong… Van alle wedstrijden we die in ons lijstje opnamen, zouden er uiteindelijk maar zeven doorgaan. Alistair Brownlee droomde toen nog volop van een olympische titel, liever dat dan Kona winnen. Het zou geen van beide worden. Lukas Bosmans droomde over Ironman Hamburg. Dat zou ook op niks uitdraaien. En Geraint Thomas kondigde zijn Ironman-plannen aan, maar kon vooral uitkijken naar de Tour en mocht het hele Ironman-circus vergeten in 2020.

Lekker veel volk en gezelligheid op Velofollies

Het eerste hoogtepunt van het jaar was Velofollies, zoals altijd een geweldig en vrolijk weerzien met veel triatleten en duatleten na een voor hen vooral erg korte winter. Het was een periode waarin nog heel wat plannen gesmeed werden. In ons 3athloncafe, knus ingericht op de stand van SWS Cycling in Kortrijk XPO, ontvingen we een tiental atleten voor interviews over hun plannen voor 2020. We hadden er een geweldige babbel met de afscheidnemende Marino Vanhoenacker en Sofie Goos… En we merkten dat Babette, de opvolgster van La Goos, al veel plezier had met onze microfoons.

Duizenden mensen passeerden, sloegen een babbeltje, genoten zonder zorgen en zonder mondmasker van een paar toffe beursdagen. Het valt nu, dik elf kilo… euh, elf maanden later, niet te bevatten hoe we toen nog zo zorgeloos met elkaar konden omgaan, elkaar knuffelen en met een paar tientallen atleten en supporters het glas heffen op Alexandra Tondeur en Jelle Geens, triatleten van het jaar. Wisten wij toen veel, hoe goed we het toen hadden…

Bart Aernouts in Zuid-Afrika

Verder was er in januari veel te doen over Nike Vaporfly. Zelf ondervonden we al dat wij met zo’n Nike Vaporfly absoluut niet veel sneller zouden zijn in het lopen, maar voor topatleten zou het wel eens neer kunnen komen op mechnische doping. Uiteindelijk volgde World Triathlon de regels van World Athletics die de Vaporfly toelieten, maar limieten opstelde.

En er waren de eerste triatlonraces. Bart Aernouts beet de kop af in Zuid-Afrika, waar de 70.3 Ironman de eerste triatlonwedstrijd van het jaar was. Debutant Henri Schoeman werd er derde, achter Matt Trautman en Bradley Weiss. Bart Aernouts werd er knap vierde. In hetzelfde weekend wonnen Guust De Smul en Emelie Butseraen de cross-duatlon van Westrozebeke.

Diego Van Looy wint de Israman

De eerste grote internationale Belgische zege kwam op naam te staan van Diego Van Looy en dat was niet echt een verrassing, want ook de vorige jaren was hij in de Israman in het Israelische Eilat de sterkste. Nu verpulverde hij het parcoursrecord op de halve Israman en dat leek de aankondiging te worden van een mooie reeks overwinningen die in 2020 op het pad van Diego zouden liggen. Maar ook zijn triatlonjaar draaide heel anders uit, maar daarover meer in 1 van de volgende afleveringen.

Triatleten als kuddedieren

En hoe zat dat nu met die kuddedieren? Wel, in januari deden we via Instagram een bevraging onder de Belgische triatleten, welke fietstraining hun voorkeur had. En daaruit bleek dat ruim driekwart van de triatleten het liefst zijn fietstrainingen in groep aflegde. Oh boy, zou ook dat hard veranderen een paar weken later…

Op naar februari, toen we hier en daar al de eerste impact van corona voelden in de triatlonsport, maar het nog een ver van ons bed show leek. Oh boy, were we wrong, again… 🙂 Tot morgen, voor de tweede aflevering van dit erg persoonlijke en zoals altijd verre van volledig jaaroverzicht!