Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Fysiotherapeut van Zuid-Koreaans triatlon team veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor misbruik
Nieuws

Fysiotherapeut van Zuid-Koreaans triatlon team veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor misbruik

De vroegere fysiotherapeut van het Zuid-Koreaanse Gyeongju triatlon team is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf wegens sexueel misbruik, fraude en inbreuken op de medische wetgeving. Ahn Joo-hyeon was samen met de team manager de hoofdbeklaagde in de zaak rond de zelfmoord van triatlete Choi Suk-hyeon. De Zuid-Koreaanse triatlete had vlak voor ze uit het leven stapte, een klacht ingediend wegens jarenlang sexueel misbruik en verbaal en fysiek geweld. Het was een zaak die de triatloncommunity wereldwijd bezighield.

Ahn Joo-hyeon werd in augustus 2020 aangeklaagd wegens het verduisteren van zo’n 200.000 euro door als fysiotherapeut op te treden voor de triatleten, terwijl hij hiervoor helemaal geen medische licentie had. Daarnaast werd Ahn Joo-hyeon ook beschuldigd van verbaal en fysiek geweld tegenover de atleten en sexueel misbruik van de vrouwelijke triatleten.

Andere rechtszaken lopen nog

De zaak kwam aan het licht na het overlijden van de Zuid-Koreaanse triatlete Choi Suk-hyeon. Drie maanden voor haar zelfmoord had ze formeel klacht ingediend tegen de fysiotherapeut en de team manager. De rechtszaken tegen de team manager en tegen haar ploeggenoten die op de hoogte waren van het misbruik lopen nog en komen binnenkort voor.

De rechter veroordeelde Ahn Joo-hyeon tot een celstraf van acht jaar en een boete van 9.000 euro. Hij mag zeven jaar lang niet meer met kinderen werken en moet 80 uur behandeling voor sexuele delinquenten volgen. De rechter beval ook dat zijn identiteit en zijn misdrijf openbaar zou gemaakt worden. Ahn Joo-hyeon bekende overigens schuld op alle aanklachten en betuigde zijn spijt. Daardoor viel de straf lager uit dan de door het openbaar ministerie geëiste 10 jaar, zeer tot de onvrede van de familie en ploegmaats van de triatlete, die liever een strengere straf hadden gezien.