Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Net geen wereldrecord voor sterke Jim Walmsley op 100 km, wel record op loopband voor Adinda Vetsuypens
Multisports

Net geen wereldrecord voor sterke Jim Walmsley op 100 km, wel record op loopband voor Adinda Vetsuypens

Het was de dag van de wereldrecords 100 km lopen zaterdag. Terwijl de Amerikaanse topper Jim Walmsley op zijn gloednieuwe Hoka One One Carbon X2 net naast het wereldrecord 100 kilometer lopen greep in Phoenix, Arizona, slaagde Adinda Vetsuypens er wel in om in België op de loopband het wereldrecord 100 km scherper te stellen. In een truitje van 3athlon.be partner Vedette Sport liep Adinda naar een straffe 8u21.

De Amerikaan Jim Walmsley had vandaag maar één doel in Phoenix, Arizona en dat was het verbeteren van het wereldrecord van 6u09’14 over de monsterafstand. Dat wereldrecord, dat in 2018 werd gezet door de Japanner Nao Kazami, moest en zou verbeterd worden, maar dat is nét niet gelukt. Walmsley maakte het spannend, maar verloor in de slotfase kostbare tijd, hield te weinig marge over en kwam uiteindelijk na 6u09’25 over de streep, nauwelijks 11 seconden te traag om het record te kloppen.

Walmsley was één van de ultrarunners die vandaag van start gingen tijdens de wereldrecordpoging die werd georganiseerd door Hoka One One, om daarmee de lancering van hun nieuwe Carbon X2 schoen te vieren. Het was bijzonder om te zien hoe er steeds meer mede-lopers niet konden bijbenen en Walmsley uiteindelijk in zijn eentje overbleef met een serieuze kans om het wereldrecord te verbeteren. Om dat wereldrecord te verbeteren was trouwens een tempo van 3:41 minuut per kilometer nodig. Dat tempo komt neer op een gemiddelde snelheid van 16.24 kilometer per uur.

Walmsley op weg naar de finish. (Foto: 3athlon.nl)

Ondanks dat Walmsley tijdens het lopen nog in botsing kwam met een dranghek en daarbij een bloedende wond aan zijn schouder opliep, leek de Amerikaan tot de laatste kilometer te gaan slagen in zijn poging. Daarom was het extra zuur dat hij uiteindelijk slechts elf seconden tekort kwam om het wereldrecord te verbeteren. Dat Walmsley een talent voor lopen heeft, bleek eerder overigens al. Zo is zijn record op de marathon 2u15’05 uur, op de halve marathon 1u04 uur en zit hij op de 10.000 meter net boven de 29 minuten. Daarnaast won hij in het verleden al diverse ultraruns.

Adinda 8u21 op loopband

Diverse vrouwen deden vandaag ook een poging om het wereldrecord (6u33’11) te verbeteren, maar al snel bleek dat ook dit vandaag niet ging lukken. Het wereldrecord op de loopband ging er gelukkig wel aan. Ultraloopster Adinda Vetsuypens startte om 10 u. ’s ochtends op een uitgemeten loopband en bleef aan een sterk constant tempo lopen tot iets na 18 u. Met een nieuwe record tijd van 8u21 mag ze zich de nieuwe wereldrecordhoudster noemen.