Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Winter Triathlon: het kleine maar spectaculaire broertje binnen de multisporten
Multisports

Winter Triathlon: het kleine maar spectaculaire broertje binnen de multisporten

Van alle aan triatlon gerelateerde multisporten zijn bij ons vooral de cross-duatlons populair en dan zeker tijdens de winter, maar in andere delen van de wereld, waar ze in deze periode van het jaar altijd een groot sneeuwtapijt hebben, wordt er aan winter-triatlon gedaan, met als drie disciplines: lopen, mountainbiken en langlaufen. Het is wellicht de kleinste van de multisporten, maar wel zeer spectaculair, met atleten die tot het uiterste gaan, zoals je kan zien in de beelden van het Italiaans kampioenschap, waar overigens de bekende Franse cross-triatleet Nicolas Lebrun van Xterra Europe meedeed en de M50 categorie won. Bij onze Noorderburen neemt vice-Nederlands kampioen cross-triatlon Joep Staps binnenkort deel aan de wereldbeker wintertriatlon in Asiago. In maart worden het EK en WK winter-triatlon gehouden…

Populair in Oost-Europa

Op een zondag waarop Vlaanderen wakker werd onder een mooi sneeuwtapijtje zou het een prima alternatief kunnen zijn voor je trainingen. Eerst 7,2 km lopen, vervolgens 12 km mountainbiken en tot slot nog 10 km langlaufen, en dat allemaal in de sneeuw. De sport is vooral in Oost-Europa en in Italië populair, maar dan weer veel minder bekend in echte wintersportlanden als Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk, al organiseerde Oostenrijk in 2016 nog wel het WK. In 2021 wordt het WK in Andorra gehouden van 19 tot 21 maart. Een week vroeger is er het EK in Roemenië.

De atleten die zich specialiseren in winter-triatlon zijn niet altijd de bekendste namen, al zijn er die af en toe wel de combinatie maken met andere sporten. Zo leerden we oud-wereldkampioen duatlon in Zofingen, de Rus Maxim Kuzmin, kennen als vice-Russisch kampioen winter-triatlon. Dit jaar zagen we in de Gran Paradiso Winter Triathlon, het open Italiaans kampioenschap in Cogne, de vroegere Franse topper in cross-triatlon en beheerder van Xterra Europe Nicolas Lebrun in actie. Hij won de M50 categorie en werd 13de overall in 1u03’24. De Italiaanse winnaar Giuseppe Lamastra deed er 56’26 over. En dat het echte topsport is, bewijzen zijn tijden: 17’42 over de 5 km lopen, 18’48 over de 9 km mountainbiken en 18’40 over de 7 km langlaufen.

In Nederland met schaatsen erbij

In Nederland is schaatsen een nationale sport en dus is het geen wonder dat ze in het noorden hun eigen interpretatie van de winter triatlons kennen, maar dan wordt het langlaufen dus vervangen door schaatsen. Onder andere in Assen, Enschede en Groningen vonden de meeste Nederlandse winter triatlons plaats. De toenmalige topduatleet Wim Nieuwkerk kroonde zich vroeger nog twee keer tot Nederlands kampioen winter-triatlon. Met cross-triatleet Joep Staps hebben ze nu een atleet die het in de echte wintertriatlons gaat proberen. Hij staat op de startlijst van de World Cup in Asiago op 19 februari, waar in 2020 het wereldkampioenschap plaatsvond.

Voor Staps wordt het een interessante kennismaking met de sport, want het langlaufen is nieuw voor hem. Al kan hij misschien op deze winterse zondag toch eens een keer een poging wagen. Wat Belgen betreft, waren er af en toe wel een paar enkelingen die zich aan de Nederlandse wintertriatlon-variant waagden, maar in de internationale wintertriatlons blinken onze landgenoten uit door afwezigheid.

Belgisch zilver in 2008

Het laatste Belgische succes in de wintertriatlons dateert al van 2008 toen we nota bene op het wereldkampioenschap een zilveren medaille pakten in de winter-triatlon van Freudenstadt, in Duitsland. Jolanta Jaworska-Rollgen werd tweede in de F40 age group, met een Belgish vlaggetje achter haar naam. De van oorsprong Poolse atlete verhuisde naar België en nam de Belgische nationaliteit aan. Nadien volgden helaas geen nieuwe medailles meer. Misschien nog eens een mooie uitdaging voor Seppe Odeyn de komende jaren… 🙂

Foto: Gran Paradiso Winter Triathlon/Roger Berthod RR