Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Worden nieuwe UCI-regels straks ook in triatlon toegepast?
Met de handjes los over het stuur zoals hier bij Nicola Spirig in de Grand Final in Lausanne mag binnenkort mogelijk ook niet meer in triatlon (foto: World Triathlon/Ben Lumley)
Multisports

Worden nieuwe UCI-regels straks ook in triatlon toegepast?

De UCI, de internationale wielerunie, ligt zwaar onder vuur na het bekendmaken van een paar nieuwe essentiële regels die niet alleen in het afdalen de zogenaamde “super-tuck” positie op de buis verbiedt, maar ook de losse tijdrithouding op een gewoon koersstuur. En dat kan ook gevolgen hebben voor de triatlonsport. “Als er geen specifieke triatlon-regel opgesteld is, dan volgen onze competitie-regels die van de relevante sporten. De ‘super-tuck’ begrijp ik om veiligheidsredenen maar de tijdritpositie los over het stuur wordt toch wel erg moeilijk om te controleren,” zegt internationaal referee en voormalig media manager van Triathlon Europe, Paul Groves…

Er kwamen de laatste twee dagen heel wat reacties op social media over de nieuwe UCI-regels, ook heel wat triatleten stelden vragen bij de zin en onzin van deze reglementen. Wij gingen te rade bij de ervaren internationale referee Paul Groves, technical official, speaker en media manager van Triathlon Europe over de mogelijke toepassing van de UCI-regels door World Triathlon. “Normaal gelden de UCI regels ook voor de triatlonsport. Als er geen specifieke regel opgenomen is in de World Triathlon Competiton Rules, dan volgen we de reglementen van de betreffende sport via de regels van FINA (zwemmen), IAF (lopen) en in dit geval dus de regels van UCI voor het wielrennen,” legt Paul uit.

“Handen over stuur moeilijk te controleren”

De binnen de triatlonsport ervaren Technicial Official kan zich vinden in het verbod op de ‘super-tuck’ positie tijdens afdalingen. Het gaat om de houding waarbij wielrenners op de buis plaatsnemen om aerodynamischer en sneller te kunnen dalen. “Ik weet niet wat precies de logica was achter deze beslissing, wellicht om anderen te beschermen. Want voor een profwielrenner of een elite-triatleet lijkt het me nog een redelijk veilige houding. Maar het is een heel ander verhaal als we spreken over een 50-jarige age group triatleet van 100 kg die op zoek is naar veel Facebook-likes. Dan kan het uitdraaien op een drama,” vertelt Paul.

Paul Groves met Cecilia Frascaroli tijdens het WK Wintertriatlon in 2020 (foto: Hans-Peter Grunebach)

Daarnaast verbiedt de UCI ook de tijdritpositie met losje handjes waardoor de polsen boven op het stuur rusten. Vooral op die regel komt er nu heel veel kritiek. Ook Paul staat er niet meteen om te springen. “Ik zie er niet meteen het nut van in. Als ze deze regel ook bij de triatlonwedstrijden willen opleggen, dan wordt het voor ons alleszins moeilijk om hierop effectief te controleren,” meent de Brit. Of de nieuwe regels al in 2021 toegepast worden in triatlon is nog maar de vraag. “Ik had vernomen dat er voor 2021 geen wijzigingen in de World Triathlon Competition Rules voorzien waren, maar de technische commissie kan daar altijd anders over beslissen als het nodig is.”

“Littering al langer bestraft in triatlon”

Het is wel opvallend dat er veel kritiek komt op deze twee nieuwe UCI-regels, terwijl er nauwelijks of niet gesproken wordt over een regel waarvan wij al langer vinden dat die ook in het wielrennen mocht toegepast worden. Het irriteerde ons altijd mateloos als we wielrenners, of het nu in volle finale was of niet, hun zakken zagen leegmaken en gelletjes en repen of verpakkingen weggooiden.

Vanaf nu gaat de UCI ook deze zogenaamde ‘littering’ bestraffen, het weggooien van afval buiten de zogeheten ‘drop zones’. Het is een regel die in triatlon al veel langer bestaat. “Het is inderdaad goed dat het wielrennen hier dezelfde regels hanteert als World Triathlon. Wij leven de non-literring regel alvast erg streng na en als we bewijs hebben van het weggooien van een verpakking, laten we het niet na om atleten te bestraffen, zelfs op het hoogste niveau. Ik zie dat triatleten daarin enorme stappen voorwaarts hebben gemaakt, terwijl het wel leek alsof de wielrenners daarin boven de wet stonden. Goed dat dit wordt aangepakt,” aldus Paul.