Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wel triatlon in Australië: spannende strijd in Australisch kampioenschap halve triatlon
Triatlete in vorm Ellie Salthouse nu ook Australisch kampioene halve triatlon (foto: Instagram Ellie Salthouse RR)
Nieuws

Wel triatlon in Australië: spannende strijd in Australisch kampioenschap halve triatlon

Tussen een behoorlijk sterk deelnemersveld hebben Ellie Salthouse en Simon Hearn zondag de Husky Australian Triathlon Championships over de halve triatlon gewonnen. Daarmee werden ze direct ‘Australian Long Course Champion’. Zowel bij de mannen als vrouwen was sprake van kleine verschillen tussen de top drie. Ellie Salthouse is de triatlete in vorm de laaste weken, maar kreeg met Amelia Watkinson en Annabelle Luxford stevige tegenstand.

De mannenwedstrijd werd aanvankelijk aangevoerd door de Nieuw-Zeelander Trent Thorpe, die tijdens het zwemmen een gat van 53 seconden op Steve McKenna en 58 seconden op Leigh Anderson pakte. Kort daarna volgde een groep van negen atleten en op de fiets zouden al deze mannen al snel bij elkaar komen.

Mannenrace beslist in het lopen

Het grootste gedeelte van die groep bleef gedurende de 90 kilometer op de fiets bij elkaar en uiteindelijk was het Tim van Berkel die deze groep als eerste de wisselzone inleidde. Hier was meteen duidelijk dat de halve marathon de beslissing zou brengen. Gedurende de eerste helft van de run leek het Caleb Noble met de beste kansen, want hij nam voor lange tijd de leiding. Echter halverwege begon Hearn gas te geven, de leiding over te nemen en steeds meer mannen te lossen.

Na een halve marathon in 1:13:11 uur was het dan ook diezelfde Hearn die met een finishtijd van 3:48:28 uur het goud opeiste. Op iets minder dan 40 seconden volgde Tim Reed en Noble werd nog wel derde, daar weer iets meer dan twintig seconden achter.

Salthouse meteen aan de leiding

Bij de vrouwen ging de uiteindelijke winnares Ellie Salthouse direct aan de leiding: samen met Annabelle Luxford kwam ze als eerste uit het water, toen al met een gat van 1:17 minuut op Amelia Watkinson. Deze verhoudingen bleven de eerste dertig kilometer op de fiets nagenoeg ongewijzigd. Terwijl Salthouse en Luxford op de fiets bij elkaar bleven, zou de voorsprong op Watkinson gedurende de resterende zestig kilometer uitgroeien tot ongeveer twee minuten.

Terwijl Salthouse tijdens het lopen het initiatief al snel naar zich toetrok, verloor Luxford haar tweede positie toch nog aan Watkinson. Deze drie dames vormden dan ook de top drie: Salthouse (4:10:00), Watkinson (4:11:55) en Luxford (4:14:28).