Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Daniel Bakkegard en Daniela Ryf winnen 70.3 Ironman Dubai, Pieter Heemeryck valt uit
Pieter Heemeryck in de 70.3 Ironman van Dubai in 2021 (foto: 3athlon.be/Bobby Paesen)
Nieuws

Daniel Bakkegard en Daniela Ryf winnen 70.3 Ironman Dubai, Pieter Heemeryck valt uit

Geen nieuw Belgisch succes in de 70.3 Ironman Dubai, de eerste internationale triatlon die sinds lang weer kon doorgaan. Pieter Heemeryck, vorig jaar nog tweede achter winnaar Bart Aernouts, kwam nog als 15de uit het water, samen met Emmanuel Lejeune, maar stapte na he fietsen uit de wedstrijd. “Ik had slechte benen vandaag,” liet Pieter weten, die de 90 km fietsen nog rustig uitreed en dan uit de wedstrijd stapte. De Deense triatleet Daniel Bakkegard won de wedstrijd. Emmanuel Lejeune zorgde nog voor een mooie Belgische toets met een 12de plaats, dankzij een derde looptijd.

Het zag er allemaal nog redelijk goed uit vrijdagochtend. Na de 1.900 meter zwemmen kwam Daniel Bakkegard als eerste uit het water in 23’21, voor Andrea Salvisberg en 6 andere koplopers. Pieter Heemeryck volgde samen met Emmanuel Lejeune op de 15de plaats op 1’32 van de leider. Al in de eerste kilometers van de 90 km fietsen verdween Pieter uit de kop van de wedstrijd, terwijl zich vooraan een kopgroep van 9 atleten vormde. Halfweg breidde die groep zich uit tot 14 atleten. In de slotfase gingen Ruben Zepuntke en Jasper Svensson nog in de aanval.

Derde looptijd voor Lejeune

In de halve marathon kregen we een spannende strijd met Jesper Svensson, Daniel Bakkegard, Felipe Azevedo en Andrea Salvisberg. Halfweg de 21 km lopen leek het er op dat de Zwitser naar de winst zou lopen, maar in de slotfase kreeg Salvisberg het moeilijk. Daniel Bakkegard snelde hem nog voorbij en ging in de laatste 4 km aan de leiding. De Deen won de 70.3 Ironman Dubai in 3u33’02. Voor de tweede plaats kregen we nog een indrukwekkende spurt met drie. Azevedo pakte op 1’01 van Bakkegard de tweede plaats voor de uit de achtergrond teruggekeerde Rasmus Sveningsson. Salvisberg werd vierde en Antony Costes vijfde.

Seppe Odeyn in T1 in de 70.3 Ironman Dubai (foto: 3athlon.be/Bobby Paesen)

Emmanuel Lejeune pakte een mooie 12de plaats in zijn grootste 70.3 Ironman race tot nu toe. De wereldkampioen aquathlon van 2018 kwam na een ware inhaalrace in het lopen in 3u39’27 over de streep op 6’24 van Bakkegard. Tijdens de 90 km fietsen zakte Lejeune terug naar de 26ste plaats op 6’30 van de leiders. Met een halve marathon van 1u10’47 zette hij de derde looptijd neer en ging hij nog voorbij 14 atleten. Seppe Odeyn werd 46ste in 3u59’19.

Ryf wint overtuigend

Bij de vrouwen geen verrassingen. Topfavoriete Daniela Ryf pakte de overwinning in 3u56’54. Het werd een mooi feestje voor Zwitserland. Imogen Simmonds liep naar de tweede plaats op 5 minuten van haar landgenote. De Zweedse Sara Svensk pakte de derde plaats, al op 8’23 van Ryf. Er deden geen Belgische triatletes mee bij de vrouwen.