Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel wint Arena Games indoor triatlon bij heroptreden na anderhalf jaar
Nieuws

Marten Van Riel wint Arena Games indoor triatlon bij heroptreden na anderhalf jaar

Het was erg lang geleden dat de Belgische toptriatleet Marten Van Riel nog eens een wedstrijd mocht doen, maar zaterdag was het meteen raak in zijn eerste competitie van 2021. De 28-jarige triatleet uit Loenhout won de indoor triatlon van Super League Triathlon tijdens de Arena Games in Londen. In de drie races werd de volgorde van het zwemmen, fietsen en lopen telkens veranderd. Dat leverde spectaculaire beelden op. Marten was drie keer bij de beste triatleten, won de tweede race en pakte ook de eindzege overall voor Justus Nieschlag en Alex Yee.

Van Riel wint tweede race

In de eerste race deed Marten het al uitstekend in een swim-run-bike. In het zwemmen ging hij mee in een kopgroep van 4 met Vilaca, Schomburg en Nieschlag. In het lopen moest Schomburg lossen, zodat ze vooraan met 3 overbleven. In het fietsen kwam Johnny Brownlee nog aansluiten. De race werd uiteindelijk beslist in een langgerekte spurt waarin de Portugees Vilaca het nipt haalde voor Marten.

De tweede race was zo mogelijk nog spannender. In deze run-bike-swim werd er dus begonnen met lopen en geëindigd met zwemmen. Alles bleef dicht bij elkaar in het lopen, maar in het fietsen kregen we Marten Van Riel opnieuw mee voorin, ditmaal samen met Alex Yee, Johnny Brownlee en George Benson. In de slotkilometer moest Benson lossen. En dus zou het in het zwemmen gaan tussen Yee, Brownlee en Van Riel. In de 200 meter zwemmen duurde het tot de laatste lengte van 50 meter eer Van Riel echt toesloeg. Hij won de tweede race voor Brownlee en Yee.

“Enkel zwaar verzwikt, maar ik wou absoluut racen”

In de laatste race begonnen de 10 triatleten in Londen op de fiets. Al zwiftend bleef de grote groep samen, met een oplettende Marten Van Riel die in het wiel van de koplopers bleef zitten. In het zwemmen bleef Marten ook in het spoor van de snelste zwemmers zoals Schomburg en Brownlee. Nieschlag en Schomburg kwamen net voor Marten uit het zwembad. De beslissing in de derde race en voor de eindzege zou dus vallen in het lopen. Justus Nieschlag en Alex Yee pakten de eerste en tweede plaats, maar met een derde plaats was de eindzege voor ‘Keep It Riel’ binnen.

Marten zat helemaal kapot na dit spectaculaire format met drie snelle races. Hij was zelf niet eens zeker of hij de overwinning had gepakt. “Ik gaf gewoon alles en ben blij dat ik kon winnen,” vertelt Marten. “Ik heb mijn enkel zwaar verzwikt zondag bij een valpartij en het ziet er nog altijd purper uit. Maar ik wou absoluut racen, het was immers anderhalf jaar geleden en het voelde fantastisch om nog eens tussen deze mannen een wedstrijd te doen. Dit was wel enorm zwaar, met de hitte van het indoor racen, de loopband die nooit stopt, je hebt geen enkel moment van rust in het fietsen. Ik heb gewoon alles gegeven, want ik voelde de hete adem van Brownlee in mijn rug. Deze zege is mooi, maar ik ben vooral blij dat ik eindelijk weer eens met deze mannen kon racen,” aldus Marten in een eerste reactie.

Beth Potter verrast favorietes

Bij de vrouwen pakte Beth Potter enigszins verrassend de overwinning. De Europese kampioene van 2019 zwom voor haar doen erg sterk en was de evenknie van Lucy Charles in het fietsen. De lichtgewicht-triatlete was duidelijk de snelste in het lopen. Ze won de SLT Arena Games voor Lucy Charles en Sophie Coldwell. Rachel Klamer werd knap vierde. Bij onze collega’s van 3athlon.nl kan je een uitgebreid verslag van de vrouwenwedstrijd lezen.