Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dan toch nog Ironman Nieuw-Zeeland, Hannah Wells debuteert met winst, sub-8 voor Braden Currie
Hannah Wells won in 2021 haar Ironman-debuut in Taupo (foto: Ironman)
Nieuws

Dan toch nog Ironman Nieuw-Zeeland, Hannah Wells debuteert met winst, sub-8 voor Braden Currie

Door de corona-restricties opgesteld door de overheid kon de Ironman Nieuw-Zeeland op 6 maart niet doorgaan, maar kijk, drie weken later werd alsnog de volledige triatlon in Taupo gehouden, weliswaar met een grotendeels Nieuw-Zeelands deelnemersveld. Hannah Wells debuteerde er bij de vrouwen en pakte meteen de winst in haar eerste volledige triatlon. In de Challenge Wanaka finishte Kyle Smith slechts 13 seconden voor Braden Currie. Die laatste nam in de Ironman van Nieuw-Zeeland revanche, met een knappe sub-8 triatlon.

Ook Hannah Wells ging snel tijdens haar debuut. Na het zwemmen begon ze als tweede aan het fietsen, maar met een zwemtijd van 53’55 minuut moest ze ruim vijf minuten goedmaken op leidster Rebecca Clarke. Halverwege het fietsonderdeel pakte Wells de leiding over. Na 180 kilometer op de fiets had ze haar achterstand omgebogen in een voorsprong van ruim 6’30. De derde en vierde vouw lagen meer dan een half uur achter. Tijdens haar marathon zag Wells haar voorsprong alleen maar groeien om uiteindelijk na 9u01’50 uur over de streep te komen. Clarke pakte het zilver in een tijd van 9u15’39 uur. Emily McNaughtan werd derde in een tijd van 9u38’4. Er stonden slechts vier dames aan de start…

Currie pakt revanche voor Wanaka

Bij de mannen waren er iets meer deelnemers, maar ook daar was het door alle maatregelen logischerwijs geen vetpot. Sslechts 7 pro’s haalden de finish. Dat weerhield Braden Currie er niet van om onder de acht uur te duiken. Currie won de wedstrijd in een tijd van 7u57’13. Aanvankelijk was het nog wel Smith die het snelste zwom (46’33 minuut) en zo een klein minuutje voorsprong op Currie pakte, maar het duurde niet heel erg lang voor de twee op de fiets bij elkaar kwamen. Ook Mike Phillips, die iets verder van achteren kwam, sloot bij het leidersduo aan en zo was er halverwege het fietsonderdeel dus een kopgroepje van drie. Dit zou in de laatste negentig kilometer op de fiets niet meer veranderen.

Tijdens het lopen was het direct Currie die wegliep en zijn voorsprong niet meer in gevaar zag komen. Phillips en Smith liepen een tijd lang bij elkaar, maar na vijftien kilometer bleek ook het tempo van Phillips een maatje te groot voor Smith en moest hij genoegen nemen met het brons. Currie won de wedstrijd dus na 7u57’13, Phillips pakte het zilver na 8u06’39 uur en Smith het brons na 8u08’54 uur.