Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Skye Moench laat horror-crash achter zich met winst in 70.3 Ironman Texas
Nieuws

Skye Moench laat horror-crash achter zich met winst in 70.3 Ironman Texas

De Amerikaanse triatlete Skye Moench heeft zondag de 70.3 Ironman Texas gewonnen na een sterke halve marathon. Het is voor de in Canada geboren maar in de States opgegroeide triatlete meteen haar grootste zege sinds 2019 en een bewijs van haar echte comeback na een horror-crash in september 2019. Ondertussen werd ze al wel zesde in The Championship bij de Challenge Daytona en vijfde bij de Challenge Miami eerder dit seizoen, maar het zag er een tijdje naar uit dat ze nooit de stempel van beloftevolle triatlete zou ontgroeien, zeker niet op 32-jarige leeftijd. Ze werd vooral bekend toen ze de Ironman Frankfurt won in 2019 nadat Sarah True in de slotkilometers letterlijk in elkaar zakte. Dat ze toen toppers als Imogen Simmonds achter zich liet, leek niet belangrijk meer. Met een zege in de 70.3 Ironman Boulder leek ze op weg naar een sterk debuut in Kona, maar slechts 4 weken voor het WK Ironman kwam ze zwaar ten val in een afdaling die ze op training al tientallen malen had gedaan.

Tijdens de Challenge Daytona en ook in Miami kwam ze meermaals in beeld, maar een podium zat er nog niet in. Zondag in Texas was het wel zover. Met name een sterke halve marathon leverde Skye Moench haar een denderende overwinning op bij Ironman 70.3 Texas. Nadat de Amerikaanse als derde van de fiets stapte, bestormde ze het loopparcours met een flink tempo, waardoor ze al snel de koppositie over kon nemen. Na 4u10’01 uur kwam Moench als eerste vrouw binnen. Achter Moench finishte de Zuid-Afrikaanse Jeanni Metzler met zilver (+1’16) en de Amerikaanse Sophie Watts als derde (+2’59).

Sterk loopnummer

Het was aanvankelijk de Amerikaanse Lauren Brandon die met 25’55 de snelste zwemtijd klokte. De Engelse Kimberley Morrison keek na dit eerste onderdeel nog tegen een grote achterstand van bijna twee minuten op, maar kwam op de fiets beter tot haar recht. Snel baande ze zich een weg naar voren om uiteindelijk de koppositie te pakken. Na 90 kilometer genoot ze 1’44 minuutvoorsprong op de nummer twee, de Amerikaanse Dede Griesbauer, die ook haar twee minuten achterstand na het zwemmen op de fiets rechtzette.

Pas tijdens het lopen begon Moench, die op een derde plek wisselde van het fietsen naar lopen, een echte dreiging te vormen dankzij het flinke tempo waarmee ze het parcours bestormde. Door een snelle wissel haalde ze al direct Griesbauer in om daarna de jacht op Morrison voort te zetten. Ongeveer halverwege het lopen wist ze de koppositie van Morrison over te nemen. Al leek er na enkele kilometers nog weinig twijfel te bestaan over wie de titel zou pakken – Moench liep namelijk hard weg bij de achtervolging – bleef ze het tempo opvoeren. Na achttien kilometer had de atlete al een voorsprong van bijna twee minuten op haar eerste achtervolger: Watts.

Bij de mannen won Lionel Sanders en werd Bart Aernouts knap zesde.