Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Winst voor Belgisch triatlonteam in Challenge Shepparton en 4 op een rij voor Ellie Salthouse
Max Neumman wint in Australië (foto: Challenge Shepparton RR)
Nieuws

Winst voor Belgisch triatlonteam in Challenge Shepparton en 4 op een rij voor Ellie Salthouse

De jonge Australische triatleet Max Neumann van het Belgisch-internationale BMC-2XU triatlon team heeft de Challenge Sheparton gewonnen, een internationale halve triatlon met vooral Aussies aan de start dit keer. Bij de vrouwen ging de winst naar triatlete in vorm Ellie Salthouse. De Australische triatlete pakte haar vierde opeenvolgende triatlonoverwinning. Ze won eerder dit jaar ook al de 70.3 Ironman Geelong, de Australische long distance championships en de Hell Of The West triatlon.

Salthouse van start tot finish

Salthouse ging direct voortvarend van start en nam – samen met Grace Thek overigens – al tijdens het zwemmen de leiding in de wedstrijd. Die voorsprong bedroeg uiteindelijk een minuut. Op de fiets waaierde Thek al snel weg en bleef Salthouse dus alleen over. Ondertussen kwamen Penny Slater en Renee Kiley juist opzetten en verloor Thek op dat moment dus haar goede positie. Slater en Kiley maakten wel iets aan tijd goed op Salthouse, maar echt dichter dan een minuut kwamen ze niet.

Ook tijdens het lopen lukte het de twee dames niet om het gat naar de koploopster te dichten. Sterker nog, Kiley moest zelfs lijdzaam toezien hoe Thek in tegenstelling tot haar matige fietsbenen wel uitstekende loopbenen had en in de slotkilometers zelfs weer voorbij kwam en zo het brons opeiste. Daar voor was het dus al wel Salthouse die onbedreigd naar de zege liep en na 4u09’13 het goud opeiste. Het zilver was voor Slater, die na 4u14’0 over de finish kwam. Thek complementeerde het podium met een finishtijd van 4u15’32.

Amberger komt tijdens run tekort, Neumann ijzersterk

Bij de mannen leek het er lange tijd op dat Josh Amberger zou winnen. In het water ging hij er samen met Trent Thorpe vandoor en net als bij de vrouwen pakten ook deze twee mannen een voorsprong van ongeveer een minuut op de rest van het veld. Opnieuw net als bij de vrouwen was het ook Amberger die meteen bij Thorpe wegreed en solo aan de leiding kwam. Daarachter ontstond een kopgroep van wisselend vijf en zes mannen, waren er af en toe wat wisselingen maar werd het gat op Amberger niet gedicht. Wel was het Max Neumann die, een paar kilometer voor het einde van het fietsonderdeel, een move maakte en uit de achtervolgende groep wegreed.

Toen Amberger aan de halve marathon begon, was zijn voorsprong dan ook al een klein beetje geslonken, maar dat gebeurde pas echt toen Neumann aan zijn run begon. Met een gemiddeld tempo van 3’20 per kilometer – en dus een halve marathon in 1u10 – bleek hij onnavolgbaar en haalde hij al snel Amberger bij. Neumann trok de wedstrijd uiteindelijk in een tijd van 3u42’27 uur naar zich toe. Daarachter moest Amberger nog alle zeilen bijzetten om een oprukkende Steve McKenna voor te blijven, maar daar slaagde hij uiteindelijk nipt in door na 3u46’14 uur het zilver op zijn naam te schrijven. McKenna pakte een derde plaats na 3u47’06 uur.

Stephane Vander Bruggen enige Belg

Goed om zien dat het na een mindere periode weer goed gaat met Stephane Vander Bruggen. De Belgische triatleet is ondertussen alweer enige tijd terug in Australië en amuseerde zich opnieuw in een wedstrijd. Het was overigens zijn laatste race in de M40-M44 categorie. Hij werd 29ste overall en pakte zilver bij de M40.

Uitslag Challenge Sheparton 2021