Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlandse triatleet gewelddadig van tijdritfiets beroofd tijdens trainingsrit: “Ik verkeerde in shock…”
De gestolen fiets van triatleet Remco Grasman (foto: Remco Grasman RR)
Extra

Nederlandse triatleet gewelddadig van tijdritfiets beroofd tijdens trainingsrit: “Ik verkeerde in shock…”

Hardrijder Remco Grasman, die binnen de Nederlandse triatlonwereld behoorlijk veel bekendheid geniet, als age group wereldkampioen is woensdag in Emmeloord op meer dan brutale en zelfs gewelddadige manier van zijn tijdritfiets beroofd. “Ik zou aankomende zaterdag een trainingstijdrit rijden, dus ik was het materiaal nog even aan het testen.” De training liep echter helemaal anders toen hij werd klemgereden, daarbij ten val kwam en toen zag dat zijn fiets door twee mannen tussen zijn benen werd weggegrist, in een bestelbusje werd gegooid en verdween. “Dit is echt een gerichte actie geweest. Dit noem ik geen dieven, maar criminelen.”

De angst zit er logischerwijs behoorlijk in bij Grasman, die nooit had verwacht dat dit in Flevoland – zijn trainingsrondjes worden steevast rondom Emmeloord gereden – kan gebeuren. “Naar omstandigheden gaat het goed, maar ik merk dat ik angstig ben. Daar moet ik nu even doorheen.”

“Dit leek ingestudeerd”

De diefstal gebeurde in een split-second en was eigenlijk al voorbij voor Grasman er zelf erg in had. “Ik reed met ongeveer veertig kilometer per uur over een agrarische weg, toen een wit bestelbusje van achteren kwam aangereden, mij passeerde en me klemreed. Ik zat in mijn tijdrithouding en had dus even nodig om bij mijn remmen te komen. Dat remmen ging daardoor ongecontroleerd – anders had ik sowieso vol op die auto geknald – en ik kwam ten val. Ik viel precies op mijn kunstheup.”

Toen Grasman op de grond lag bij te komen van de val, zag hij dat er ineens twee mannen bij hem stonden. “Ze pakten mijn fiets tussen mijn benen en voor ik er erg in had – en überhaupt door had wat er gebeurde – hadden ze hem ingeladen en reden ze weg. Ze hadden mutsen op en mondkapjes, dus ik kon vrijwel niks van hun gezicht zien. De politie heeft later tegen me gezegd dat dit wel een gerichte actie geweest moet zijn. Het leek bijna ingestudeerd.”

“Fiets volledig op maat gemaakt”

Ook toen de auto – en daarmee zijn fiets – weg was, had Grasman tijd nodig om te beseffen wat er zich had afgespeeld. “Ik had een psychische shock en dacht in het luchtledige. Uiteindelijk ben ik opgepikt door een automobilist en kwam de politie snel ter plaatse. Die zijn direct een buurtonderzoek gestart, maar dat heeft tot nu nog niks opgeleverd.” Waar Grasman nog het meest van baalt, is dat eigenlijk niemand iets aan zijn fiets heeft. “Die is volledig op maat gemaakt. Die fiets heeft alleen voor mij waarde.”