Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sportarts Peter Vervoort: “Maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je bent”
Sportarts Peter Vervoort bij een fietstest van onze Gert-Jan D'haene (foto: 3athlon.be)
Extra

Sportarts Peter Vervoort: “Maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je bent”

Na de Arena Games in Londen maakte Super League Triathlon een hoop cijfers bekend van de deelnemende atleten en bij ons viel de lage maximale hartslag op van triatleet Marten Van Riel, iets waarover hij zelf uitgebreid vertelde dat het altijd zo geweest is. Wij gingen ook eens horen bij sportarts Peter Vervoort en hij bevestigt het verhaal van Marten én hekelt tegelijkertijd de drang naar de eeuwige zoektocht naar numerieke gegevens. “Maar die zeggen op zich niets als je niet het gehele beeld hebt van die persoon…”

Marten haalde in Londen 163 slagen per minuut als maximum hartslag. Volgens de berekeningen van Super League Triathlon kwam hij aan 154 aan het einde van het fietsen in stage 2. Marten verklaarde zelf niet te schrikken van die waarden, want hij heeft altijd een lage maximale hartslag gehad die tussen 165 en 170 ligt. Wij vonden vooral het verschil met Gordon Benson opvallend, die een maximale hartslag van maar liefst 209 had.

“Erfelijkheids-factoren spelen grote rol”

Maar dat zegt dus volgens sportarts en triatlontrainer Peter Vervoort helemaal niets over hoe goed de atleet in kwestie is. “Erfelijkheids-factoren spelen een zeer belangrijke rol in je maximale hartslag,” vertelt Peter. “Je maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je getraind bent. Sommige topsporters hebben een relatief hoge maximale hartslag, anderen een lage. Door intensief te trainen gaat je maximale hartslag niet omhoog. Een beter getraind hart gaat juist efficiënter werken: het hart kan met minder slagen net zo veel bloed rondpompen. Een vergelijking tussen personen heeft dan ook geen nut en zegt niets. En zoals de meeste sporters wel weten is je maximale hartslag gemiddeld 220 minus leeftijd, al is dat geen nauwkeurige berekening.”

Bereken zelf je theoretische maximale hartslag

“Een betere formule en al iets nauwkeuriger is voor de mannen de helft van je leeftijd in jaren en 11% van je lichaamsgewicht in kilo’s af te trekken van 214. Bij de vrouwen start je vanaf 210 en maak je dezelfde berekening,” legt Peter uit. Wij vertaalden die formule naar onderstaande berekening. Vul je leeftijd en gewicht in en kies vervolgens je geslacht en dan zie je vanzelf je theoretische maximale hartslag:

Cijfers zeggen niets, volledig beeld van sporter nodig

De meest nuttige manier om je maximale hartslag te berekenen, is door middel van een inspanningstest bij een sportarts. Maar waarom besteden we in verschillende sporten dan zoveel aandacht aan de hartslag van de sporter? Kijken we bijvoorbeeld alleen al maar naar de populaire Container Cup. Ook daar wordt bij elke sport de hartslag getoond. Peter Vervoort vraagt zich het waarom ook af. “De enige reden is volgens mij dat sporters graag numerieke gegevens zien. Maar die cijfers zeggen op zich niets als je niet het gehele beeld hebt van die persoon. Maar we leven nu éénmaal in een wereld waar cijfers stilletjesaan heel ons leven beheersen. Spijtig genoeg,” aldus de trainer van onze favoriete Sportoase-triatleet…