Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Emmanuel Lejeune 8ste in Challenge Cancun, topfavoriet Gomez wint halve triatlon
Javier Gomez wint Challenge Cancun (foto: Challenge Family)
Nieuws

Emmanuel Lejeune 8ste in Challenge Cancun, topfavoriet Gomez wint halve triatlon

De Belgische triatleet Emmanuel Lejeune is knap achtste geworden in de Challenge Cancun, een internationale halve triatlon in Mexico. Lejeune was half april al naar Mexico getrokken om er te wennen aan de warme omstandigheden, maar toch werd het een erg lastige triatlon in temperaturen rond 35 graden. De winst ging naar topfavoriet Javier Gomez, terwijl bij de vrouwen favoriete Anneke Jenkins uitviel met een blessure toen ze aan de leiding liep. Daardoor ging de winst verrassend naar de Argentijnse Romina Palacios.

Gomez kondigde twee weken geleden nog aan dat hij vol voor de Olympische Spelen in Tokyo gaat, maar eerst wou hij nog wat competitieritme opdoen in de Challenge Cancun. De meervoudige wereldkampioen op de olympische afstand kwam als derde uit het water in een ruime kopgroep. Emmanuel Lejeune volgde als 10de op 1’13 van de koplopers na een vrij goed zwemnummer voor de wereldkampioen aquathlon van 2018. In het fietsen zakte Lejeune terug naar de 12de plaats.

Lejeune van 12 naar 8

Gomez had zich ondertussen vooraan genesteld. Hij ging lange tijd alleen aan de leiding, tot in het tweede deel van de 90 km fietsen Andy Potts kwam aansluiten. De twee speelden een paar keer haasje over, maar wisselden nagenoeg samen. In de halve marathon stond er vervolgens geen maat op sterke loper Javier Gomez. De Spanjaard liep in 3u46’36 onbedreigd naar de overwinning. De Zwitser Ruedi Wild werd vier minuten later tweede in 3u50’37. Andy Potts pakte de derde plaats in 3u3u51’13. Michael Weiss werd vierde voor Tyler Butterfield.

In dit sterke veld hield Emmanuel Lejeune zich knap staande. Nadat hij als 12de wisselde, rukte hij in het lopen nog op naar de achtste plaats in een eindtijd van 4u03’09. Eerder dit seizoen werd de triatleet van 3MD al 12de in de 70.3 Ironman Dubai, waar hij toen de derde looptijd neerzette. Deze keer was hij de vierde snelste loper van het pak.

Argentijnse pakt eerste zege

Bij de vrouwen leek topfavoriete Annneke Jenkins op weg naar de overwinning. Vanaf het zwemmen ging de Nieuw-Zeelandse triatlete aan de leiding, maar door een voetblessure moest ze de wedstrijd in het lopen noodgedwongen verlaten. En zo werd de zege in de schoot geworpen van de verrassende Argentijnse Romina Palacio. De achtvoudige Argentijnse kampioene op de korte afstanden zette nog maar in 2018 de stap naar de langere afstand. Ze haalde al drie podiumplaatsen in de 70.3 Ironman triatlons van Lima, Buenos Aires en Bariloche, maar pakte nu haar eerste grote internationale overwinning op de lange afstand. Romina Palacio won in 4u34’32 met exact vier minuten voorsprong op Annie Kelly. Palmira Alvarez werd derde in 4u41’17.

Uitslagen Challenge Cancun 2021