Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers moeten binnen trainen in Yokohama – “Triatlon-bubbels per land gemaakt”
Claire Michel heeft duidelijk plezier in de indoor fietstraining in Yokohama (foto: Nick Baelus)
Nieuws

Belgian Hammers moeten binnen trainen in Yokohama – “Triatlon-bubbels per land gemaakt”

Dit weekend start voor triatleten Valerie Barthelemy, Jelle Geens, Claire Michel en Marten Van Riel de laatste rechte lijn richting Olympische Spelen in Tokio, met de World Triathlon Championships Series in Yokohama, ook in Japan. En dus is de eerste kwarttriatlon van het seizoen, en vooral de aanloop er naartoe, een ideale voorbereiding voor de Belgian Hammers op de olympische triatlon in Tokio. Wij spraken met bondscoach Nick Baelus over de kansen van de Belgian Hammers maar vooral ook over de rigoureuze maatregels die de organisatie toepast. “Het is goed dat we hier zijn om alles al eens mee te maken, een ideale kans om te zien hoe de set-up voor de Spelen zal zijn…”

“We zijn hier allemaal goed geraakt, ondanks alle restricties en alle testen en papierwerk,” vertelt bondscoach Nick Baelus vanuit Yokohama. “We hebben een hoop papierwerk moeten invullen en klaarhebben, en we hebben apps moeten installeren om onze lokatie te laten traceren enzovoorts. Het is overal veel langer wachten dan anders, voor de testing, voor papieren die moeten gecontroleerd worden. Maar goed, we gaan mee met de opgelegde flow en proberen te accepteren hoe de situatie nu is. Het is ook een ideale kans om te zien hoe de set-up voor de Spelen zal zijn. Dus we leren hier veel van en het is goed dat we hier zijn om alles al eens mee te maken.”

“Zwemwater is 32 graden”

Valerie Barthelemy en Marten Van Riel zoeken verkoeling in het zwembad (foto: Nick Baelus)

Van Yokohama zelf krijgen de triatleten voorlopig weinig meer te zien dan hun hotelkamer. “De organisatie heeft een triatlon-bubbel gemaakt,” legt Nick uit. “Iedereen krijgt zijn eigen kamer. Van de luchthaven zijn we recht naar het hotel geloodst, in een bus per land. Dan krijgt iedereen zijn kamer, je krijgt drie keer eten op je kamer en voor de rest mag je niet van je kamer, enkel voor de georganiseerde trainingen. En dat is heel strikt. Dus is het weer verzamelen in de lobby per land, met de bus naar de training, naar het zwembad bijvoorbeeld, waar je dan 50 minuten mag zwemmen.”

Er zijn wel trainingen voorzien, maar allemaal indoor. “Vanuit het zwembad kan je naar de fitness en daar mag je dan op de loopband lopen. Die loopbanden zijn allemaal afgeschermd zodat er zo weinig mogelijk risico op besmetting is. In de namiddag word je dan per land naar een soort feestzaal gebracht, waar er plaats is om uw turbo-trainer neer te zetten, met schermen tussen de atleten. Zo mogen ze dan een uur trainen, op de rollen. Dus je mag niet buiten lopen en fietsen. Er is wel een swim familiarisation voorzien op vrijdag. Ook dat is een goeie oefening om te testen op de verwachte hitte van Tokio. De luchtvochtigheid is groot, je zweet hier enorm snel. En het water van het zwembad is 32 graden.”

“Marten en Jelle gaan vol voor overwinning”

Jelle Geens op de rollen in Yokohama (foto: Nick Baelus)

Ondanks de bizarre omstandigheden, zijn de Belgische triatleten wel blij dat ze er zijn. “De dagen zijn hier goedgevuld,” gaat Nick verder. “We genieten van de momenten dat we van het hotel naar de bus even frisse lucht kunnen inademen. Maar goed, iedereen zit heel goed in zijn vel. De sfeer is goed en onze triatleten zijn ook echt wel in vorm.”

Het is natuurlijk afwachten hoe ver de atleten staan, zeker bij zo’n eerste race zo laat op het seizoen. Nick Baelus overloopt de kansen van de Belgian Hammers en begint bij de mannen, die beiden een rol van betekenis zouden moeten spelen in Yokohama. “Marten heeft in de Arena Games bewezen dat hij echt wel in de vorm van zijn leven zit. Hij is ook erg ambitieus. En Jelle heeft opnieuw progressie gemaakt en is in de drie onderdelen nog sterker geworden deze winter. De mannen gaan vol voor de overwinning of toch zeker podium of een dichte ereplaats.”

“Claire dichtbij oude niveau, Val wil met kopgroep mee”

Een apart beeld, de indoor looptrainingen in Yokohama (foto: Nick Baelus)

Bij de vrouwen is het uitkijken naar de fysieke paraatheid van Claire Michel, maar dat blijkt goed mee te vallen. “Claire is terug na haar lange revalidatie. Ze zit dicht bij haar oude niveau. Misschien zit ze nu zelfs al op dat niveau. Ik heb ze op de loopband bezig gezien en het lopen gaat toch al heel goed. Ik verwacht ook veel van Valerie Barthelemy. Ze gaat proberen om met de kopgroep mee te zijn en een sterke race neer te zetten. Ze is ook heel rustig en ontspannen. Ze straalt omdat ze hier is om het WTC-niveau weer mee te maken.”

De Belgische triatleten kunnen verder zonder zorgen uitkijken naar de wedstrijd, terwijl andere landen te maken kregen met issues om het materiaal tijdig ter plaatse te krijgen. Zo moest Vincent Luis lang wachten voor zijn fiets er was. Ook voor Taylor Spivey was het bang uitkijken. De Amerikaanse kreeg pas vrijdagochtend haar materiaal in het hotel. Tot die tijd werd ze gelukkig verder geholpen door andere atleten die haar een fiets leenden, maar ook zorgden voor sportvoeding en -drank.

“Op maat gemaakte aerobars”

Jelle en Marten testen de nieuwe aerobars (foto: Nick Baelus)

Bij de Belgen zetten ze een geheim wapen in. De 4 Belgian Hammers gebruiken op maat gemaakte aerobars. “Je zal zien dat veel landen een investering hebben gedaan in aerobars. Wij hebben voor onze triatleten in België unieke aerobars op maat laten maken. Er is een mal gemaakt met de vorm van de onderarmen van onze Belgian Hammers. En daar is dus een print uitgekomen, die een heel goeie aerodynamische positie geeft en die ons vooral nog wat Watts gaat besparen tijdens het fietsen. Zo kunnen de triatleten frisser aan het lopen beginnen.”

Dus hebben de Belgian Hammers mogelijk een voordeel op de concurrenten. Want ook op dat vlak is de kwarttriatlon van Yokohama een goeie test voor Tokio, want de meeste toppers zijn aanwezig. “Bij de mannen is Vincent Luis de topfavoriet, samen met Alex Yee en de Noren. Maar ik ben ervan overtuigd dat Marten en Jelle hun mannetje zullen staan. Bij de vrouwen ontbreken alleen Flora Duffy, Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmonth, maar voor de rest zijn alle favorietes van de partij. De verwachtingen zijn hoog. Dat mag ook. We zien dit als een generale repetitie voor de Spelen,” aldus Nick.

Start om 3u13 in nacht van vrijdag op zaterdag

De vrouwen starten om 10u13 plaatselijke tijd, in België is het dan 3u13 in de nacht van vrijdag op zaterdag. De mannen gaan om 13u06 plaatselijke tijd van start. Bij ons is het dan 6u06. Beide races kan je live volgen op triathlonlive.tv en met 3athlon.be brengen we uiteraard uitgebreid verslag van de Belgian Hammers. Yokohama ligt de Belgian Hammers wel. Claire Michel werd er vijfde in 2018 en in 2019 pakte Marten Van Riel er een 8ste plaats…