Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dan toch geen halve triatlon in Lievegem dit weekend, organisatie zoekt nieuwe datum
Katrien Maes bij de zwemstart in Jabbeke in 2019, ook een organisatie van Bro.Go. (foto: 3athlon.be/Just Jean)
Nieuws

Dan toch geen halve triatlon in Lievegem dit weekend, organisatie zoekt nieuwe datum

Er kwamen heel wat positieve reacties op onze aankondiging dinsdag dat de halve triatlon van Lievegem groen licht gekregen had van de lokale overheid, maar twee dagen later kwamen er ook evengoed vragen en klachten binnen bij de organisatie. Uiteindelijk besloot de organisatie, in overleg met de burgemeester, om de stekker er uit te trekken. “Dat we na de briefing zoveel kritiek en zelfs officiële klachten gingen krijgen uit diverse hoeken, inclusief deelnemers, hadden we nooit durven denken. Dit heeft er voor gezorgd dat er last minute twijfel is gekomen bij de lokale besturen. Het is voor ons nu echt wel onmogelijk geworden om te organiseren en dit valt ons heel erg zwaar. Er wordt nu gezocht naar een alternatieve datum. We willen de halve triatlon van Lievegem graag organiseren in juni, maar we houden daarbij ook graag rekening met de wedstrijden in de buurt,” aldus organisator Sam Govaert.

Geen recreatieve triatlon-dag in Lievegem dus op zaterdag 15 mei en dat is vooral slecht nieuws voor de vele triatleten die zich voorbereid hadden om eindelijk weer te zwemmen, fietsen en lopen, ook al zou het dan geen echte wedstrijd zijn. De laatste twee dagen kwamen er wel wat vragen en klachten binnen bij de organisatie. Donderdagochtend was er nog even spoedoverleg tussen burgemeester en organisatie waarna Bro.Go Sports besloot om geen risico’s te nemen en de triatlon op 15 mei te annuleren.

Ondertussen zoekt de organisatie een nieuwe datum, liefst al in juni, wat met de aangekondigde versoepelingen over buiten sporten in het overlegcomité normaal mogelijk zou moeten zijn. “We hebben in samenspraak met de gemeente besloten om de wedstrijd te verplaatsen, maar we willen daar niet te lang mee wachten. We willen de halve triatlon van Lievegem graag organiseren in juni, maar we houden daarbij ook graag rekening met de wedstrijden in de buurt. Bovendien gaan we eerst ook met de gemeente en de politiediensten kijken welke datum het beste past. We hadden liever een andere beslissing genomen. We zijn er het hart van in en willen onze excuses aanbieden aan de triatleten, maar we gaan er sowieso een topevenement van maken in juni,” aldus organisator Sam Govaert, die donderdag alle ingeschreven triatleten op de hoogte brengt.

Sport in buitenlucht had al veel eerder moeten kunnen

Het is vooral heel erg zuur voor de triatleten die, na de communicatie dinsdag en de mails met persoonlijke briefing en planning die ze deze week onvingen, nu alsnog hun plannen moeten opbergen om een halve triatlon te doen, ook al was het recreatief. En jammer dat er in het overlegcomite geen duidelijkere taal is gesproken om (amateur)sporten in open lucht sneller opnieuw op te starten, een nieuw bewijs hoe slecht het met de (top-)sportcultuur in ons land gesteld is. Dat is niet alleen onze mening, maar blijkbaar ook duidelijk die van jullie bij eerdere posts over dit onderwerp.

We willen bij deze dan ook vragen om niet je pijlen te richten op de organisatoren. Misschien was het tegen beter weten in. En misschien was het gemakkelijker geweest om maanden op voorhand al voor zekerheid te kiezen en een annulatie of uitstel aan te kondigen. Maar ze geloofden erin, kregen de steun van de lokale overheid en Triatlon Vlaanderen, de triatleten hadden er zin in en dus gingen ze er 100 procent voor. Maar een aantal klachten hebben er anders over beslist. Ook dat hoort blijkbaar bij deze corona-tijden: ‘Als ik het niet mag, dan een ander ook niet’…