Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet brengt Long Course Weekend naar België: “3 onderdelen op 3 dagen is zwaarder dan een volledige triatlon”
De start van het zwemmen bij Long Course Weekend Wales (foto: LCW Wales)
Multisports

Triatleet brengt Long Course Weekend naar België: “3 onderdelen op 3 dagen is zwaarder dan een volledige triatlon”

Tussen alle nieuws van geannuleerde en uitgestelde wedstrijden brengen we je graag ook een keer wat positief nieuws: op 24, 25 en 26 september wordt voor het eerst in België een Long Course Weekend gehouden, met de drie onderdelen, zwemmen, fietsen en lopen, op drie aparte dagen. Het Long Course Weekend in Wales is ondertussen uitgegroeid tot een topevenement en ook LCW in het Nederlandse Beesel was de vorige editie een succes. Triatleet Matthias Lievens nam deel aan het Long Course Weekend in Wales en was meteen verkocht. Samen met zijn team brengt hij het laatste weekend van september het allereerste Long Course Weekend naar België, vlakbij de Vismijn in Nieuwpoort. “”Je eerste reflex als competitief ingestelde Vlaming is in eerste instantie dat het ‘maar’ over drie dagen gespreid is. Maar ik heb, als geoefende triatleet, toch wel ervaren dat het heel lastig is…”

“Toeters en bellen en vuurwerk”

Vuurwerk bij de start van het fietsen (foto: Long Course Weekend)

Matthias Lievens is zelf triatleet. “Mijjn eerste triatlon was 19 juli 2009,” lacht Matthias. “Ik weet dat nog goed, omdat het op mijn verjaardag was. Het was de sprinttriatlon aan de Donkvijver in Oudenaarde. Ik ben toen in schoolslag als voorlaatste uit het water gekomen. Ik geloof dat ik op 5 na laatste gefinisht ben.” Hij had eigenlijk een achtergrond in de atletiek, als 400 meter-loper, maar de triatlonmicrobe beet stevig door. Ondertussen heeft hij al een aantal halve triatlons gedaan. Hij werd begeesterd door het enthousiasme van Matthew en zijn team van Long Course Weekend Wales, maakte de sfeer mee op LCW Holland in Beesel en deed uiteindelijk zelf ook mee aan het Long Course Weekend in Wales.

“We zijn in Wales als koningen ontvangen. Het is er echt een op en top professionale organisatie. Ik heb er de 1,9 km zwemmen en de 10 km lopen meegedaan. Dus ik zat echt wel in de wedstrijd en in de sfeer. Ik ben er ook naar de fietsstart gaan kijken. Het was toen hun tiende editie, met toeters en bellen en vuurwerk. De zwemstart was met 2.000 man tegelijk in een heel mooie baai in Wales. Op zich is de natuur in Wales alleen al de moeite waard als decor. De 10 km startte bijvoorbeeld voor een kasteel, midden in de heuvels in Wales. Ik ben er enerzijds verliefd geworden op de organisatie, maar door het te zien ook overtuigd geraakt door het concept.”

“Kippenvelmoment van 40 minuten na marathon”

Geweldige sfeer in Wales (foto: Long Course Weekend)

“Je eerste reflex als competitief ingestelde Vlaming is in eerste instantie dat het ‘maar’ over drie dagen gespreid is. Maar ik heb, als geoefende triatleet, toch wel ervaren dat het heel lastig is. Je hebt wel wat extra rust tussen de onderdelen, maar ik kan je verzekeren dat op drie dagen tijd 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen zwaarder is dan een volledige triatlon op 1 dag. Je gaat telkens volledig in het rood op elk onderdeel omdat je toch geen reserve moet inbouwen voor wat nog komt. En ik heb ook gezien dat het een heel waardevol concept is, wat ook gewoon superleuk is om te doen. Je zit met elkaar drie dagen lang in een soort bubbel en je komt elkaar telkens weer tegen bij de start. Het voelt ook als een privilege, omdat de Long Course Weekend deelnemers telkens eerst mogen starten en even over het podium passeren.”

Matthias spreekt met een hoop passie over Long Course Weekend, zeker over het hoogtepunt: de finish van de marthon. “Het mooiste moment is op zondag wanneer de atleten van het Long Course Weekend de marathon finishen. Aan iedereen wordt gevraagd om na zijn finish aan weerskanten van de laatste rechte lijn een soort erehaag te vormen. Dan roept Matthew, de bedenker van het concept en vroegere organisator van Ironman Wales, elke naam individueel naar voor en loopt die atleet door de erehaag van andere atleten naar voor om zijn medaille te ontvangen. In Wales waren er bijna 14.000 deelnemers en 680 daarvan deden het volledige Long Course Weekend. Je kan je voorstellen dat dat even duurt. En bij elk van die 680 atleten gaat het marktplein ongelofelijk uit zijn dak. Het is een echt kippenvelmoment van bijna 40 minuten.”

“Nieuwpoort is ideale locatie”

Starten voor een kasteel (foto: Long Course Weekend)

En dat kippenvelmoment bracht Matthias ertoe om Long Course Weekend naar België te halen. “Zowel de organisatie van LCW Wales als wijzelf waren superenthousiast. Zij zijn ondertussen twee keer in België geweest, ze geloven ook volop dat het hier gaat slagen. En dus hebben we ondertussen een contract afgesloten om de komende drie jaar Long Course Weekend Belgium te organiseren. Bovendien doen we dat met de stad Nieuwpoort. We hadden een aantal kandidaten, maar in Nieuwpoort waren ze meteen heel enthousiast en de stad biedt een aantal mooie troeven en een toplocatie vlak aan de Vismijn. Daar gaan we een mooi eventplein maken, wat het centrale hart wordt van Long Course Weekend Belgium. Nieuwpoort is ook goed gelegen om atleten uit Nederland en Frankrijk te ontvangen, en er zijn zelfs al redelijk wat Britten ingeschreven die de oversteek over het Kanaal maken om bij ons mee te doen.”

Van 24 tot en met 26 september

De start van het Long Course Weekend is op vrijdagavond 24 september met een zwemwedstrijd van 1,9 en 3,8 km in open water. Zaterdag 25 september kan je kiezen uit 180, 90 en 45 km fietsen. En op zondag 26 september kan je vier afstanden lopen: 42 km, 21 km, 10 km of 5 km. Alle informatie vind je op de website van Long Course Weekend Belgium. Volgende week praten we met Matthias verder over de parcoursen, de deelnemers en de ambassadeurs van LCW Belgium…