Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Goeie generale repetitie voor Spelen voor Valerie Barthelemy en Claire Michel in Yokohama
Start van de vrouwenrace in de WTCS Yokohama triatlon
Nieuws

Goeie generale repetitie voor Spelen voor Valerie Barthelemy en Claire Michel in Yokohama

De Belgische triatletes Valerie Barthelemy en Claire Michel hebben in het Japanse Yokohama in de eerste World Triathlon Championship Series race van 2021een goeie prestatie neergezet, met een 9de plaats voor Claire en een 16de plaats voor Valerie. Voor de Belgian Hammers was het een generale repetitie voor de Olympische Spelen. Ze streden na een goed zwemnummer allebei mee voorin. In het fietsen ontsnapten Maya Kingma en latere winnares Taylor Knibb. In de strijd om de ereplaatsen liep Claire Michel de hele tijd sterk voorin en dat zal na haar lange revalidatie na haar knieblessure een mentale opsteker zijn!

In de 1.500 meter zwemmen, zonder wetsuit, gaven de Amerikaanse Summer Rappaport, de Portugese Helena Carvalho en de Nederlandse Maya Kingma het tempo aan. Valerie en Claire deden het meer dan behoorlijk. Val kwam als 22ste uit het water in een lang lint van triatletes, op 25 seconden van Rappaport. Claire volgde iets verderop in 29ste positie op 33 seconden, wat voor de Brusselse een erg goed zwemnummer was.

Maya Kingma in de aanval

Maya Kingma had een heel snelle wissel en ging op de fiets meteen alleen op kop, maar ze kreeg al snel het gezelschap van 12 andere triatletes. Achter de kopgroep van 13 volgden Valerie en Claire, samen met onder andere Katie Zaferes in een achtervolgende groep van 20 atletes, op een achterstand van 18 seconden. Met Taylor Knibb, Taylor Spivey, Kirsten Kasper en Summer Rappaport was Team USA goed vertegenwoordigd vooraan. Het was vooral Knibb die het tempo hoog probeerde te houden, maar ze kon niet vermijden dat de achtervolgsters in de derde ronde kwamen aansluiten. En zo kregen we een grote kopgroep van een dertigtal triatletes, met de twee Belgian Hammers.

Knibb en Kingma hadden geen zin in een grote kopgroep. Met zijn twee gingen ze in de aanval en ze pakten al snel 15 seconden voorsprong. Halfweg werd dat al een halve minuut en vanaf dat het verschil meer dan een minuut werd, was het duidelijk dat de twee koploopsters niet meer teruggepakt zouden worden. Taylor Knibb, volop in strijd voor een olympische kwalificatie voor de Verenigde Staten, en Maya Kingma, al gekwalificeerd met Nederland in de Mixed Team Relay ranking, wisselden na 40 km fietsen met een voorsprong van net iets meer dan twee minuten.

Loopniveau van Claire Michel ziet er goed uit

In de 10 km lopen ging Knibb na 1 ronde alleen de leiding. Kingma zag de Amerikaanse steeds verder weglopen, maar achter de twee bleven de verschillen redelijk groot. Het was wel goed om zien hoe Claire Michel vlot meeliep met de kop van het achtervolgende groepje. Taylor Knibb, wereldkampioene U23 in 2018 en tweevoudige wereldkampioene bij de juniores in 2017 en 2016, liep naar haar grootste overwinning in haar nog jonge carriere.

Kingma zag Rappaport nog terugkomen en ook de andere achtervolgsters kwamen nog dicht. Knibb won de kwarttriatlon in 1u54’27. Summer Rappaport pakte de tweede plaats op 29 seconden. Het brons ging meer dan verdiend naar Kingma op 37 seconden. Claire Michel werd eerste Belgische met een 9de plaatsop 1’12 van Knibb. Valerie Barthelemy liep naar de 16de plaats op 2’12 van de winnares.