Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Jelle Geens laat olympische medaille ambities zien met 2de plaats in Yokohama, Van Riel ook in top-10
Jelle Geens loopt aan de leiding in Yokohama
Nieuws

Triatleet Jelle Geens laat olympische medaille ambities zien met 2de plaats in Yokohama, Van Riel ook in top-10

Na de sterke prestatie van Claire Michel en Valerie Barthelemy bij de vrouwen, deden Marten Van Riel en vooral Jelle Geens het ook uitstekend in de kwarttriatlon van Yokohama, de eerste World Triathlon Championships Series race van het seizoen. Jelle moest stevig aan de bak na een minder zwemnummer, maar kon in het fietsen aansluiten bij de groep met Marten. In het lopen was alleen de Noor Blummenfelt sneller dan Jelle Geens, die zijn derde WTCS-podium pakte. Marten Van Riel werd knap zevende. Beide Belgische triatleten liggen perfect op schema voor de Olympische Spelen in Tokio.

Van Riel meteen vooraan

In de 1.500 meter zwemmen zagen we Marten Van Riel in een prominente rol, in de voeten van de Franse topfavoriet Vincent Luis, met onder andere ook Richard Varga en Jonnie Brownlee in het kopgroepje. Vincent Luis en Marten Van Riel kwamen als eerste uit het water na 18 minuten. Jelle Geens moest na het zwemmen vol aan de bak. Hij volgde als 54ste op 51 seconden.

In het begin van de 40 km fietsen nestelde Marten Van Riel zich midden in de kopgroep van 23 triatleten. Jelle Geens kwam in een grote achtervolgende groep terecht, met onder andere Alex Yee en Gustav Iden. Het was de Noor die flink wat kopwerk opknapte en de achtervolgers terugbracht tot op een halve minuut van de koplopers. Rond halfweg ging de Duitse triatleet Jonas Schomburg in de aanval, vlak voordat de groep met Jelle Geens kwam aansluiten bij de groep met Van Riel. Ook Schomburg kreeg geen vrijheid en dus stevende een ruime kopgroep van 41 atleten af op de wisselzone, met vooraan zowat alle snelle lopers bij elkaar.

Jelle pakt de kop in het lopen

De twee Belgian Hammers, allebei snelle lopers, zaten op die manier in een zetel. Jelle Geens had een bijzonder goeie wissel en begon in derde positie aan de 10 km lopen. Snelle Jelle ging mee met een kopgroepje met Jona Schomburg, Kristan Blummenfelt en Alex Yee. Ze pakten meteen een mooie voorsprong op een groepje met de andere favorieten, waar Marten Van Riel als zevende liep, vlak achter Vincent Luis en Dorian Coninx. Na 1 ronde lopen bedroeg het verschil 12 seconden onder impuls van Jelle Geens.

Rond halfweg zette Jelle een eerste versnelling in en daardoor ging Schomburg overboord. En hoewel de 10 achtervolgers, met Marten Van Riel erbij, op 15 seconden volgden, begon het er goed uit te zien voor een podiumplaats voor Geens. In de derde ronde moest ook Alex Yee een gaatje laten. En dus werd het een man tegen man strijd tussen de Belgian Hammer en de sterke Noor Kristian Blummenfelt. We kregen een superspannende slotronde, met de Amerikaan Morgan Pearson die vanuit het achtervolgende groepje voorbij Alex Yee liep en nog gevaarlijk dichtbij de twee leiders kwam. Marten Van Riel ging als achtste de laatste ronde in.

Derde WTS-podium voor Jelle

Met nog een kilometer te gaan zette Blummenfelt een laatste verselling in en kraakte de weerstand van Jelle Geens. De Noor Blummenfelt won de WTCS in Yokohama in 1u542’55. Jelle Geens pakte een schitterende tweede plaats op 12 seconden voor de verrassende Amerikaan Morgan Pierson. Marten Van Riel werd knap 7de op 42 seconden.

De laatste weken lag in de pers de focus vooral op Marten Van Riel met zijn twee zeges in de Arena Games in Londen en Rotterdam en zijn tweede plaats in de Container Cup. Maar Jelle Geens bewees in Yokohama dat hij misschien wel de grootste kans is op een gouden medaille voor België in Tokio over 10 weken. Het is de derde keer dat Jelle Geens op het podium staat op het allerhoogste niveau. In 2019 pakte hij al als eerste Belg een overwinning in de WTS in het Canadese Montreal en in hetzelfde jaar werd hij derde in Hamburg.