Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dan toch een Belgisch kampioenschap ploegentriatlon in 2021… in september
KTT organiseerde in Viersel in 2020 nog het BL sprinttriatlon (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Dan toch een Belgisch kampioenschap ploegentriatlon in 2021… in september

Er komt in 2021 dan toch nog een Belgisch kampioenschap ploegentriatlon, maar dan wel in september, in Viersel, een week na het reguliere triatlonweekend van het Kempisch Triatlon Team. Dat kregen we te horen van KTT en Triatlon Vlaanderen. Normaal zou het BK ploegentriatlon, waarvoor ruim 200 ploegen zich hadden ingeschreven, op 9 mei plaatsvinden op Linkeroever in Antwerpen, aan het Galgenweel. Omdat verdere versoepelingen voor buitensporten uitbleven, moest organiserende club Atriac Antwerpen in samenspraak met de stad Antwerpen de wedstrijd afgelasten. Gelukkig is er nu dus een alternatief in Viersel, al rijzen er her en der wat vragen over de datum van het BK.

Het BK ploegentriatlon wordt voor het eerst door KTT georganiseerd in Viersel op zaterdag 4 september, exact een week na het traditionele triatlonweekend van het Kempisch Triatlon Team. “We zijn blij dat we deze oplossing als alternatief kunnen bieden aan de triatleten,” vertelt Mario Velosa van KTT. “Ook wij waren ontgoocheld dat het BK niet door kon gaan in Antwerpen, het blijft toch één van de mooiste wedstrijden van het jaar. We wilden dan ook graag hulp bieden om toch een BK te hebben. Bij ons hebben we alle ruimte om de ploegen te ontvangen. Logistiek is alles al aanwezig, tenten, finish en wisselzone blijven een week langer staan. En we hebben de volledige medewerking van de lokale overheid. We gaan er een toporganisatie van maken,” aldus Iron Mario.

“Toekenning BK valt onder bevoegdheid BE3”

Aan dat laatste twijfelen we niet, maar we vingen in de wandelgangen wel op dat er links en rechts wat kritiek is op zowel de datum van het BK Ploegentriatlon als de gunning. Wij gingen ten rade bij Michaël Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen. “Ik ben ervan overtuigd dat KTT een goeie organisatie gaat neerzetten. Ze organiseren een week eerder ook het BK Mixed Team Relay,” vertelt Michaël, “maar sepember wordt sowieso een heel drukke maand, met veel wedstrijden die naar het najaar uitgesteld zijn en dat heeft natuurlijk ook zijn impact op de organisaties die origineel hun wedstrijd in september hadden gepland.”

“Ik hoorde eveneens dat andere organisaties ook graag hun kandidatuur hadden gesteld voor een alternatief BK ploegentriatlon in 2021. Triatlon Vlaanderen brengt voor een BK enkel kandidaten aan bij de nationale federatie, de afweging van de verschillende kandidaturen en uiteindelijke toekenning valt niet onder de bevoegdheid van 3VL maar onder die van BE3 en het team van Johan Druwé, voorzitter van BE3, de overkoepelende nationale federatie.”

“Eerst aandacht houden bij Tokio”

Wie is dan dat team rond Johan Druwé en wordt 3VL daar niet bij betrokken? Dat is zowel in de statuten van Triathlon Belgium als in de informatie op de BE3-website niet helemaal duidelijk. “Dat is een goeie vraag, waar we het later maar eens over moeten hebben, laat ons nu eerst de aandacht houden bij de voorbereiding van Tokyo en ervoor zorgen dat iedereen een positieve ondersteuning van onze atleten voorziet zodat ze in optimale omstandigheden aan de start van de Olympische Spelen staan.  Binnen 3VL zijn we niet bezig met statutaire discussies en het invullen van posities maar met de noden van onze leden en organisatoren met respect voor afspraken en mogelijkheden, al die andere zaken zijn discussies in de rand die aan bod komen wanneer er tijd voor is”,” aldus Michaël Schouwaerts.

Dubbel en langer triatlonweekend in Viersel

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Ondertussen kijken we wel uit naar het BK ploegen en het dubbele triatlonweekend in Viersel. Dat begint dit jaar overigens al een dag vroeger met de T3 Team Series op vrijdag, de jeugdcup en het BK Mixed Team Relay bij de jeugd en bij de elites op zaterdag en op zondag de 1/3 de triatlon voor de Tri Nations Cup, waar na de annulatie van Oud-Gastel nu alleen Aarschot en Viersel overblijven in 2021.

Alle informatie én de nieuwe fietsparcoursen vind je op de website van KTT en inschrijven voor het BK ploegentriatlon kan via de website van Triatlon Vlaanderen